4. Sınıf İslam’ın İnanç Esasları Konu Anlatımı
4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf İslam’ı Tanıyalım Konu Anlatımı. 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 4. sınıf İslam’ı Tanıyalım Konu Anlatımı işte yazımızda.
İslam’ın İnanç Esasları
İman: Kişinin Allah’ın (c.c.) varlığını, birliğini, peygamberlerini, ahiret gününü ve bunlardan başka iman edilmesi gereken şeyleri kalp ile tasdik edip dil ile söylemesidir.
İslam; sözlükte güven, barış, emniyette olma ve kurtuluşa erme anlamlarına gelir. Dinî bir kavram olarak ise Allah’ın (c.c.) bütün peygamberlere bildirdiği dinin ortak adıdır. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) gönde-rilen son ve hak dinin ismidir.
Allah’a İman
Dinimizin temelini Allah (c.c.) inancı oluşturur. Allah’a (c.c.) iman; Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine, O’nun; eşinin, benzerinin ve denginin bulunmadığına inanmaktır. İslam inancına göre Allah (c.c.) vardır ve birdir. O’ndan başka ilah yoktur. Tevhit; sözlükte birlemek, bir şeyin bir olduğuna karar vermek, tek kılmak anlamlarına gelir. Dinî terim olarak ise Allah’ı (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birlemeye; O’nun tek ve eşsiz olduğuna inanmaya, O’na hiçbir şeyi eş koşmadan ibadeti sadece Allah (c.c.) için yapmaya tevhit denir.
Kelime-i tevhit ise birleme, tek kılma anlamına gelmektedir. Kelime-i tevhid şöyle söylenir: “Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah.” Kelime-i tevhidin anlamı ise şu şekildedir: “Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur, Hz. Muhammed Allah’ın elçisidir.”
Meleklere İman
Allah (c.c.), görünen varlıkların yanı sıra görünmeyen bazı varlıklar da yaratmıştır. Allah’ın (c.c.) yarattığı görünmeyen varlıkların en önemlilerinden biri, meleklerdir. Melekler bizler gibi maddi bir bedene sahip olmadığından onları gözümüzle göremeyiz. Bizler her ne kadar gözümüzle görmesek ve duyu organlarımızla algılayamasak da meleklerin varlığına inanırız. Çünkü meleklerin varlığını bize hem Kur’an-ı Kerim hem de Peygamber Efendimiz (s.a.v.) haber vermektedir. Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde meleklere imanın gerekliliğinden ve öneminden söz edilmektedir.
Kitaplara İman
Yüce Allah (c.c.) tarih boyunca insanlara ilahi kitaplar göndermiştir. İlahi kitaplar Allah’ın (c.c.) emir, yasak ve öğütlerini içerir. Bu kitapların gönderiliş amacı insanları doğruluğa, mutluluğa ve huzura ulaştırmak için yol göstermektir. Allah’ın (c.c.) gönderdiği bütün ilahi kitaplara inanmak, İslam’ın inançları arasında yer alır. Yüce Allah’ın insanlara ilahi kitaplar göndermesi, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem ile başlamış, son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) ile sona ermiştir. Bazı peygamberlere “suhuf” adı verilen ilahi metinler gönderilmiştir. Bunun dışında Allah (c.c.) dört büyük kitap göndermiştir.
Tevrat: — Hz. Musa’ya (a.s.),
Zebur: — Hz. Davut’a (a.s.),
İncil: — Hz. İsa’ya (a.s.),
Kur’an-ı Kerim: — Hz. Muhammed’e (s.a.v.)
Peygamberlere İman
Allah (c.c.), ilk insan Hz. Âdem’den (a.s.) başlayarak tarih boyunca birçok peygamber göndermiştir. Gönderdiği peygamberler aracılığıyla insanlara kendisini tanıtmıştır. Kullarına temel sorumluluklarını hatırlatmıştır. Rabb’imiz (c.c.), gönderdiği peygamberler aracılığıyla inanılması gereken ilkeler, ibadetler, ölüm ötesi hayat vb. konular hakkında kullarını bilgilendirmiştir.
Peygamberler, Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını insanlara iletmişlerdir. İlahi vahyi insanlara açıklayıp öğretmişlerdir. Gönderildikleri toplumları iyiye ve güzele yöneltmek, yanlış inanç ve davranışlardan, kötülüklerden uzaklaştırmak için çaba harcamışlardır. Ayrıca yaşayışları ve güzel ahlaklarıyla da insanlara hem önder hem de örnek olmuşlardır. Kur’an-ı Kerim’de peygamberlerin sayısı açık ve net olarak ifade edilmemiştir. Ancak yüce kitabımızda yirmi beş peygamberden söz edilmektedir. Bunların adları, hayat hikâyeleri ve mücadeleleri hakkında bilgi verilmektedir.
Kaza ve Kadere İman
Kader ve kazaya iman, İslam’ın inanç esasları arasında yer alır. Kader, Allah’ın (c.c.) varlıkları ölçülü, uyumlu, düzenli bir şekilde yaratması; ilmiyle olmuş ve olacak her şeyi bilmesi anlamına gelir. Allah’ın (c.c.) evrende gerçekleşecek olayları belli yasalar çerçevesinde takdir etmesi kaderdir. Takdir edilen olayların zamanı geldiğinde gerçekleşmesi ise kaza olarak adlandırılır.
Ahirete İman
Ahiret, sözlükte “son, sonra olan, son gün” anlamlarına gelir. Ahiret hayatı, dünya hayatından sonra başlayıp ebedî olarak devam edecek olan hayattır. Ahiretin varlığına inanmak, İslam’ın inanç esaslarından biridir. Bu inanca göre bütün insanlar kıya-metin kopuşundan sonra ahirette yeniden diriltilecektir. İnsanlar mahşer denilen yerde toplanacak, dünyada yaptıklarından sorguya çekilecektir. Allah’a (c.c.) ve onun bildirdiklerine inanmayanlar ile kötülük yapanlar cehennemde cezalandırılacak, inanıp yararlı işler yapanlar ise cennet ile ödüllendirileceklerdir.
4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.