5. Sınıf Bayrağımız ve İstiklal Marşı Konu Anlatımı

5. sınıf konu anlatımları. 5. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı. 5. sınıf sosyal Bilgiler, 5. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 5. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı işte yazımızda.

Bayrağımız ve İstiklal Marşı

Millî Egemenlik devleti yönetenlerin belli kişilere değil, halk içerisinden ve halk tarafından belli süreliğine seçimle görevlendirilen kişilerce millet tarafından yönetilmesidir.

Bağımsızlık milletin başka ülkelere muhtaç veya bağlı kalmadan, özgürce karar verip yaşayabilmesidir. Millî egemenlik ve bağımsızlığımızı uzun mücadeleler ve fedakarlıklarla Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde ve Türk milleti sayesinde Kurtuluş Savaşındaki millî birlik ve beraberli sayesinde kazandık. Millî mücadelemizi, millî birlik ve beraberliğimizi, özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı ve vatanımızı simgeleyen semboller vardır. Ülkemiz ve milletimiz için büyük önemi ve değeri olan bu simgeler “Bayrağımız” ve “İstiklal Marşımız”dır. Millî egemenlik ve bağımsızlığımızı temsil eden, vatanımızın simgesi olan Bayrağımıza ve Marşımıza saygı duymalı, korumalı ve değer vermeliyiz.

Bayrağımız:

Bayrak bir milletin bağımsız olduğunu gösteren önemli bir semboldür.

– Bağımsız olan her ülkenin kendine ait bir bayrağı bulunur. Türk bayrağı da bizim varlığımızın ve bağımsızlığımızın göstergesidir.
– Bayrağımız rengini bu vatan için şehit olan vatandaşlarımızın kanlarından almıştır.
– 1983 yılında çıkarılan Türk Bayrağı Kanunu ile bayrağımızın boyutları, şekli, nerelerde ve nasıl kullanılacağı belirtilmiştir.

Madde 7 – Türk bayrağı; yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmî yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun masalara, kürsülere örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.

İstiklal Marşı’mız:

Her ülkenin kendine ait bir millî marşı vardır. İstiklâl Marşı, bizim millî marşımızdır. İstiklâl Marşı, millî egemenlik ve bağımsızlığımızın önemli simgelerinden biridir. Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği günlerde millî mücadele ruhumuzu yansıtacak, birlik ve beraberliğimizi artıracak bir marş yazılması düşünülür. Mehmet Akif para ödülü olduğu için yarışmaya katılmaz ancak sonra ikna edilir ve İstiklal Marşını Yazar. 724 eser arasından İstiklal Marşı milli marş olarak seçilir. 12 Mart 1921 tarihinde İstiklâl Marşı, millî marşımız olarak kabul edilir İstiklal Marşımızın bestecisi Osman Zeki Üngör’dür.

Paramız:

Devletlerin bağımsızlık sembollerinden birisi para bastırmadır. Özgürce parasını basabilen devlet bağımsızdır. Paralarımızın ön yüzünde devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk yer alırken arka yüzünde kültürümüz için önemli kişiler yer almaktadır.

Dilimiz:

Milleti millet yapan önemli unsurlardan biride dildir. Dilimiz geliştirmek ve korumak için Atatürk Türk Dil Kurumunu kurmuştur. Dilimiz Türkçeye sahip çıkmalı ve onu güzel kullanmalıyız.

Meclisimiz:

Kendi meclisinde olan ve özgürce karar alan devletler bağımsızdır. Egemenlik sembolümüz olan TBMM 23 Nisan 1920’de açılmış ve halk yönetime katılmaya başlamıştır. Yasaların çıkarılması ve değiştirilmesi meclis tarafından yapılmaktadır.

Başkentimiz:

Bağımsız her ülkenin bir başkenti vardır. Merkez yönetimin başı olarak 13 Ekim 1923’te Türkiye’nin başkenti Ankara olmuştur.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?