Yahudilik Ve Hristiyanlık Konu Anlatımı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ayt konu anlatımı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi tyt konu anlatımı , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Yahudilik Ve Hristiyanlık  hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz..

Yahudilik Ve Hristiyanlık 

Yahudilik

Yahudilik, yaşayan ilahi kaynaklı dinlerin en eskisi fakat mensubu az olan bir dindir. Yahudiliğin tarihçesi Tevrat’a dayanır. Buna göre Yahudilik, Hz. İbrahim ile başlar ve ilk Yahudi, Hz. İbrahim’dir. Tevrat’a göre Tanrı, Hz. İbrahim ile ahit yapmış ve onun soyunu bereketli kılmıştır. Yahudilerin soyu Hz. İbrahim’den sonra Hz. İshak’a geçmiş Hz. Yakup ve oğlu Yusuf sonra ise Hz. Musa
ile devam etmiştir.

Hz. Yusuf ’tan sonra Yahudiler Mısır’da çoğalmaya başlamış bu durum Firavun’u endişelendirmiştir. Bundan dolayı onlara zulüm etmiş ve onları köleleştirmiştir. Hz. Musa, İsrailoğullarını Firavun’un esaretinden kurtarmış onları Mısır’dan çıkarıp Kenan’a götürmüştür. Tanrı, Sina Çölü’nde Musa’ya Tevrat’ı ve Yahudiliğin temel ilkeleri olan On Emir’i levhaya yazılmış bir şekilde vermiştir. Hz. Musa’dan sonra Hz. Davud, Kudüs’ü almış ve Yahudilerin en parlak  dönemi başlamış daha sonra Kral Hz.Süleyman kutsal Mabed’i yaptırmıştır.

Yahudiliğin ön şartları:

Yahudi olmanın ön şartı, Yahudi bir anne-babadan veya Yahudi bir anneden doğmaktır.
Sadece babası Yahudi olan bir kimsenin Yahudi sayılabilmesi için Yahudi dinine girmesi gerekir.

Tevrat’taki On Emir:

1. Seni Mısır diyarından, esaret evinden çıkaran Tanrı benim. Benden başka Tanrın olmayacak.
2. Kendin için yontma put yapmayacaksın. Hiçbir şeyin resmini yapıp tapmayacaksın.
3. Tanrının adını boş yere ağzına almayacaksın.
4. Cumartesi gününü daima hatırlayıp onu kutsal bileceksin. Haftanın altı gününde çalışacak, yedinci gün dinleneceksin. Cumartesi, Rabbine tahsis edilmiş genel dinlenme günüdür. O gün, ne sen ne oğlun ne kızın ne hizmetçilerin ne de hayvanların bir iş yapacaktır.
5. Babana ve annene hürmet edeceksin.
6. Öldürmeyeceksin.
7. Zina yapmayacaksın.
8. Çalmayacaksın.
9. Komşuna karşı yalancı şahitlik yapmayacaksın.
10. Komşunun evine tamah etmeyeceksin; komşunun eşine, kölesine, cariyesine, öküzüne, eşeğine hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.

Tevrat’taki On Emir bütün Yahudilerce kabul görmüş bir inanç esasıdır. Musa b. Meymun XII. yüzyılda Yahudiler için bir inanç sistemi belirlemiş, bu sistemin yapısını belirlerken de Hıristiyanlık ve İslâm’daki inanç sisteminden yararlanmıştır. Yahudiliğin kutsal metinleri, yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Yazılı kutsal metinler Tanah adıyla anılmaktadır. Sözlü metinler ise Mişna ve Talmud’dur.

Yahudi dininde günlük ve haftalık olmak üzere bazı ibadetler vardır. İbadet sadece Tanrı’ya yapılır. Haftalık ibadetler ise Şabat (Cumartesi) günü yapılır. Şabat ibadeti için Yahudiler Sinagog veya Havra’ya giderler. Kippa takarlar.
Haham ise ibadetleri yönetir.

Yahudilerin dinî bayramları Roş-Haşana, Yom Kippur, Sukkot, Simha Tora, Hanuka, Fısıh ve Şavuot’tur. Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen bazı semboller vardır. Bunlardan en çok bilineni Yedi Kollu Şamdan (Menora) ve iki üçgenden meydana gelmiş, altı köşeli yıldız olan Kral David (Hz. Davud) mührüdür. Yahudi dininde bazı kutsal mekânları ziyaret etmek Yahudiler için büyük önem taşır. Bunlardan başlıcaları Sinagog (Havra), Süleyman Mabedi, Ağlama Duvarı ve Zeytin (Sion) Dağı’dır.

Günümüzde değişen dünya şartları nedeniyle birçok Yahudi mezhebi ve grup ortaya çıkmıştır. Ortodoks Yahudilik, Hasidilik, Reformist Yahudilik, Muhafazakâr Yahudilik, Yeniden Yapılanmacı Yahudilik ve Samiriler günümüz Yahudi mezheplerinden bazılarıdır.

