4. Sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı

4. Sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı

4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı işte yazımızda.

Birey ve Toplum

Birey ve Toplum

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu gösteren ve çeşitli bilgilerimizi içeren doğduğumuzda devlet tarafından verilen belgeye nüfus cüzdanı denir.

Bireye ait bazı bilgileri gösteren belgelere kimlik belgesi denir. Yaşamış olduğumuz toplumda farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok kuruluş vardır. Bu kuruluşlardan faydalanabilmek için buralara ait kimlik belgesine ihtiyaç duyarız. Örneğin spor kimlik kartı, kütüphane kartı vb. Kimliklerin içerisinde en önemli olanı nüfus cüzdanlarımızdır. Nüfus cüzdanımızda bireyin değişmeyen özellikleri bulunur. Yaşadığı ülke, hangi ülkenin vatandaşı olduğu, T.C. kimlik numarası, anne adı, baba adı, doğum tarihi, doğum yeri, kan grubu gibi bilgiler mevcuttur.

Nüfus cüzdanı bize İçişleri Bakanlığına bağlı bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından doğumdan sonra verilir.

Kimlikler, kişilere aitlik duygusu verir. Örneğin nüfus cüzdanımız, Türk toplumunun bir ferdi olduğumuzu belirten bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Türk vatandaşı olan her bireye doğduğu andan itibaren verilir. Mavi renkli nüfus cüzdanları erkek, pembe renkli olanlar ise bayanlar için düzenlenmektedir.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımızda çeşitli değişiklikler olmakta ve güvenlik ihtiyacı önem kazanmaktadır. Bu ihtiyaç günümüzde kimlik kartlarının da değişmesine neden olmuştur. Bundan dolayı yukarıda gösterilen önceki nüfus cüzdanlarından farklı olarak akıllı kart özelliği taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı geliştirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın ön yüzünde şu bilgiler yer almaktadır.

– T. C. kimlik numarası
– Adı
– Soyadı
– DoÄŸum tarihi
– Cinsiyeti
– Kartın geçerlilik tarihi
– Belge sıra no
– UyruÄŸu
– KiÅŸinin imzası

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın arka yüzünde şu bilgiler yer almaktadır.

– Anne adı
– Baba adı
– KiÅŸiye ait bir çok bilgiyi içeren yonga (çip) bulunur.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın içinde yer alan yongada (çip) kişiye ait fotoğraf bilgisi, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il, ilçe, mahalle, köy, cilt numarası, aile sıra numarası vb. ile kimlik kartının veriliş yeri, veriliş nedeni, kayıt numarası depolanır. Bunlara ek olarak yongada parmak izi ve bir parmağın damar izi kayıtlıdır.

Her insanın parmak izi farklıdır. Parmak izi kişiye özgüdür. Bu nedenle kişilerin kimliklerinin tespit edilmesinde nüfus cüzdanı ve diğer kimlik belgeleri gibi parmak izinden de faydalanılmaktadır.

Kimlik belgesi çeşitli olaylarda kanıt niteliği taşıyan bir belgedir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’mız başta olmak üzere pasaport, ehliyet, personel kimlik kartı vb. kimlik kartlarımızın kaybolması veya çalınması durumunda hemen yetkililere başvurarak yardım istemeliyiz.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, İçişleri Bakanlığı’mıza bağlı olan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından hazırlanır ve verilir.

Benzer ve Farklı Yönlerimiz

Birey: Toplumları oluşturan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri olan insanlara birey ( fert ) denir.

– Aile bir topluluktur.
– Aileyi oluÅŸturan anne ,baba ,çocuklar aileyi oluÅŸturan bireylerdir.
–  Sınıf bir topluluktur.
– Sınıftaki öğrenciler de o topluluÄŸu oluÅŸturan bireylerdir.

Bireylerin benzer ve farklı özellikleri vardır.

Bireysel Özellik

İnsanların fiziksel özellikleri ,duyguları ,düşünceleri ,davranışları ve yeteneklerine bireysel özellik denir. İnsanları birbirinden ayıran özelliklerine bireysel farklılıklar denir.

Fiziksel Özellik :
İnsanların dış görünüşlerine ait özelliklerine fiziksel özellikler denir. Saç rengi, ten rengi ,göz rengi, saç şekli ,boy kilo gibi dış görünüşümüze ait özelliklerdir. Zamanla değişim gösterebilir.

Ne kadar benzer olursa olsun hiçbir insanın özellikleri başka birinin özellikleriyle aynı değildir. İnsanın kendine özgü özellikleri denilince akla ilk olarak parmak izleri gelir. Ancak parmak izlerimizin dışında yüz şeklimiz , gözümüzdeki iris tabakası , sesimiz , yürüyüşümüz ve kalp atışımız da tıpkı parmak izlerimiz gibi benzersizdir.

Kişisel Özelliklerimiz
İnsanların doğuştan getirdiği özelliklere kişisel özellikler denir. Kişisel özelliklere mizaç da denir.

Cesur, sabırlı, iyimser , alıngan, umursamaz, meraklı, neşeli, sıkılgan, utangaç, soğukkanlı, kıskanç, dürüst,
merhametli, tez canlı, sevecen vb.

Sosyal Özelliklerimiz
Zeka, ilgi, yetenek, ilgi alanlarımız birbirinden farklıdır. Bazı insanlar çok güzel resim yaparken, bazıları çok güzel şiir yazar. Yaşadığımız toplumda, farklı sosyal özelliklere sahip olmak bizi özel ve farklı bir birey yapar. Farklılıklarımıza değer vererek, bunların zenginlik olduğunu bilmeliyiz.

Tuttuğu takım, sevdiği renk, gezmek istediği yer, hobileri vb.

Duygusal Özelliklerimiz
İnsanlar , olaylar karşısında farklı duygusal tepkiler verirler. Bu düşüncelerimizi ve davranışlarımız etkiler. İnsanların mutlu oldukları , korktukları , üzüldükleri olaylar farklı olabilir.

Üzüntü, acıma, kızgınlık, korku, öfke, sevgi, kaygı (endişe), heyecan, nefret bu duygulardan bazılarıdır.

Duygu: Nesnelerin , olayların , durumların veya kişilerin iç dünyamızda bıraktığı etkiye duygu denir.

Düşünce: Yaşadığımız duygulara ilişkin olarak zihnimizde beliren görüşlere düşünce denir.

Davranış: Düşüncelerimiz sonucunda yaptığımız işler davranış denir.

Duygular, düşüncelerin ortaya çıkmasına sebep olur. Düşünceler ise davranışlarımıza yön verir.

Duygu → Düşünce → Davranış

– Ä°nsanlar duygu ve düşüncelerini ifade etmek için ÅŸiir yazma , resim yapma veya günlük tutma gibi etkinlikler de yaparlar.
– Ä°nsanlar duygu ve düşüncelerini söyleme hakkına sahiptirler. DiÄŸer insanlar da baÅŸkalarının duygu ve düşüncelerine saygı göstermelidirler.

Hoşgörü: Her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumudur.

Birleşmiş Milletler 1995 yılını bütün dünyada Hoşgörü Yılı olarak ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, Kültür Kurumu (UNESCO) 16 Kasım 1995 yılında Hoşgörüye Dair İlkeler Bildirgesi yayınlamıştır. Hoşgörü Türk Milleti’nin temel özelliklerinden biridir. Tarihimizde hoşgörü simgesi bir çok kişi vardır. Büyük düşünür , Hz. Mevlana ve Yunus Emre ’yi örnek olarak verebiliriz.

Hoşgörünün Olduğu Ortamlarda
– Ä°nsanlar birbirlerini daha iyi anlarlar.
– Farklı düşünceler rahatlıkla ifade edilebilir.
– Sorunlar daha kısa sürede çözülebilir ,
– Toplumda güven ortamı oluÅŸur.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BÄ°R YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?