4. Sınıf Güzel Ahlak Konu Anlatımı
4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Güzel Ahlak Konu Anlatımı. 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 4. sınıf Güzel Ahlak Konu Anlatımı işte yazımızda.
Güzel Ahlak
Din Güzel Ahlaktır
Ahlak, insanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması; çirkin, yanlış ve kötü davranışlardan kendi isteği ile uzaklaşmasıdır. Güzel davranışlı ve iyi huylu kimselere “ahlaklı” veya “güzel ahlaklı” denir. Huy anlamına da gelir.
Güzel ahlak sahibi insan; hem Allah’ın sevgisini kazanır hem de çevresindeki insanlar tarafından sevilir, sayılır ve örnek gösterilir. Güzel ahlakın yaygınlaştığı bir toplumda insanlar daha huzurlu ve mutlu olur. Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Peygamberin sözlerinde insanlara karşı alçak gönüllü, iyi, dürüst, adaletli ve güvenilir olmak gibi güzel davranışlar öğütlenir. Anne ve babaya iyi davranmak, komşu, dost ve akrabalarla iyi geçinmek de İslam’ın önem verdiği diğer bazı ahlaki davranışlardandır.
İnsani İlişkilerin Temeli
Sevgi ve Saygı
İnsanın içinde yaşamış olduğu dünyada bazı temel ihtiyaçları vardır. Bunları maddi ve manevi olarak iki kısma ayırabiliriz. Sevgi ve saygı manevi ihtiyaçların en önemlilerindendir.
Sevgi; insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Sevgi insanı insan yapan en önemli değerdir. Sevgi sayesinde insanlar birbirlerine şefkat ve merhamet duyar, birbirlerinin iyiliğini ister ve kötülük yapmaktan kaçınırlar.
Saygı; bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranma, başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusudur. Sevgi ve saygının kazandırdıkları:
– İnsanlar arasında saygı birlik ve beraberlik artar.
– Toplumda huzur ve güven ortamı artar.
– Yardımlaşma ve paylaşma duyguları artar.
– İnsanlar birbirlerinin haklarına saygı duyarlar.
Anne Babayla İlişkiler
İnsan bakıma muhtaç olarak doğar. Anne, baba ya da büyüklerinin desteği ile hayata tutunur. Yeme, içme, giyinme, barınma gibi temel ihtiyaçları aile büyükleri tarafından karşılanır. Anne ve babalar, çocukları için her türlü fedakârlığı yapar. Çocuklarıyla ilgilenir, sorunlarını çözmede onlara yardımcı olurlar. Bu yüzden İslam dini anne baba hakkına büyük önem verir. Yüce Allah “Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti…” buyurarak anne baba hakkının önemini vurgulamıştır. Anne babaların yaptıklarına karşın çocuklarının da onlara karşı görev ve sorumlulukları vardır. Çocukların anne babalarına karşı en önemli görevleri; onlara iyi davranmak, onların sözlerini yerine getirmek ve ihtiyaç duyduklarında ihtiyaçlarını temin etmektir.
Kardeşlerle İlişkiler
Aile içinde kardeşler arasında güçlü bir bağ vardır. Kardeş, insanın ilk arkadaşıdır. Kardeşler birbiriyle aynı aile ortamını paylaşır ve birlikte büyürler. Aynı ortamda yetişmiş olan kardeşlerin birçok ortak anısı vardır. Bu nedenle sevinç ve üzüntülerini birbirleri ile paylaşmak isterler. Zor zamanlarında birbirlerine destek olurlar. Bu durum kardeşler arasındaki sevgi bağını kuvvetlendirir. Kardeşler arasındaki ilişkide büyüklerin küçüklere örnek olması, onlara sevgiyle yaklaşması gerekir. Böyle olursa küçükler de büyüklerine karşı saygılı olur ve onların öğütlerini dinlerler. Bu şekilde davranmaları kardeşlerin iyi geçinmelerini sağlar.