Yahudilere göre siyonizm Yahudilerin vadedilen topraklara dönmesini ve Yahudi yaşamının orada yeniden canlanmasını savunan Yahudi millliyetçilik ideolojisini ifade eder.

Hristiyanlık

Hıristiyanlık, Kudüs bölgesinde ortaya çıkan, dünyada en çok mensubu olan dindir. Bu dinin mensupları Hıristiyan olarak adlandırılır. Nasranilik olarak da bilinen bu din, Hz. İsa’nın ismine nispetle İsevilik de denir. Hıristiyanlık dininin peygamberi Hz. İsa’dır. Kutsal kitabı İncil’dir.

Tarihi Gelişimi

Hz. İsa, Filistin’de babasız olarak dünyaya geldi. Annesinin adı Meryem’di. Hz. İsa otuz yaşına geldiğinde Allah (c.c.) tarafından kendisine İncil vahyedilerek peygamberlik görevi verildi. O, Allah’ın (c.c.) buyruklarını İsrailoğullarına aktardı.

Hz. İsa’ya başlangıçta yalnız on iki kişi inandı. Bu kişilere, yardımcılar anlamına gelen “havariler” denildi. İsrailoğullarının büyük bir kısmı ona inanmayarak Hz. İsa’yı yalancılıkla suçladılar ve öldürmek istediler. Bunun üzerine Hz. İsa yakalanarak çarmıha gerildi. Hz. İsa’dan sonra ona iman eden havariler Hıristiyanlığı gizli gizli yaymaya devam ettiler. Başta havariler olmak üzere Hıristiyanlar çok büyük zorluklar ve sıkıntılarla karşılaştılar.

Hıristiyanlık dinini yayan ve yeniden şekillenmesini sağlayan en önemli kişilerden biri Aziz Pavlus’ tur. Pavlus’a göre Hz. İsa, Tanrı’nın oğludur. Tanrı, Hz. İsa’yı insan şeklinde yeryüzüne göndermiştir. Hz. İsa, çarmıha gerildikten üç gün sonra tekrar dirilmiş ve göğe yükselmiştir. Pavlus Hıristiyanlık öğretisini Mesih ve teslis inancı üzerine bina etmiştir. Pavlus, Hıristiyanlığı teslis inancı (Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan meydana gelen Hıristiyan Tanrı düşüncesi) üzerine kurarak dini, tevhit dininden uzaklaştırmıştır.

Pavlus’tan sonra Konstantin, 313 yılında Hristiyanlığı resmî din olarak kabul edince Hıristiyanlık daha hızlı bir yayılma sürecine girdi. Zamanla Hıristiyanlık içinde mezhepsel çatışmalar yaşanmıştır. Katolik, Ortodoks ve Protestanlık mezhepleri ortaya çıkmıştır.

İnanç Esasları

Hıristiyan inanç esasları teslis (Baba – Oğul – Kutsal Ruh), asli suç ve hulul olmak üzere üç önemli esas üzerine kurulmuştur. Teslis, üçleme anlamına gelir ve Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’un birleşmesinden meydana geldiğine inanılan Hıristiyanlıktaki Tanrı anlayışına denir. Asli suç, Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın cennette işlediği günah nedeniyle dünyaya gelen her insanın günahkâr olarak doğduğu
düşüncesidir. Hulul, Tanrı’nın Hz. İsa’da bedenleşerek yeryüzünde yaşamasını ifade eder.

Hıristiyanların kutsal kitabı Kitab-ı Mukaddes, Ahd-i Atik (Eski söz) ve Ahd-i Ceditten (Yeni söz) oluşur. Hıristiyalık dininde ritüeller önemli bir yer tutmaktadır. İbadetler günlük (sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yapılan) ibadetler; haftalık (Pazar günü yapılan Ekmek Şarap Ayini); yıllık (Noel, Paskalya, Haç Yortusu, Meryemana Günü ) olarak yapılır. Hıristiyanlıkta ibadetlerin yanında ayrıca vaftiz, Ekmek Şarap Ayini, Kuvvetlendirme ve Günah İtirafı gibi bazı sakramentler de vardır. Hıristiyanlıkta haç en önemli dinî semboldür. Çan kiliselerde yer alan dinî bir semboldür.

Hıristiyanlar için Kudüs ve Vatikan önemli dinî mekânlardandır. Dünyada en yaygın din olan Hıristiyanlık bugün Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerinden meydana gelmiş ve bunun yanında küçük çaptaki birçok mezhep veya tarikatı da içinde barındıran bir dindir.

Evanjelist ise “iyi haber getiren” anlamına gelmektedir. Avrupa’da ortaya çıkan Amerika’ya yayılan ve günümüzde varlıklarını sürdüren oluşumlardan biri de evanjelik akımlardır. Bu akımların amacı, İncil’in mesajını bütün dünyaya yaymaktır. Evanjelistlerin oluşumunun temel kaynağı Protestanlıktır.

TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?