5. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

5. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları, 5. sınıf türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları ve cevap anahtarı,5. sınıf türkçe 2. dönem 1. yazılı test,5.sınıf türkçe 2.dönem 1.yazılı test çöz,5.sınıf türkçe 2.dönem 1.yazılı pdf,5.sınıf türkçe 2.dönem 1.yazılı cevap anahtarlı eğitimhane,5. sınıf türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları ve cevap anahtarı,5.sınıf türkçe yazılı soruları pdf,5. sınıf türkçe yazılı soruları ve cevap anahtarı,

Müfredata uygun 2022-2023 5. Sınıf Türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları ve cevapları yer almaktadır. 5. Sınıf Türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları cevap anahtarlı, test, klasik ve boşluk doldurma şeklinde kategoriye eklenmiştir. 5.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Yazılı Soruları 2022-2023

Bu sınav; okuduğunu anlama ile okuma becerileri konularını içermektedir.

5. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ;

SORULAR

NEŞET ERTAŞ (1938-2012)

1938 yılında Kırşehir’in Kırtıllar köyünde dünyaya geldim. İlkokul çağlarında önce keman, sonra da bağlama çalmasını öğrendim. Babam Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladım. Sesim ve sazım ile babam Muharrem Ertaş’ın yolundan gitmeye karar verdim. Babam Muharrem Ertaş ile âdeta Anadolu’daki en olgun seviyesine erişen Türkmen/Abdal (gezgin derviş) müzik birikiminin yeni bir yorumcusu oldum. “Bozkır” diye de anılan, Orta ve Güney Anadolu bölgesine ait bir türkü ezgisini yani bozlakları kendime özgü yorumumla okumaya çalıştım. Yoğun yöresel özellikler ile donanmış müziğimizi yöremizin dışına çıkardım. Müziğimizin ülke genelinde hatta yurt dışında da tanınmasını ve dinlenmesini sağladım. 1957 yılının sonunda İstanbul’a gelerek bir plak firması aracılığıyla ilk plağımı “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül?” adı ile çıkardım. Bu türkü babama aitti. Halk tarafından çok beğenilen bu plağımı diğer plaklarım, kasetlerim ve halk konserlerim takip etti. Albümlerimden bazıları “Hareli Gelin”, “Çoban”, “Yardan Tatlısı Bulunmaz”, “Ceylan”, “Vefasız Yar Aşkına”, “Hasta Düştüm”, “Uyma Sakın”dır.

Ankara’da TRT Radyoevinde “mahallî sanatçı” unvanıyla programlar yaptım. Bu arada yaşadığım sağlık sorunları nedeniyle Almanya’ya gittim. Çocuklarımın eğitimi ve sanat çalışmalarımdan dolayı uzun süre Almanya’da kaldım. 2000 yılında İstanbul’da verdiğim konserle sahne hayatıma geri döndüm. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak kabul edildim. 25 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından “Fahri Doktora Ödülü”ne layık görüldüm. Bağlama çalma tavrım ve türkülerim konservatuvarlarda ders olarak okutuldu.

1-Neşet Ertaş kendisini neyin “yeni bir yorumcusu” olarak kabul etmektedir? Yazınız.

 

2-Neşet Ertaş’ın saz çalıp türkü söylemeye başlamasında babasının dışında ne etkili olmuş olabilir? Yazınız.

 

3- Neşet Ertaş’ı Almanya’da uzun süre kalmaya iten nedenler hangileridir? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.

o Sanatıyla ilgili çalışmaları
o TRT Radyoevindeki görevi
o Çocuklarının eğitimi
o Yeni albüm çıkarma isteği
o Türkülerini kendine özgü söylemesi.

4-Metinden Neşet Ertaş ile ilgili neler öğrendiniz? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.

Metinden Öğrenilen Bilgiler Metinden Öğrenilen Bilgiler
Okuduğu okullar Doğduğu yeri
Sanatıyla ilgili faaliyetleri TRT’den kazandığı aylık maaşı
UNESCO’nun açılımını Annesi ve kardeşleri ile ilgili bilgileri
Sanatında gösterdiği başarı ve aldığı ödülleri Annesi ve kardeşleri ile ilgili bilgileri
Sanatında gösterdiği başarı ve aldığı ödülleri Çıkardığı albümlerin sayısını

5-Bu dönem “Okul Kitap Kurdu” projemiz kapsamında “Sol Ayağım” ve “Çocuk Kalbi” kitaplarını okudunuz. Bu iki kitaptan birini seçerek aşağıdaki haritayı doldurunuz.

Kitabın Adı:
a)Yazarı:
b)Kişiler:
c)Yerler:
d)Zaman:
e)Olay (Özet):

TÜM 5. Sınıf Türkçe Yazılı Soruları ve Cevapları İçin Tıklayınız

CEVAPLAR

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları