YKS’de barajı geçmek için kaç net yapmak gerekiyor?

Yeni üniversite sınavında daha az netle baraj aşılacak. Adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak açıklanan yeni üniversiteye geçiş sistemiyle ilgili adayların çok sorusu var.

Bu soruları Habertürk yazarı Pervin Kaplan bugünkü yazısında yanıtlıyor.

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVINDA DAHA AZ NETLE BARAJ AŞILACAK

Kaplan’ın “Daha az netle baraj aşılacak” başlıklı yazısı şöyle:

İKİNCİ OTURUMA TAHMİNLE GİRECEK

Sınav iki oturumlu. Sabah Temel Yeterlilik Testi (TYT) öğleden sonra alan testleri oturumları. İkinci oturuma girmek için 180 puan şartı var. Ama TYT sonucunu 2 saat içinde öğrenemeyeceğinize göre 180 için gereken neti çıkardığınızı tahmin edeceksiniz. Yeni sistemin en tartışmalı noktalarından biri bu. İlk oturumda barajı aşamayan ama ikinci oturumda aşan aday ne olacak?

DAHA AZ NETLE BARAJ GEÇECEKSİNİZ

YGS’de 160 soru vardı. İlk baraj 150’yi aşmak için yüzde 12.5 başarı yani 20 net, LYS’lere girmek için gereken ikinci baraj 180 puan için yüzde 20 başarı yani 32 net gerekiyordu. TYT’de 40 matematik, 40 Türkçe toplam 80 soru olduğuna göre 150 barajını 10 net, alan testlerine katılmak için gereken 180 barajını 16 netle alırsınız. Daha az netle barajın aşılması tercih yapacak öğrenci sayısı artırır, boş kontenjanı da azaltır.

FEN BİLMEYEN ANESTEZİ UZMANI, COĞRAFYA BİLMEYEN TURİZMCİ

YGS’de adaylar Türkçe, Matematik dışında 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din, 14 fizik, 13 kimya, 13 biyoloji sorusu çözerdi. TYT’de sadece matematik ve Türkçe var. Bu sınav puanıyla 2 yıllık programlara girilecek. Bu durumda fen bilmeyen anestezi uzmanları, coğrafya bilmeyen turizmciler olacak.

TYT İÇİN SÜRE NE OLACAK

YGS’de her soruya 1 dakika veriliyordu. Bu durumda 80 dakikalık bir süre olur.

ALAN TESTLERİ DAĞILIMI NASIL OLACAK?

İkinci oturumda her birinde 40’ar soru olan 4 alan testi var. Burada soruların dağılımı belli değil. Örneğin LYS’de Fen Bilimleri Sınavı’nda 30’ar biyoloji, fizik ve kimya sorusu çıkıyordu. 40 soruda bunlar nasıl dağılacak? Diğer testler Türk Dili ve Edebiyatı -Coğrafya -1, Matematik ile içinde felsefe grubu, Coğrafya-2, felsefe grubu, din sorularının yer alacağı Sosyal Bilimler testinde de soru dağılımı bilinmiyor.

ALAN SINAVI KAÇ DAKİKA OLUR?

LYS’de matematik sınavında bir soruya yaklaşık 1.7, diğer LYS’lerde 1.5 dakika süre veriliyordu. Aynı yaklaşımdan hareketle 40 soruluk matematik testine 70 dakika, diğer 3 teste 60’ar dakika verilirse yaklaşık 250 dakika 4.1 saat eder. Ancak adayların tüm testleri çözecekleri varsayılmıyor. Bu yüzden de ortalama 3 test için toplam süre verilecek. O zaman da 190 dakika yani 3.1 saat olacaktır. Bu kadar süre içinde ara vermeden öğrencilerin dikkatini nasıl toplayacakları ya da tuvalet ihtiyaçlarını nasıl giderecekleri de ayrı bir konu olacak.

ALAN DIŞI AVANTAJ KALKAR MI?

YGS’de sayısalcılar YGS’de tarih, coğrafya gibi sorularla EA öğrencilerine fark atıyordu. Aynı durum EA öğrencinin fen, sözel öğrencinin matematik soruları çözerek avantajlı duruma geçmesini engelliyor.

YATAY GEÇİŞ ENGELLENECEK Mİ?

LYS’lerin ayrı oturum olmasının en büyük avantajı farklı sınavlara girerek, farklı puan türlerine sahip olunmasıydı. Bu sayede yerleştiği programdan mutlu olmayan öğrenci ise bir yıl sonra elindeki farklı puanlarla bölüm değiştirebiliyordu. Bu sistemde programlar arası yatay geçiş şansı olacak gibi durmuyor. Tüm testleri yanıtlamasına engel yok ama ama süre baskısından kendi alanında kalır.

HANGİ PUAN HANGİ TESTTEN ÇIKACAK?

SÖZ: Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler. SAY: Matematik ve Fen Bilimleri, EA: Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 ve Matematik. Tüm testler puanların oluşmasına yüzde 50 etki yapacak.

SINAVDA BİRİ BEKLEMEK ZORUNDA

Sabah oturumundan sonra 2 saatlik arada güvenlik nedeniyle öğrencinin yanında cüzdan, araba anahtarı, cep telefonu olmayacağına göre biri onları beklemek zorunda.

kaynak:pervinkaplan

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?