5. Sınıf Küresel Bağlantılar Konu Anlatımı

5. sınıf konu anlatımları. 5. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı. 5. sınıf sosyal Bilgiler, 5. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 5. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı işte yazımızda.

Küresel Bağlantılar

Ülke Ekonomisi

İnsanlar ihtiyaçları olan ürünleri ekonomik alanlardaki faaliyetleri ile üretirler. Fakat ülkemizin her yerinde iklim, bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri, yer altı kaynakları, ulaşım imkânları gibi faktörler aynı olmadığından ihtiyaçların tamamının karşılanması mümkün olmaz. Bu durumda üretilemeyen ürünler başka yerlerden hatta başka ülkelerden satın alınır. İnsanların ürettiği ürünleri veya hizmeti başkalarına satmasına ticaret denir. Ülkeler ürettiklerinden ihtiyaç fazlası olan ürünleri başka ülkelere satarlar. Ülkemizde başka ülkelere ihtiyaç fazlası çeşitli ürünleri satarak ihracat, üretimimizin yetersiz olduğu ürünleri de satın alarak ithalat yapmaktadır. Bunlar:

İhraç Ettiğimiz (Dış Ülkelere Sattığımız) Ürünler: Gıda ürünleri, tekstil ürünleri, otomobil malzemeleri, kimyasal ürünler, mermer, cam, demir-çelik, elektrik-elektronik malzemeleri ve çeşitli makineler gibi ürünlerdir. Almanya, ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere ve Fransa ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülkelerdendir.

İthal Ettiğimiz (Dış Ülkelerden Aldığımız) Ürünler: Doğal gaz, petrol, elektrik-elektronik ürünleri, makineler, kimyasal ürünler, plastik ürünler, savunma araçları, demir-çelik ürünleri, otomotiv araçları gibi ürünlerdir. Rusya Federasyonu, Çin, Almanya, ABD ürün ithal ettiğimiz ülkelerdendir.

Yaşadığımız yer ve çevresinde tarım, hayvancılık, yer altı kaynakları, turizm özellikleri, sanayi yatırımları, eğitim imkânları, ulaşım imkânları ve kültürel varlıklar gibi faktörlerin etkisiyle ekonomik olarak gelişmiştir. Ülkemiz insanlarının ihtiyaçlarını karşılarken ihtiyaç fazlası olan ürünleri başka ülkelere satarak ve turizm faaliyetler ile de başka ülkelerden ülkemize gelir sağlanmaktadır.

Ekonomik İlişkilerde Teknoloji

Günümüzde tırlar, trenler, gemiler ve uçaklar var. Bu ulaşım araçları sayesinde ürünler çok uzak ülkelere kısa sürede güvenli bir şekilde taşınabiliyor. Doğal gaz ve petrol gibi yakıtların taşınmasında boru hatları kullanılıyor. Ülkeler arası taşımacılığı kolaylaştırmak için yeni ulaşım projeleri üzerinde çalışıyorlar.

Ulaşım imkânları, satılan ya da alınan ürünün maliyetini doğrudan etkilemektedir. Ulaşımın güvenli ve hızlı olması, taşınan ürünlerin zarar görmeden ve bozulmadan yerine ulaşmasını sağlar. Bu da uluslararası ticarette ulaşım teknolojilerinin önemini artırmaktadır. Daha uzak, daha çok ülkeyle ticaret yapabilmesi için ulaşım teknolojilerinin daha da gelişmesi gerekir.

Ülkeler arası ekonomik ilişkilerin kolaylaşmasında ulaşım kadar iletişim teknolojileri de etkili olmuştur. Eskiden istenilen bilgiye ulaşmak kolay değildi. Günümüzde ise telefon, Genel Ağ gibi pek çok iletişim aracı var . Günümüzde iletişim için kullandığımız araçlar haberleşme dışında, ülkeler arasında yapılan ticaretin de önemli bir unsuru olmuştur. Bu araçlar sayesinde ihtiyacımız olan ürünün hangi ülkede ve hangi firma tarafından üretildiğini öğrenebiliyoruz. Elektronik ticaret adı verilen bu sistemde farklı ülkelerdeki üreticilere dilediğimiz an ulaşabiliyoruz. Onlarla iletişim kurup kolayca ticaret yapabiliyoruz. Ulaşımla ilgili sorunlarımızı giderip ürünün nakliye sırasındaki yolculuğunu Genel Ağ sayesinde takip edebiliyoruz.

