4. Sınıf Üretim, Dağıtım ve Tüketim Konu Anlatımı

Karatay

4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Üretim, Dağıtım ve Tüketim Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf Üretim, Dağıtım ve Tüketim Konu Anlatımı işte yazımızda.

Üretim, Dağıtım ve Tüketim

İstek ve İhtiyaçlar

İnsan yaşamı için gerekli olan ve yokluğunda sıkıntı çekilen koşul ya da maddelere ihtiyaç denir.

Yaşamak için zorunlu olan beslenme, barınma, giyinme, eğitim ihtiyaçlarımız vardır. Bunlara temel ihtiyaç denir. Temel ihtiyaçlar karşılanmadığında bizde eksiklik, yetersizlik duygusu ve dengesizlik yaratır. Temel ihtiyaçlar açısından tüm canlılar benzerlik gösterir.

İnsanlar açısından temel ihtiyaçların yanı sıra sosyal ihtiyaçlar da vardır. Sinemaya, konsere gitmek, kitap okumak sosyal ihtiyaçlarımızdandır. Bunlar, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi düzenleyen, daha mutlu olmamızı sağlayan ihtiyaçlardır.

Belirli bir ihtiyacı karşılayacağı düşünülen nesne veya duruma karşı duyulan özlem ve arzuya istek denir. İsteklerimiz, ihtiyaçlarımız gibi bizi harekete geçiren bir güçtür, isteklerimizi karşılamak için çaba harcarız. İstekler, ihtiyaçlar gibi yaşamsal olmayabilir. Bu durumda önce ihtiyaçlar karşılanmalıdır.

Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler

Günlük hayatımızda ihtiyaçlarımızı karşılamak için birçok ürün kullanırız. Bu ürünlerin bir kısmı doğadan karşılansa da büyük çoğunluğunu üreterek elde etmek zorundayız. Bu ürünler bizlere ulaşana kadar çeşitli aşamalardan geçer.

Üretim: Üretmek için yapılan faaliyetlere üretim denir.

Doğal maddeler, atölye ve fabrikalarda işlenerek ürün haline getirir. Hazırlanan ürünler dağıtılarak insanlara ulaşması sağlanır.

Dağıtım: Bir ürünün tüketiciye ulaşması için ilgili yerlere götürülmesine dağıtım denir. Dağıtım tır, kamyon, tren, uçak, gemi gibi ulaşım araçları ile yapılır.

Meslekler: İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları emek harcadıkları işe meslek denir.. toplumda ihtiyaçların karşılanması için meslekler oluşmuştur meslekler toplumdaki iş bölümüdür. Fırıncı ekmeğimizi yapar, temizlik görevlileri çevrenin temiz kalmasını sağlar, sağlık problemleri ile karşılaştığımızda doktor, hemşire, ebe bizimle ilgilenir. Öğretmenler meslek sahiplerini yetiştirmek için çabalar.

– Her meslek bir ihtiyacı karşılamak üzere ortaya çıkmıştır. Tüm meslekler kendi alanında önemlidir. Çiftçi olmadan fırıncı ekmek yapamaz. Eczacı olmadan doktor reçete yazamaz. Polis olmadan güvenliğimiz sağlanamaz.
– İnsanların meslek sahibi olmaları yetmez, mesleklerini severek en iyi şekilde yapmaları gerekir.

Bilinçli Tüketici

İstek ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için alışveriş yaparız. Alışveriş yapmadan önce alışveriş listesi hazırlamak bizlere yarar sağlar.

Alışveriş yaparken satın alacağımız malların kaliteli olmasına özen göstermeli, fiyatları bütçeye uygun olan ürünler satın alınmalıdır.
Gıda maddeleri satın alırken üretim ya da son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
Kullanım zamanı geçmiş ürünler satın alınmamalıdır.

Üretim tarihi, bir ürünün üretildiği tarihtir. Son kullanma tarihi ise bir ürünün tüketilebileceği son tarihtir.
Satın alacağımız ürünlerin üzerinde TSE damgası olup olmadığına bakılmalıdır. TSE damgalı ürünler alınmalıdır. Çünkü TSE damgası ürünlerin belli standartlara ve kaliteye göre üretildiğini belirtir.

