2024 YKS- Aday başvuru formu nasıl doldurulacaktır?

2024 YKS, YKS’ye kimler başvuru yapabilir, Sınava başvuru işlemleri nasıl yapılacaktır, Aday Başvuru Formu Nasıl Doldurulacaktır, Sınava Başvuru İşlemi Nasıl Tamamlanacaktır, Sınav Ücretleri Nasıl Yatırılacaktır, Sınavda Hangi Testler Yer Alacaktır, Adaylar Sınava Girerken Neleri Yanında Bulundurmak Zorundadır, Sınava Girerken Adayın Yanında Bulundurması Yasak Olan Araç Gereç ve Eşyalar Nelerdir, Sınav Nasıl Uygulanacaktır, Soru Kitapçığı Nasıl Olacaktır, Cevap Kâğıdı Nasıl Doldurulacaktır, Sınavın Değerlendirilmesi, OBP Nasıl Hesaplanacaktır, Yerleştirme Puanları Hesaplanırken OBP Bu Puanlara Nasıl Eklenecek ve Ek Puanlar Nasıl Hesaplanacaktır, 2024 YKS Sıkça Sorulan Sorular, 2024 YKS SSS

Aday başvuru formu nasıl doldurulacaktır?

Aday Başvuru Formundaki alanların doldurulmasına ilişkin açıklamalar sırasıyla ve aynı başlıklar kullanılarak aşağıda verilmiştir. Bu açıklamalar dikkatle okunduktan sonra doldurma işlemine geçilmelidir. Form, başvuru işleminin kolay ve doğru yapılmasına yardımcı olacağı için bu forma yazılanlar okunaklı olmalıdır. Formun doğru ve eksiksiz olarak doldurulması adayın sorumluluğundadır. Kimlikle ilgili bilgi alanlarına, adayın kimlik belgesinde yer alan bilgiler değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan yazılacaktır.

6114 sayılı Kanunun 9. maddesi uyarınca adaylara, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılabilecektir (Gerekli hallerde adayın parmak izi de alınabilecektir.). Biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama uygulamaları için elde edilen veriler sınav hizmetlerinde kullanılmak üzere saklanabilecektir.

ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapıldığından, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişim bilgilerinin adaylar tarafından güncel tutulması zorunludur.

Aday Başvuru Formundaki bilgilerin gerçeğe uygun olmasından tümüyle aday sorumludur. Yanlış bilgi verildiğinin tespiti hâlinde, adayların sınav sonuçlarına ilişkin bütün hakları geçersiz sayılır.

Adayların başvuru işlemine geçmeden önce mutlaka bu kılavuzu dikkatlice okumaları/incelemeleri ve tüm sınav koşullarını/kurallarını kabul ederek başvuru yaptıklarını belirten ekran üzerinde yer alan kutucuğu işaretlemeleri
zorunludur.

1. T.C. KİMLİK NUMARASI

•  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.
T.C. Kimlik Numarası edinmiş olup uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ile doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri) bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.

•  T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu veya uyruğu olmayan adaylar bu alana, T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) almış oldukları “9” ile başlayan, 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını (yabancı kimlik numarası) yazacaklardır. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS’ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılacaktır.

MERNİS’te Y.U. Numarası bulunmayan adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak onaylayacak ve böylece bir “Belge Kodu” edinecektir. Adaylar, bu formun bir dökümü ve geçerli kimlik belgeleriyle birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücreti karşılığı Y.U. numaralarını edinecektir. Daha önce bu şekilde Y.U. Numarası edinen adaylar, T.C. Kimlik Numarası alanında bu Y.U. numaralarını kullanacaklardır.

Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylardan MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri “Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alacaklardır.

2. ADI
3. SOYADI
4. BABA ADI
5. ANNE ADI
6. DOĞUM TARİHİ
7. CİNSİYETİ
8. DOĞUM YERİ
9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE
10. UYRUĞU

•  T.C. uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

•  Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “Mavi Kartlı” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

•  Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular, “Bulgaristan’dan göç” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

•  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular, “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. KKTC uyruklu adaylardan uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini; T.C. hariç uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular ise “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. KKTC uyruklu adaylar ilgili alana KKTC Kimlik Numaralarını da yazacaklardır.

•  Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir (Sadece bu seçeneği işaretleyen yabancı uyruklu adayların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır.).