Hz.Peygamber, “Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir.” buyurarak büyüklerin küçüklere, küçüklerin de büyüklere karşı görevlerini belirtmiştir. Benzer ve farklı yönlerimizle kardeşlerimizle dayanışma içinde olmamız önemlidir. Ödevlerimizi yaparken, bir konuda karar verirken, sofrayı toplarken ve daha birçok konuda birbirimize yardım etmemiz gerekir. Kardeşlerimizle yardımlaşmak hem bizi hem de ailemizi mutlu eder.
Komşularla İlişkiler
Dinimiz komşularla ilişkilere ayrı bir önem vermiştir. Komşularla ilişkilerimizi iyi tutmamızı ve onlara rahatsızlık verecek söz ve davranışlardan sakınmamızı öğütlemiştir. Çünkü bazı durumlarda akrabalarımızdan da önce sıkıntılarımızı komşularımız ile paylaşırız. Komşularımızla ilişkilerimizde Peygamberimizi (s.a.v.) örnek almalı,
onlara iyi davranışlar sergilemeye özen göstermeli, saygı ve sevgide kusur etmemeye çalışmalıyız.
– Peygamberimiz; “Ey Ebu Zer! Çorba pişirdiğinde suyunu çok koy ve komşularını gözet.” diyerek nasihatte bulunmuştur.
– Peygamberimiz; “Ey Allah’ın Resulü! İki komşum var, ikramda bulunurken hangisinden başlayayım?” diye soran Hz. Aişe’ye (r.a.), “Kapısı (sana) en yakın olandan.” cevabını vermiştir.
Öğretmenlerle İlişkiler
Yüce Allah bizleri akıl sahibi varlıklar olarak yaratmıştır. Aklımız ve duyu organlarımız sayesinde bilgi edinir ve bu bilgilerle insanlar için faydalı bireyler olmak için çalışırız. Bilgi çok önemli bir güçtür ve gelişmek için de gereklidir. Bu yüzden hayatımız için faydalı olabilecek bilgilere sahip olmak bizim öncelikli amaçlarımız arasındadır.
İslam dini öğrenmeye ve öğretmeye çok önem vermiştir. Yüce Allah ayetlerinde bilmenin ve düşünmenin önemini çokça vurgulamıştır. Hz. Peygamber de öğrenmek ve öğretmeyi en kıymetli şeyler olarak görmüş, kendisinin de bir öğretmen olduğunu söyleyerek şöyle buyurmuştur: “Şüphe yok ki, ben de sadece bir öğretici olarak gönderildim.”
Bir Sure Tanıyorum: Fatiha Suresi
Fâtiha suresi Mekke’de indirilmiştir ve 7 ayetten oluşmaktadır. Fâtiha, açmak, açıklığa kavuşmak anlamlarına gelir. Kur’an-ı Kerim’in en başında yer alan suredir. Hamd, övgü anlamına gelir. Allah’ı (c.c.) övme ve yüceltme anlamında kullanılır. Fâtiha suresi, cenaze namazı dışında tüm namazların her rekâtında okunur.
Okunuşu:
1. Bismillâhirrahmânirrahîm
2. Elhamdü lillâhi rabbi’l âlemin,
3. errahmânir-rahîm,
4. mâliki yevmiddîn,
5. iyyâke na’büdü ve iyyâke nestaîn,
6. ihdinas-sırâtal müstakîm,
7. sırâtallezîne en’amte aleyhim, ğayril mağdûbi aleyhim veleddâllîn.
Anlamı:
1. Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla
2. Hamd (övme ve övülme) âlemlerin Rabb’i olan Allah’adır.
3. O, Rahman ve Rahîmdir.
4. Hesap gününün sahibidir.
5. Rabb’imiz! Yalnızca sana kulluk eder
Ve yalnızca senden yardım dileriz.
6. Bizleri doğru yola ilet.
7. Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil.
4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.