4. Sınıf Küresel Bağlantılar Konu Anlatımı
4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Küresel Bağlantılar Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf Küresel Bağlantılar Konu Anlatımı işte yazımızda.
Küresel Bağlantılar
Kültürel Farklılıklar
Dünya üzerindeki toplumlar belirli tarihlerde bazı özel günleri kutlar. Her toplum, özel günlerinde kendi kültürel özellikleri çerçevesinde kutlamalar yapar.
– Anneler Günü toplumlar arasında kutlanan özel günlere örnektir.
– Dünyada yapılan spor etkinlikleri dünya ülkelerini birbirine yaklaştıran özel günler arasındadır.
Ülkemizde kutlanan özel günler;
Milli bayramlar:
– 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
– 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
– 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı
– 30 Ağustos Zafer Bayramı
Dini bayramlar:
– Kurban Bayramı
– Ramazan Bayramı
Nevruz Bayramı, Emek ve Dayanışma Günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü ülkemizdeki özel günlerdendir.
Küresel Bağlantılar
Kıta: Dünya üzerinde büyük kara parçalarının oluşturduğu yedi kıta vardır.( Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya, Antarktika)
Okyanus: Kıtalar arasındaki denizden büyük su kütlelerine denir.( Büyük Okyanus, Hint Okyanusu, Atlas Okyanusu)
– İnsanlar kıtalar üzerinde bulunan sınırları belli toprak parçaları üzerinde yaşarlar. Bir devletin egemenliği altında bulunan bu toprak parçalarına ülke denir. Dünya üzeride irili ufaklı 193 ülke vardır.
– Ülkemiz Asya ve Avrupa kıtaları üzerinde yer almaktadır.
– Tüm ülkeler farklı kültüre sahiptir ve farklı dilleri vardır.
– Farklı ülkelerde yaşayan insanlar arasında benzerlik ve farklılıklar vardır.
– Her bireyin öncelikle insan olması
– Eşit haklara sahip olması ve yaşama hakkı
– Duygu ve düşüncelerinin olması
– İhtiyaç ve isteklerinin olması
– Gelecek ile ilgili hayallerinin olması
– Okuma ilerleme, sahip olma ve birçok alanda insanların benzer özellikleri vardır.
Aynı veya farklı ülkelerde yaşayan insanlar arasında farklılıklar vardır; fiziksel özellikleri, giyim, beslenme şekilleri, yaşam tarzları, oyunları, barınma yerleri, önemli gün ve kutlamaları gibi farklılıklar bulunur.
Bu farklılıkların nedenleri: Coğrafi konum, yeryüzü şekilleri, iklim ve bitki örtüsü, eğitim durumu, kültürel yapı, İnanç ve gelenekler, kaynaklar, yönetim şekli, maddi kazançlara bağlı olabilir.
Bulgaristan
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dır. Balkan devletlerinden biridir ve sınır komşumuzdur. Bu ülkenin nüfusunun onda birini Türkler oluşturur. Bulgaristan uzun zaman Osmanlı Devleti sınırları içinde kaldığından hemen hemen her şehrinde Türklerden kalan tarihi eserler bulunmaktadır.
Yunanistan
Başkenti Atina‘dır. Balkan devletlerinden biridir ve sınır komşumuzdur.
Azerbaycan
Başkenti Bakü’dür. Sınır komşumuz değildir. Ama çoğunluğu Türk soydaşlarımızın oluşturduğu bir ülkedir. Petrol ve doğal gaz rezervi bakımından zengindir. Konuştukları dil Azeri Türkçesidir. Bir çok ortak özelliğimiz vardır. Onlar da bizim gibi Nevruz, Ramazan ve Kurban Bayramını kutlarlar. Müzikleri ve halk oyunları çok zengin ve güzel bir ülkedir.
Türkmenistan
Başkenti Aşkabat’tır. Sınır komşumuz değildir. Türklerin yaşadığı bir ülkedir. Bu ülkenin halıları dünyaca ünlüdür. Çok güzel atları vardır. “Türkmen Atları Bayramı” her yıl coşku ile kutlanmaktadır.
Fransa
Başkenti Paris‘tir. Ülkenin en önemli sembolü, dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’dir. Ayrıca Alpler de Fransa’da yer almaktadır. Çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkedir. 1970’ten beri çeşitli sektörlerde çalışmak için Türkler bu ülkeye gitmişlerdir.
İtalya
Başkenti Roma’dır. Dünyaca ünlü Pisa Kulesi bu ülkededir. En ünlü yemekleri pizza, spagetti ve makarnadır. Ayrıca Venedik şehri, su kanalları ile
ünlüdür.
Almanya
Başkenti Berlin’dir. Türk nüfusunun en yoğun olduğu Avrupa ülkesidir. Teknoloji ve sanayisi oldukça gelişmiştir. Özellikle otomobil ve ilaç sanayisi ilerlemiştir. Avrupa’nın en fazla nüfusa sahip ülkesidir. Albert Einstein’in doğduğu ve bir süre yaşadığı ülkedir.
Nijer
Başkenti Niamey’dir. Afrika’da yer alır. Halk yoksuldur ve bazı bölgelerde halk kabileler halinde yaşar. Hayvansal ürünler ve tahıl bolca tüketilir. Grevol Şenlikleri ünlüdür. Halkın eğitim seviyesi düşüktür.
Avustralya
Başkenti Canberra’dır. Dünyanın en büyük adasıdır. Bu bölgenin yerli halkı Aborjinlerdir. Bu ülke kanguru ve koalanın ülkesidir. Kriket oyunu burada yaygın olarak oynanır.
Japonya
Başkenti Tokyo’dur. Geleneksel yaşam tarzlarına bağlı bir toplumdurlar. Elektronik ve bilgisayar teknolojisinde önemli dünya ülkeleri arasında yer alan bir Asya ülkesidir. Suşi geleneksel yiyecekleridir. Geleneksel kıyafetleri kimonodur. Origami (kağıt katlama sanatı), sumo güreşi gelenekleri arasındadır.