•  Türk soylu yabancıların Türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunanlar “2527 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunanlar” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

Birden fazla uyruğu olan adaylar, Başvuru Merkezine giderken Aday Başvuru Formunun bu alanında birden çok seçeneği işaretleyebileceklerdir ancak diğer uyruk bilgilerinin sisteme işlenebilmesi için değişikliğe esas belgelerini dilekçe ekinde Merkezimize göndermelidir. Uyruk bilgileri T.C. vatandaşı, Mavi Kartlı, 9 ile başlayan KKTC ve/veya Yabancı Uyruklu adaylar için sistem tarafından otomatik olarak işaretli gelir, aday veya başvuru merkezi görevlisi tarafından değiştirilemez. Adaylar, uyruk bilgilerindeki değişiklik taleplerini doğrudan ÖSYM’ye iletmelidirler.

11. ADRESİ

KKTC dâhil Türkiye dışında ikamet eden adaylar, bu alana ülke adı dâhil tüm adres bilgilerini yazacaklar, ADRES İLİ ve ADRES İLÇESİ bilgi alanlarını boş bırakacaklardır.

12. TELEFON NO
13. E-POSTA ADRESİ

11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız (İletişim bilgilerinin size veya birinci derece yakınınıza ait olması gerekir.) Merkezimizin sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgilerin kullanılacağını unutmayınız.

14. OKUL ADI VE KODU
15. OKUL TÜRÜ VE KODU
16. ALAN ADI VE KODU
17. DAL ADI VE NO
18. OKUL NUMARASI
19. İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ

Bu alana, ilgili ortaöğretim kurumuna kayıt olunan tarih yazılacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.

20. MEZUNİYET TARİHİ
21. NOT SİSTEMİ
22. DİPLOMA NOTU/PUANI

14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarına, 2023-2024 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak; mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacaklardır. Mezun durumda olan adaylar ise bu alanların tümünü dolduracaklardır.

MEB e-okulda eğitim bilgisi olmayan adaylardan 2007 ve sonrasında bir ortaöğretim kurumundan mezun olanların (KKTC okulları dâhil) mezuniyet belgelerinde diploma notlarının 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak yazılı olması ve notları 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak başvurularını yapmaları gerekmektedir.

23. ÖĞRENİM DURUMU VE KODU

Bu alana, aşağıda yer alan seçeneklerden uygun olan koduyla birlikte yazılacaktır. Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde (geç başvuru günleri dâhil) veya 12-14 Mart 2024 tarihleri arasında (14 Mart 2024 saat 23.59’a kadar), ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir. Bu süre bittikten sonra değişiklik yapılamayacaktır. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme talepleri ile ilgili olarak Merkezimizce işlem yapılmayacaktır. KKTC ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören/mezun olan adaylar, kendi okullarından okul kodunu öğrenebileceklerdir. Yurt dışı okullarda öğrenim gören/mezun olan adaylar okul kodu olarak “910012” kodunu kullanacaklardır. Ortaöğrenimi yurt dışı olan adayların bu kılavuzdaki YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖREN (TRANSKRİPTLİ) ADAYLAR (KKTC HARİÇ) başlığı altında verilen bilgileri dikkatlice incelemeleri
gerekmektedir.

24. SINAV MERKEZLERİ

Sınav merkezlerinin adları ve kodları Liste 1’de yer almaktadır. 5 sınav merkezi tercihi alanı bulunmaktadır. 1. ve 2. Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak Merkezimizce belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılacaktır. Diğer Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına tercih edilen diğer sınav merkezleri yazılabilecektir.

Adaylar, sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde (geç başvuru günleri dâhil) veya 12-14 Mart 2024 tarihleri arasında (14 Mart 2024 saat 23.59’a kadar), ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir. Bu süre bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamayacaktır. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme talepleri ile ilgili olarak Merkezimizce işlem yapılmayacaktır.

ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı sınav merkezlerine ek sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adaylar, kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atanır. Bu tür durumlarda adayın sınava gireceği sınav merkezini belirleme yetkisi ÖSYM’ye aittir. Adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra hiçbir surette aday talebine göre değişiklik yapılmaz ancak ÖSYM, gerekli olduğu hâllerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezinde de sınava alabilir. Başvuran aday sayısının 1.000’in altında olduğu sınav merkezlerinde sınav yapılıp yapılmayacağına ÖSYM Başkanlığı tarafından başvurular tamamlandıktan sonra karar verilir. Açık lise öğrencisi/mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okul sisteminden alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacaktır

25. TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİNDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARIN CEVAPLANDIRMA DURUMU

Adaylar bu alanda, aşağıdaki seçeneklerden kendi öğrenimlerine uygun olanı kodu ile birlikte yazacaklardır. Bu
bilgiler; MEB e-okul sisteminden de kontrol edilerek sistemdeki bilgiler doğrultusunda işlem yapılabilecektir.

