4. Sınıf İnsanlar Yerler ve Çevre Konu Anlatımı

Karatay

4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevre Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevre Konu Anlatımı işte yazımızda.

İnsanlar, Yerler ve Çevre

Doğal Afetler

Sel: Yağışlarının ve kar erimelerinin yoğun olduğu zamanlarda özellikle ilkbahar aylarında görülür. Sel felaketinden korunmak için ağaçlandırma çalışmaları, su kanalları ve barajlar yapmak alabileceğimiz başlıca önlemlerdir.

Heyelan: Eğimli arazilerde aşırı yağmur ve kar sularının etkisi ile gevşeyen toprağın, üzerindekilerle birlikte aşağı doğru kayması olayına heyelan denir. Heyelandan korunmanın yolu bitki örtüsünü korumak ve ağaçlandırmadır.

Çığ: Yükselti ve eğimin fazla olduğu yerlerde karın fazla yağması büyük kar kütlelerinin aşağı doğru yuvarlanmasına neden olur. Buna çığ düşmesi denir. Korunmak için doğal bitki örtüsünü korumalı ve yamaçlar basamaklandırılmalıdır.

Deprem: Ani ve şiddetli yer kabuğu hareketlerine deprem denir. Depremin şiddeti ve süresi sismograf denilen bir aletle ölçülür.

Deprem Öncesi Almamız Gereken Önlemler
– Binalarımızı depreme dayanıklı ve sert zeminlerin üzerine yapmalıyız.
– Evimizin içinde, deprem sırasında devrilip bize zarar verebilecek eşyaları duvara veya yere sabitlemeliyiz.

Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
– Sakin olmaya çalışmalıyız.
– Merdiven ve asansörleri kullanmamalıyız.
– Deprem sırasında evdeysek kırılacak ya da devrilebilecek eşyalardan uzak durmalıyız.
– Başımızı kollarımızla koruyarak çömelmeli ve sarsıntının geçmesini beklemeliyiz.
– Eğer sınıftaysak öğretmen ve idarecilerimizin söylediklerini yapmalıyız.

Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler
– Su, gaz ve elektrik tesisatını kapatmalıyız.
– Depremde zarar görmüş binalardan uzak durmalıyız.
– Eğer enkaz altında kalmışsak bağırarak ve çevremizdeki cisimlere vurarak ses çıkarmalı yardım istemeliyiz.
– Deprem çantamıza ulaşmalı, çantamızı alarak daha önceden kararlaştırdığımız yere gitmeliyiz.

Doğal ve Beşeri Unsurlar

Çevremize baktığımızda evler, dağlar, yollar, ağaçlar, akarsular, taşıtlar gibi çok çeşitli varlıklar görürüz. Çevremizde kendiliğinden var olan, insan eli değmeden oluşan varlıklara doğal unsurlar denir. Dağ, tepe, akarsu, deniz, göl, orman, şelale, toprak, ova, bitki, hayvan gibi unsurlar doğal unsurlardır.

İnsanların, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğayı değiştirerek orta ya çıkardıkları ürünlere beşeri unsurlar denir. Binalar, yollar, körüler, tarlalar, barajlar, fabrikalar, tüneller, taşıtlar gibi unsurlar beşeri unsurlardır.

Yönler

Bir yerin, etrafındakilere göre bulunduğu konuma yön denir.

Örnek: Erzurum Ankara’nın doğusundadır.

Yönler Güneş’in doğduğu ve battığı yere göre belirlenmiştir. Yönler ana yönler ve ara yönler olarak ikiye ayrılmışlardır.

Ana Yönler:

Güneşin doğduğu yön doğu, battığı yön ise batıdır. Sağ kolumuzu doğuya sol kolumuzu batıya uzattığımızda; ön tarafımız kuzeyi, arka tarafımız ise güneyi gösterir.

Ara Yönler:

İki ana yönün tam ortası ara yönleri gösterir. Kuzey ve doğu arası kuzeydoğu, kuzey ve batı arası kuzeybatı, güney ve doğu arası güneydoğu, güney ve batı arası güneybatıdır.

Yönümüzü Nasıl Buluruz

Pusula: Yönümüzü tam ve doğru bir şekilde bulabilmek için en güvenilir araç pusuladır. Pusulanın bir ibresi ve üzerinde yönleri belirten harfleri bulunur. Pusula ibresinin koyu renkli ucu daima kuzeyi, açık renkli ucu ise daima güneyi gösterir. Pusulamız her zaman yanımızda olmayabilir. Yönümüzü başka yöntemlerle de bulabiliriz.

Güneş: Güneşin doğduğu yer doğu, battığı yer ise batıyı gösterir. Ayrıca güneş ışınlarının tam dik geldiği öğle vaktinde gölgemizin düştüğü yön bize kuzeyi gösterir.

Yosunlar ve Karınca Yuvaları: Ağaçların ve taşların güneşi görmeyen ve bu yüzden yosun tutan yüzleri kuzeyi gösterir.

Karıncalar yuvalarını yaparken çıkartıkları toprakları yuvanın kuzeyine yığarlar.

Yıldızlar: Bulutsuz bir gecede yönümüzü bulmak için Kutup Yıldızı’ndan yararlanabiliriz.

Kutup Yıldızı, Küçük Ayı Yıldız Kümesi’nin en parlak yıldızıdır. Kutup Yıldızı’nın diğer adı Demirkazık’tır ve daima kuzeyde bulunur.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları