5. Sınıf Temel Haklarımızı Öğrenelim Konu Anlatımı
5. sınıf konu anlatımları. 5. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı. 5. sınıf sosyal Bilgiler, 5. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 5. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı işte yazımızda.
Temel Haklarımızı Öğrenelim
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre insanların başka insanların özgürlüğünü kısıtlamadan dilediğini yapabilmesi hak ve özgürlük olarak tanımlanmıştır. Kişilerin sahip olduğu haklar, başka insanların özgürlüklerine zarar vermeyecek biçimde düzenlenerek güvence altına alınmıştır.
Demokrasi ile yönetilen ülkelerde tüm insanlar eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Hak ve özgürlükler, ülkelerin anayasalarında “Temel Haklar” olarak yer almış ve güvence altına alınmıştır.
Temel hakların korunmasında devletin ve bireylerin önemli görev ve sorumlulukları vardır. Ülkemizde temel haklarımız anayasa ile güvence altına alınmıştır. Anayasa’mızın 12. maddesinde “Herkes; kişiliğine bağlı, dokunulamaz, devredilemez, vazgeçilemez, temel hak ve hürriyetlere sahiptir.” şeklinde bu anlayış ortaya konmuştur.
Temel haklarımız Anayasamız ile güvence altına alınmıştır. Temel haklar şunlardır:
1. Yaşama hakkı
2. Özel hayatın gizliliği hakkı
3. Konut dokunulmazlığı hakkı
4. Haberleşme özgürlüğü
5. Yerleşme ve seyahat özgürlüğü
6. Din ve vicdan özgürlüğü
7. Düşünce ve kanaat özgürlüğü
8. Eğitim hakkı
9. Sağlık hakkı
10. Seçme ve seçilme hakkı
Kişi Dokunulmazlığı Hakkı
Madde 17 – Herkes; yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı hâller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.
Haberleşme Özgürlüğü
Madde 22 – Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.
Düşünce Özgürlüğü
Madde 25 – Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.
Öğrenme Hakkı
Madde 27 – Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hakkına sahiptir.
Seçme ve Seçilme Hakkı
Madde 67 – Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya
bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
Ülkemizde, Atatürk’ün girişimiyle kadınlara siyasal yaşama katılmaları için pek çok Avrupa ülkesinden önce
seçme ve seçilme hakkı verildi. Kadınlara 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934’te ise Türkiye Büyük Millet Meclisinde (milletvekilliği) seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.