1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.
Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları dâhil), bu seçeneği ve (1) kodunu yazacaklardır. Bu seçeneği yazan adaylar, sınavda sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.
Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredatla alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği ve (2) kodunu yazacaklardır. Bu seçeneği yazan adaylar, sınavda sadece ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır. Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde (geç başvuru günleri dâhil) veya 12-14 Mart 2024 tarihleri arasında (14 Mart 2024 saat 23.59’a kadar), ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir.

26. SINAVA GİRECEĞİ YABANCI DİL

YDT’ye girmek isteyen adaylar, bu alanda sınava gireceği yabancı dili işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, bu alanı boş bırakacaklardır.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunmaktadır.

YDT’de adaya sadece başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. YDT sınav ücretini yatıran adaylar, başvuru süresi içinde (geç başvuru günleri dâhil) veya 12-14 Mart 2024 tarihleri arasında (14 Mart 2024 saat 23.59’a kadar), ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri giriş yaparak seçmiş oldukları yabancı dili değiştirebileceklerdir. Bu süre tamamlandıktan sonra yabancı dil bilgisinde değişiklik/düzeltme yapılamayacaktır. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerine ilişkin dilekçelere Merkezimizce işlem yapılmayacaktır.

27. ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİM BULUNMAKTADIR. VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ŞEHİT EŞ VE ÇOCUKLARI İLE GAZİ VE GAZİ EŞ VE ÇOCUKLARI İÇİN AYRILACAK BURSLU KONTENJANLARDAN FAYDALANMAK İSTİYORUM

Şehit eş ve çocukları ile gazi ve gazi eş ve çocukları adaylar için vakıf yükseköğretim kurumlarında burslu öğrenci kontenjanı yer alacaktır

28. 34 YAŞ ÜSTÜ KADIN KONTENJANLARINDAN FAYDALANMAK İSTİYORUM

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında “34 Yaş Üstü Kadın” kontenjanı yer alacaktır. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlardan söz konusu kontenjanlardan yararlanmak isteyenler bu alanı işaretleyeceklerdir. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlardan söz konusu kontenjanlardan yararlanmak istemeyenler bu alanı boş bırakacaklardır. 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlardan bu alanı işaretlemeyenler söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacaklardır

29. KILAVUZ KOŞULLARINI OKUDUM, KABUL EDİYORUM
30. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA AYDINLATMA METNİ
31. ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ (Ücret Muafiyeti)

32. OTURUM BİLGİLERİ

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):
YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):
2024-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecekler, AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacaklardır

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):
2024-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini boş bırakacaklardır.

2024-YKS’de DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin 2024-YDT oturumuna katılmaları zorunludur

GEÇ BAŞVURU GÜNLERİNDE OTURUM EKLEME İŞLEMİ
1-26 Şubat 2024 tarihleri arasında YKS’ye başvuran ancak AYT ve/veya YDT’ye girmek istemediği için ilgili oturumlara ait seçenekleri işaretlemeyen adaylar, geç başvuru günlerinde bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecekler ve geç başvuru sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabileceklerdir.

1-26 Şubat 2024 tarihleri arasında YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıran
adaylar, sistemde kayıtlı oturum bilgilerini geç başvuru günlerinde değiştiremeyeceklerdir.

33. SAĞLIK/ENGEL DURUMU BİLGİLERİ
Bu alan, sınava başvuran engelli adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle engelli salonunda sınava alınması gereken adaylar tarafından doldurulacaktır. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacaklardır.

34. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ
35. ADAYIN İMZASI

TYT-AYT-YDT’ ye Kaç Gün Kaldı? Geri Sayım Sayacı

YKS Konuları  ve YKS Soru Dağılımı (ÖSYM-YÖK-MEB)

4 Yıllık Bölümlerin Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

2 Yıllık (Önlisans) Bölümlerin Üniversite Taban Puanları,Başarı Sıralamaları

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları ÖSYM

YKS (TYT-AYT-YDT) Puan Hesaplama Sıralama Hesaplama

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları