2018 YKS başvuru kılavuzu yayımlandı

2018-YKS Kılavuzu ve 2018-YKS Kılavuzunda yer alan değişiklikler, ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yayımlanmıştır.

2018-YKS başvuruları, 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2018-YKS Kılavuzunda yer almakta olup adaylar kılavuza aşağıdaki bağlantıdan erişebilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu

2018 YKS BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?
ÖSYM’nin yayımladığı kılavuza göre üniversite adayları YKS başvurularını 1-21 Mart tarihleri arasında yapacaklar. Geç başvuru günü ise 4 Nisan olarak açıklandı. 1-21 Mart tarihleri arasında başvuru işlemlerini tamamlayaman öğrenciler 4 Nisan’da normalden daha yüksek bir başvuru ücreti ödeyerek geç başvuru yapabilecekler.

HER SINAV İÇİN 50 TL

ÖSYM’nin yayımladığı adayların girecekleri her sınav için (TYT, AYT, YDT) 50 TL sınav ücreti ödemeleri gerekiyor. Geç başvuru yapmak durumunda kalanlar ise her sınav için 75 TL ödeyecekler.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Sınav değişse de yarın yani 1 Mart’ta başlayacak başvuru süreci ile ilgili radikal bir değişiklik bulunmuyor. Adaylar diğer ÖSYM ve önceki üniversite sınavında olduğu gibi başvurularının ais.osym.gov.tr adresinde Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirecekler. Tabii bunun için sistemdeadayın geçerli bir fotoğrafı ve eğitim bilgisinin bulunması gerekiyor. Yoksa adaylar başvurularını ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden veya ÖSYM’nin belirlediği başvuru merkezlarinden yapacaklar. Adaylarının fotoğragflarının son 50 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor.

2018 YKS PROGRAMI

Haziran ayında üniversite adaylarının tercihli olarak gireceği üç sınav yapılacak. YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 23 Haziran Cumartesi 10.15’te başlayacak 135 dakika sürecek. YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri ise 24 Haziran Pazar günü gene 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Yabancı Dil puanı alması gereken adaylar ise 24 Haziran Pazar günü öğleden sonra 15.41’te 120 dakikalık YKS 3. Oturum Yaban Dil Testi’ne girecekler.

TESTLERİN KAPSAMI

Kılavuzun yayımlanması ile TYT, AYT ve YDT’nin kapsamı netleşti. Buna göre Temel Yeterlilik Testi’nin kapsamında:

Türkçe testinde Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurall arını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik40 soru bulunacak,
Sosyal testinde Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe alanlarından 5’er soru yer alacak,
Temel matematik testinde Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerilerini ölçmeye yönelik 40 soru olacak,
Fen bilimleri testinde Biyoloji’den 6, Fizik ve Kimya alanlarından 7’şer soru sorulacak.
Alan Yeterlilik Testleri’nin kapsamı ise şu şekilde:

Türk Dili ve debiyatı – Sosyal Bilimler 1

Türki Dili ve Edebiyatı = 24 soru
Tarih – 1 = 10 soru,
Coğrafya-1 = 6 soru,
Sosyal Bilimler-2
Tarih-2 = 11 soru
Coğrafya-2 = 11 soru
Felsefe Grubu (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık) = 12 soru
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave felsefe grubu soruları) = 6 soru

Matematik Testi = 40 soru
Fizik = 14 soru
Kimya = 13 soru
Biyoloji = 13 soru

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?