5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Ünite 2 Sayfa 35-36 Cevapları

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Cevapları 2. Ünite Sayfa 35-36 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 35-36 Çalışma Sayfaları Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 35 Çalışma Sayfaları Cevapları

ETKİNLİK 2

Metni okuyup soruları cevaplayınız.

Cam Sanatı: Çeşm-i Bülbül

Anadolu’ya cam yapma sanatı Selçuklular ile gelmiş, daha sonraki yıllarda Osmanlılarda önemli bir sanayi ve sanat dalı olmuştur. Bu dönemde Topkapı Sarayı’nda yer alan sanatçılar arasında camcılar “camgeran” adıyla anılmıştır. Camgeranlar, ateş eşliğinde özü taş olan cama yüreklerini de katarak nakışlar işlemişler, nefes vermişlerdir. 14. yüzyıl başlarında kurulan kristal cam atölyelerinde “çeşm-i bülbül” adı verilen bir cam çeşidi yapılmaya başlanmıştır. Cam atölyelerinde ustaların ürettiği çeşm-i bülbül tekniği, bugün cam sanayisinin ilerlemiş yöntemlerinin bile geçemediği bir tekniktir. Çeşm-i bülbül hata kabul etmeyen bir tekniktir. Hata yapıldığında düzeltmek neredeyse imkânsızdır. Bu yüzden büyük yetenek gerektiren bir iştir. Geniş şeritleri, Türk zevkine uygun biçimleri ve kendine özgü özellikleriyle Avrupa’da üretilen benzerlerinden ayrılır. (Genel ağ  haberinden düzenlenmiştir.)

“Çeşm-i bülbül” adı verilen cam tekniği sizce kültürel ögelerimizden midir? Nedenini yazınız.

Evet, çünkü kendine özgü geniş çizgi ve motifleri bulunmaktadır. Yapımı özel bir beceri gerektirmektedir. Hata kabul etmeyen bir tekniktir. Türk kültürüne ait özellikleri sayesinde benzerlerinden ayrıldığı için kültürel ögelerimizdendir.

Türklere özgü olan ve “çeşm-i bülbül” adı verilen cam tekniğini diğer cam tekniklerinden ayıran özellikler nelerdir? Yazınız.

Çeşm-i bülbül hata kabul etmeyen bir tekniktir. Hata yapıldığında düzeltmek neredeyse imkânsızdır. Bu yüzden büyük yetenek gerektiren bir iştir. Geniş şeritleri, Türk zevkine uygun biçimleri ve kendine özgü özellikleriyle diğer cam tekniklerinden ayrılmaktadır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Sayfa 36 Çalışma Sayfaları Cevapları

ETKİNLİK 3

Kültürel unsurlarımızın değişiminde etkili olan faktörleri örnekteki gibi yazınız.

Teknolojik gelişmeler

-Sanayileşme.
-İş hayatının rekabetçi yapısı.
-Teknolojik aletlerin insanların hayatını kolaylaştırması.

-Nüfus özelliklerinin değişim göstermesi.
-Göç hareketleri.
-Toplumsal yapıda meydana gelen değişimler.
-Köyden kente göç eden bazı insanların şehir hayatına uyumda sıkıntılar yaşamaları.
– Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması.
-Akıllı telefon gibi kitle iletişim araçlarının insanları
içe dönük hale getirmesi.
-Medyanın ve reklamların insanların yaşantısı
üzerindeki etkileri.

SORU

Mahya ve mahyacılık sanatı geçmişten bugüne kültürümüzün en önemli parçalarından biri olma özelliğini korumaktadır. Özellikle ramazan dendiğinde herkesin aklına gelen ilk gelenek mahyadır. Mahya geleneğinin başlangıcı Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. 16. yüzyılda özellikle İstanbul’da oldukça yaygındı. Bunun sebebi iki minareli camilerin en fazla İstanbul’da olmasıydı. Mahya, ramazan aylarında çift minareli camilerin minareleri arasına asılan ışıklı yazılardır. Bu yazıları tasarlayıp minarelere asılmasını sağlayan sanatçılara ise mahyacı adı verilir. İlk dönemlerde halatların üzerine dizilmiş yağ kandilleriyle yapılan mahyanın kelime anlamı hayat ve aylıktır. Mahyaların kurulmasındaki temel amaç insanları iyiliğe ve sevaba yönlendirmek, insanlara birlik ve beraberlikle ilgili mesajlar vermektir. (Genel ağ haberinden düzenlenmiştir.)

Bu bilgilerden yola çıkarak mahya geleneği ile ilgili,
I. Bir kültürel değerimiz olan mahyacılık korunarak günümüze kadar ulaşmıştır.
II. Mahya geleneği özellikle ramazan ayıyla özdeşleşmiş bir geleneğimizdir.
III. Mahya geleneği birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirecek mesajlar vermektedir
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II        B) I ve III        C) II ve III        D) I, II ve III

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Cevapları 2. Ünite Sayfa 35-36 Meb Yayınları

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?