Turizm Ve Uluslararası İlişkiler

İnsanlar, dinlenmek, eğlenmek, alışveriş yapmak gibi amaçlarla seyahat ederler. Turizm olarak adlandırılan bu gezilere katılan kişilere turist adı verilir. Turizmde insanlar yaşadıkları yerden ayrılarak başka bir yere veya ülkeye giderler. Orada belli bir süre kalır, kendi ülkelerine dönerler. Bu faaliyet ülke içerisinde yapılıyorsa iç turizm ülkeler arasında yapılıyorsa dış turizm olarak adlandırılır.

Turizm halklar arasında kültürel etkileşimin en önemli araçlarından biridir. Turizm farklı bölgelerden ya da farklı ülkelerden insanları bir araya getirir. İnsanların birbirlerini daha iyi tanımalarını ve daha çok sevmelerini sağlar. Bugün, çok sayıda insan seyahat ediyor ve farklı kültürleri tanıma fırsatı buluyor. Turizmin gelişmesi ve turist sayısının aynı oranda artması, farklı kültürlerden insanların barış içerisinde yaşamasına önemli bir katkıdır.

Ortak Mirasımız

Geçmişten günümüze insanlar birçok alanda bilgiye ulaşmışlar, ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler geliştirmişlerdir. Arabanın bulunması, pusulanın, telefonun, ampulün icadı, ilaçların bulunması gibi buluşlar tüm insanlık içindir. İnsanlığın geçmişten günümüze aktardığı bilim, edebiyat, sanat ve düşünce alanlarında eserleri vardır. Ülkelerin kültürel ve doğal varlıkları da nesilden nesile korunarak aktarılan değerlerdir. İnsanlık için önemli olan ve geçmişten bugüne kadar ulaşmış maddi ve manevi eserler ile kültürel ve doğal varlıklarımıza ortak miras denir. Bunlar:

Bilim Mirası: Bilim insanları tarafından tüm insanlık ihtiyaçları için yapılan buluşlardır. Arabanın, pusula, telefon, ampulün icadı gibi buluşlardır.

Edebiyat Mirası: Tüm insanlığı etkileyen romanlar, hikâyeler, destanlar gibi edebi eserlerdir. Tolstoy’un “Savaş ve Barış” adlı romanı, “Dede Korkut Hikayeleri”, “Oğuz Kağan Destanı” bu eserlerdendir.

Sanat Mirası: Tarih boyunca yaşamış insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmak amacıyla yaptıkları resim, minyatür, yapıt gibi eserlerdir. Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu, Levni’ye ait minyatürler, Mısır Piramitleri, Tac Mahal bunlardandır.

Düşünce Mirası: Mevlana, Platon, Voltaire, İbn-i Sina ve Yunus Emre gibi yazar ve düşünürlerin düşünce ve
görüşleri insanlığın ortak mirasıdır.

Kültürel ve Doğal Varlıklar :Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) belirlediği ve ülkemizden 18, dünya genelinde 1121 eser ve doğal varlıkda ortak miraslarımızdandır. Adıyaman “Nemrut Dağı”, Karabük “Safranbolu Şehri”, Edirne “Selimiye Camii ve Külliyesi”, İzmir “Efes”, Şanlıurfa “Göbeklitepe Arkeoloji Alanı ”,Moğolistan’daki “Orhun Yazıtları”, Mısırdaki “Gize Piramitleri”, Ürdündeki “Petra Antik Kenti” ortak miras varlıklarındandır.

Ortak miras eserleri ve varlıkları tüm insanlığa ait olup onları korumak ve sonraki nesillere ulaştırmak hepimizin görevidir. Ortak miras ögelerinden herkes gezmek, görmek, tanımak ve yararlanma hakkına sahiptir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?