Masal Nedir? Konu Anlatımı

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Türk Dili ve Edebiyatı Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Masal Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Masal Nedir?

Olağanüstü kahramanların başlarından geçen olağanüstü olayların yer ve zaman belirtilmeden anlatıldığı edebiyat türüne “masal” denir.

Özellikleri:

» Masallar,konuşma dilinin yalınlığı ile süssüz ve söz oyunlarına başvurulmadan anlatılır.
» Masallarda yer ve kişi adları belirgin değildir.Var olan yer adlarının ise gerçekle ilgisi sadece adlarının geçmesidir.
» Masallar genellikle anonim eserlerdir.
» Masallarda genellikle zaman kavramı belirgin değildir.
» Türk masallarının uygun bölümleri arasında tekerlemeler yer alır.
» Masallarda bazı ahlaki kavramlar karşıtları ile birlikte ele alınır.
» Masallar genellikle “mutlu son”la biter.Kötüler mutlaka cezalarını bulur.
» Kimi doğa üstü yaratıklar,mucize sahibi kişilikler,nesneler,yardımcı hayvanlar kötülerin karşısında,iyilerin yanında olur.
» Türk masallarında,hayata karşı boynu bükük,kolay yönlendirilebilen tiplere rastlanmaz.
» Masallarda kahraman,yaşanılan çevre,inançlar,gelenek ve görenekler önemli özelliktir.
» Bazı masallar deyim ve atasözlerini içerir ve “kıssadan hisse” ile sonuçlanır.
» Masal kahramanlarının başlıcaları şunlardır;dev, cadı, padişah, peri kızı, keloğlan, köse vb..

Bölümleri:

Masal üç bölümden oluşur. Bunlar;

» Serim (Döşeme)
» Düğüm (Gövde/Gelişme)
» Çözüm (Sonuç)

Serim(Döşeme): Masalların baş kısmında yer alan, dinleyicinin ya da oyuncunun masal dinlemeye çağrıldığı bölümdür. Bu bölüme “masal başı” ya da “tekerleme” bölümü de denilmektedir. Masalın hedef kitlesi genellikle çocuklar olduğundan döşeme bölümü de çocukların ilgisini çekecek eğlenceli tekerlemelerle kurulur. Döşeme bölümünde söylenecek tekerleme, anlatıcının tercihine göre uzun ya da kısa olabilir.

Düğüm (Gövde/Gelişme): Kahramanın başından geçen türlü türlü olaylar anlatılır. Okuyucunun merakı tahrik edilir. Olay bir çözüme kavuşturması gereken noktaya getirilir.

Çözüm (Sonuç): Bu bölümde olay bir sonuca bağlanır. İyiler kazanır. Kötüler kaybeder. İyilere ödül, kötülere ceza verilir. İyi dileklerle masal bitirilir.

Masalın Türleri:

Masalları genel özelliklerine göre dört grupta incelemek mümkündür. Bunlar;

» Hayvan masalları
» Asıl masallar
» Güldürücü hikayeler
» Zincirleme masallar

Hayvan masalları: Böyle masallarda hayvanlar genellikle kılık değiştirmiş insan niteliğindedir. Bir düşünceye güç kazandırmak, ibret dersi vermek, örnek göstermek amacıyla anlatılır. Asıl masallardan daha kısa olur, başlangıç tekerlemeleri yoktur. Türk hayvan masalları da genellikle başka ülkelerdeki benzerleriyle aynı kaynaklara dayanır. (Bey ile Horoz, Keloğlan ile Eşeği masalları v.b.). Bunların bazıları eski dinî inançların kalıntılarıdır. (Hayvanlarla Süleyman peygamber veya Nuh peygamber arasında cereyan eden olayları konu edinmiş masallar)

Asıl masallar: Dinleyiciyi inandırmak gibi bir iddiası olmayan, bünyesinde kalıplaşmış ifadeler bulunan, “masal anası”, “masal ninesi”, “masal atası” adı verilen anlatıcılar tarafından anlatılan, hayal ürünü anlatmalara asıl halk masalı adı verilir.

Güldürücü hikayeler: Güldürücü masallar ise fıkra deyimiyle nitelenir. Nükteli fıkralar ve yalanlamalar söz konusudur.

Zincirleme masallar: Çoğunun kişileri insan ve hayvanlardır. Küçük çocukların severek dinledikleri ve kendi aralarında en çok anlattıklarıdır (Keloğlan, Sırça Köşk masalları v.b.).

9. Sınıf Masal/Fabl Konu Anlatımı Tıklayınız…

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Konuları için Tıklayınız…

9. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız…

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?