4. Sınıf Din ve Temizlik Konu Anlatımı
4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Din ve Temizlik Konu Anlatımı. 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 4. sınıf Din ve Temizlik Konu Anlatımı işte yazımızda.
Din ve Temizlik
- İslam Dini ve Temizlik
- Bedenimi ve Giysilerimi Temiz Tutarım
- Evimi ve Okulu Temiz Tutarım
- Çevremi Temiz Tutarım
İslam Dini ve Temizlik
Temizlik; bedenimizin, giysilerimizin, çevremizin ve ahlakımızın kötü, çirkin, pis olan şeylerden arınmasıdır. Temizlik, maddi ve manevi temizlik olarak ikiye ayrılır. Maddi temizlik bedenimizin, giysilerimizin ve çevremizin her türlü kirden ve pastan arındırılmasına denir. Manevi temizlik ise kalbimizin, duygularımızın her türlü kötü fikir ve düşünceden uzaklaşmasıdır.
slam dini, temizliğe büyük önem vermiştir. Çünkü temizlik hem sağlık hem de ibadetler için gereklidir. Hastalığa neden olan mikroplar temiz olmayan ortamlarda çoğalır. Mikropların çoğalması insanların sağlığını bozar ve böylece hastalıklar yaygınlaşır. İslam dini, toplumun sağlıklı, huzurlu ve mutlu olmasını istediği için insanların temiz olmasını ve çevresini de temiz tutmasını ister. Hz. Muhammed (s.a.v.) de “Temizlik imanın yarısıdır.”2 hadisiyle Allah’a (c.c.) inanan bir kimsenin temiz olması gerektiğini vurgulamıştır. Aynı zamanda kendisi de bedenini, elbiselerini ve çevresini temiz tutarak Müslümanlara örnek olmuştur.
İbadet ederken Yüce Allah’ın huzuruna çıkıldığı için O’nun karşısında temiz olmak O’na olan sevgi ve saygımızın bir
göstergesidir. Bu yüzden bazı ibadetlerin geçerli olması için temizlik şartı aranır. Örneğin namaz kılacak olan bir kişi abdest almalıdır. Bunun yanı sıra elbiselerinin ve namazın kılınacağı yerin temizliğine dikkat etmeli, kötü duygu ve düşüncelerden uzak durmalı ve Yüce Allah’ın huzuruna öyle çıkmalıdır.
Abdest nedir ve nasıl alınır?
Abdest; namaz kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Kâbe’yi tavaf etmek gibi ibadetleri yerine getirmek için yapılması gereken bir temizliktir. Abdest hem bazı ibadetlerin ön şartıdır hem de kendisi bir ibadettir. Çünkü abdest almak, Allah’ın (c.c.) emridir. Abdest, temiz suyla ve şöyle alınır:
• Abdest alınırken önce eûzü besmele çekilir ve “Niyet ettim Allah rızası için abdest
almaya.” diye niyet edilir.
• Önce eller bileklere kadar yıkanır.
• Ağız ve burun güzelce temizlenir.
• Sonra yüz yıkanır.
• Ardından önce sağ, sonra sol kol dirseklerle beraber yıkanır.
• Başın en az dörtte biri mesh edilir yani ıslak elle sıvazlanır.
• Serçe veya işaret parmaklarıyla kulakların içi, başparmaklarla da dışı mesh edilir.
• Sonra boyun mesh edilir.
• Sağ ve sol ayak yıkanarak abdest tamamlanmış olur.
Bedenimi ve Giysilerimi Temiz Tutarım
Beden temizliği vücudun tamamının kirden, terden ve kötü kokulardan arındırılmasıdır. Dış dünya ile en çok temas eden ellerimiz, yüzümüz, kulaklarımız, burnumuz, başımız ve ayaklarımız en kolay kirlenen uzuvlarımızdır. Dolayısıyla bedenimizin bu kısımlarını kirlerden arındırmak günlük yapacağımız temizliğin bir parçasıdır. Ayrıca bedenimizin geri kalan kısımlarının da kirlerden arındırılmasına ihtiyacı vardır. Temiz bir bedene sahip insan, bedenini örten giysilerinin de temiz olmasına özen gösterir. Çoraplarımızın, çamaşırlarımızın ve diğer tüm kıyafetlerimizin temizliğine dikkat etmemiz gerekir. Kıyafetlerimizin temiz ve düzenli olması diğer insanlarla ilişkilerimizi de olumlu yönde etkiler.
Evimi ve Okulu Temiz Tutarım
Evlerimizin temizliği kadar okulumuzun temizliğine de dikkat etmemiz gerekir. Arkadaşlarımızla ortak kullandığımız okulumuzun temiz olması hem sağlığımız hem de arkadaşlarımıza olan saygımız açısından önemlidir. Çünkü ortak kullandığımız bu alanların kirletilmesi diğer arkadaşlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamalarına engeldir. Temiz bir okulda eğitim görmek herkesin hakkıdır. Okuldaki eşyalara zarar vermemeli, onları özenle kullanmalıyız. Sınıfın temizliği ve sağlımız için sınıfta koşmamalı, teneffüslerde sınıfı havalandırmalıyız. Evimizde yere çöp atmadığımız gibi sınıfa veya bahçeye de çöp atmamalıyız.
Çevremi Temiz Tutarım
Çevre, bütün canlıların yaşadığı ve kullandığı ortak alandır. İnsanlar ve diğer tüm canlılar Allah’ın (c.c.) mükemmel şekilde yarattığı bu çevrede birlikte yaşarlar. Bu yüzden de temizlik konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Çünkü ortak olarak kullanılan çevrenin kirletilmesi bir başkasının da güzel ve temiz bir çevrede yaşamasına engeldir. Çevresini temiz tutan ve koruyan kişi, diğer canlıların yaşamına saygılı davranmış olur.
Yüce Allah, evrendeki her şeyi insanların yararlanması için13 belli bir düzen ve uyum içinde yaratmıştır. (Bakara suresi, 29. ayet) “O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahman’ın yaratılışında hiçbir uyumsuzluk göremezsiniz. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak ve düzensizlik görüyor musun?” (Mülk suresi, 3. ayet), evrenin mükemmel bir şekilde yaratıldığının kanıtıdır. Allah (c.c.) bizden bu mükemmel evreni temiz tutmamızı ve korumamızı istemiştir. Çünkü insanların tabiata zarar veren davranışlarda bulunması insan sağlığını tehdit eder ve çeşitli sıkıntılara sebep olur.
4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.