Buzdolabı, televizyon gibi dayanıklı tüketim mallarını satın alırken “garanti belgesi” olmasına dikkat edilmelidir. Garanti belgesi, dayanıklı tüketim mallarının belirlenen süre içinde bozulması durumunda ücretsiz tamir edileceğini garanti eden belgedir.

Bütçemiz

İnsanlar yaşamları boyunca istek ve ihtiyaçlarını karşılamak durumundadırlar. Bunun için de kaynağa gereksinim duyarlar. Para kazanmak için çalışırlar, kazandıkları para ile istek ve ihtiyaçlarını karşılarlar.

Para, sınırlı bir kaynaktır. Bu yüzden özenli kullanılmalıdır. Para harcarken planlı davranılmalı, ihtiyaçlara öncelik verilmelidir.

İnsanlar paralarını planlı harcamak için bütçe hazırlar. Belirli bir süre için tasarlanan gelir ve giderlerin tümüne bütçe denir.

Kazandığımız, harcadığımız ve birikim yapmayı düşündüğümüz paranın nasıl değerlendirileceği ile ilgili planlamaları bütçe ile yaparız.

Aile bütçesi: Ailenin belirli bir zamana ilişkin gelir ve giderlerini gösteren listeye denir. Her ailenin; kira, beslenme, ısınma, aydınlanma, su giyim, ulaşım gibi ihtiyaçları için her ay ayırması gereken belirli bir miktar para vardır.

Aile bütçesinin hazırlanması ile;
– Aile bireyleri ailenin gelir ve giderleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
– İhtiyaçlar öncelik sırasına göre belirlenir.
– Çocuklar parasının değerini daha iyi anlar.
– Aile bütçesine; daha çok üreterek ve gereksiz tüketimden kaçınarak katkı sağlanırız.
– Aile üretimi çalışıp para kazanarak, planlı yaşayarak ve genel masrafları en ucuza getirerek arttırırız.
– Aile tüketimi, aşırı ve gereksiz harcamaları yapmayarak, ev eşyalarını iyi kullanarak, elektrik, su, telefonu doğalgazı gereksiz kullanmayarak azaltabiliriz. Böylece tasarruf yaparken birikim sağlarız.

Bütçe hazırlarken dikkate alınması gereken durumlar
– Temel ihtiyaçlara öncelik verilmelidir.
– İhtiyaçlar önce, istekler sonra karşılanmalıdır.
– Sosyal aktiviteler (sinema, tiyatro, gezmek, eğlenmek) gerektiğinde ertelenmelidir.
– Gelirin bir kısmı beklenmedik giderler için ayrılmalıdır.
– Gelirin bir kısmı tasarruf için ayrılmalıdır.

İsraf Nedir? Nasıl Önlenir

Kaynakların gereksiz yere kullanılmasına veya tüketilmesine israf denir.

İsraf çeşitlerine örnekler:
– Yemek israfı
– Su israfı
– Enerji israfı
– Giysi israfı
– Zaman israfı

Dünya’da pek çok doğal kaynak sınırlıdır. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için bu kaynaklar bizim için önemlidir.

Su, hayatımızın en temel parçasıdır. Suyu kullanırken bilinçli bir şekilde kullanmalıyız. Boşa gitmesini önlemeliyiz. Su, besin kaynaklarımızın yetişmesindeki en önemli kaynaktır.

Tarım alanlarının ekimi yapıldıktan sonra sulama yapılmadığı takdirde bitkinin yetişmesi mümkün değildir. Bitki yetişmediği zaman besin üretiminde çok ciddi sıkıntılar meydana gelecektir.

– Gelecekte hayatımızın devam etmesi için kullandığımız kaynakları bilinçsizce tüketmemeliyiz.
– Bilinçsiz bir şekilde kaynakları tüketen arkadaşlarımızı gördüğümüzde nazikçe uyarmalıyız.
– Çevremizdeki kişileri, kaynakların bilinçsiz tüketimini önlemek için bilgilendirmeliyiz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları