5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Ünite 2 Sayfa 5-6 Cevapları

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları 2. Ünite Sayfa 5-6 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 5-6 Çalışma Sayfaları Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 5 Çalışma Sayfaları Cevapları

Etkinlik 3

Gözle görülemeyecek kadar küçük oldukları için mikroskop ile görebildiğimiz mikroskobik canlılar kendilerini tanıttılar. Tanıtım cümleleri ile resimleri eşleştiriniz.

Etkinlik 4

2019 Dünya Su Raporu’na göre, Dünya’da 2 milyar insan temiz içme ve kullanma suyu kaynaklarına ulaşamamaktadır. Ulaşabildikleri su kaynakları ise kanalizasyon suyu karışmış ya da kokuşmuş, balçık şeklindeki durgun, kirli sulardır. Kirli içme suları ile her yıl yaklaşık 2 milyon insan kolera, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan yaşamını yitirmektedir.

Yukarıdaki gazete haberinde mikroskobik canlıların zararlarından bahsedilmiştir.

Araştırmacı gazeteci olduğunuzu düşünün. Aşağıdaki alana fen bilimleri dersinde öğrendiğiniz mikroskobik canlılardan olan bakterilerin faydalarını anlatan bir gazete haberi yazısı yazınız.

ARAŞTIRMACI GAZETECİYİM

Gözle görülemeyecek kadar küçük mikroskobik canlı olan bakterilerin faydalı olanları da vardır. İnsan bağırsağında yaşayan, B ve K vitamini üreten bakterilerin yanı sıra sütü yoğurda çeviren bakteriler de vardır. Uzmanlar vücudumuzda yaşayan faydalı bakteri sayısının azalması durumunda çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkacağını söylüyorlar.

5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 6 Çalışma Sayfaları Cevapları

Etkinlik 5

FAYDALI BAKTERİYE YARDIM

Masa üzerinde duran derin cam kâsedeki sütün içine düşen iki bakteri, süt denizinde panikle çırpınmaya başladı. Bir süre sonra şaşkınlığını ilk atlatan parazit bakteri, “Niye panikliyoruz ki? Biz cennete düşmüşüz. Sıcaklık tam istediğim gibi; bolca besin, yeterli miktarda nem var. Bulunduğum ortamdan daha iyi bir yeri hayal bile edemem. Sütün tadını ve kokusunu fazla değiştirmeyecek şekilde hemen çoğalmaya başlamalıyım. Bir de sütü evin küçük çocuğu içerse bak sen keyfime! Yerleşirim bağırsağına, hızla çoğalır, kısa sürede hastalanmasını sağlarım.” dedi.

Parazit bakterinin sözlerini korku ve kaygı içinde dinleyen yoğurt bakterisi daha fazla dayanamadı ve “O güzel çocuğa bu kötülüğü yapmamalısın. Hemen buradan uzaklaşmalı, bu güzel ortamı bana bırakmalısın. Uygun sıcaklık, nem ve besini kullanarak hızla çoğalırım. Sütü yoğurda çevirerek o güzel çocuk için faydalı bir besin oluştururum. Şimdi bu ortamı bana bırak ve git!” diyerek seslendi.

Direnebilirdi ama direnmek istemedi parazit bakteri, “Hiç sorun değil kardeş! Ben zaten temizlik kurallarına dikkat etmeyen, ellerini iyi yıkamayan, meyve ve sebzeleri yıkamadan yiyen insanlara kolayca ulaşabilirim. Haaa, bir de temiz su kaynağına ulaşamadığı için kirli içme suyunu kullanmak zorunda kalan canlılar var, anlayacağın bana ortam çoook!” dedi ve gitti.

Aşağıdaki soruları cevaplayarak sütü yoğurda çevirme sürecinde olan yoğurt bakterisine yardımcı olunuz.

1. Sütün sıcaklığını kontrol etmeliyiz. Soğuk ise ısıtmalı, sıcak ise biraz soğumasını sağlamalıyız. Neden?

Bakterilerin üreyebilmesi için ortamın ılık olması gerekir.

2. Cam kâsedeki sütün ağzını kapatıp, etrafını örtülerle sarmalı ve yaklaşık 4 saat beklemeliyiz. Neden?

Ortamın uzun süre ılık kalabilmesi için etrafı sarılır ve sütün soğuması engellenir. Bu şekilde maya bakterilerinin uygun ortam da yeterince üremesi sağlanır.

3. Yoğurdun bozulmadan saklanabilmesi için ne yapmalıyız?

Buzdolabında soğuk bir ortamda saklanmalıdır.

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Cevapları 2. Ünite Sayfa 5-6 Meb Yayınları

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?