İbadet Konu Anlatımı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ayt konu anlatımı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi tyt konu anlatımı , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda İbadet hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz..

İbadet

İslam’da İbadet Ve Kapsamı

İbadet, Allah’a (c.c.) gönülden isteyerek yönelmek, boyun eğmek ve itaat etmektir. İbadet, insanın yaratılış amacıdır. İbadet, bizleri var eden, her türlü nimetler verene Yüce Yaratıcı’ya duyulan sevgi ve saygının bir sonucu ve göstergesidir.

Bazı ibadetlerin (namaz, zekât, oruç, hac) uygulanmasında belirli bir vakit ve şekil şartı vardır. Bunlara özel anlamda ibadet denir. Genel anlamda ibadet ise, Allah’ın (c.c.) rızasına dayanan her türlü söz ve davranıştır.

İslam’da İbadetin Amacı Ve Önemi

İbadetin Amacı Nedir?

İbadet, Allah’a gönülden isteyerek yönelmek, tapmak, boyun eğmek ve itaat etmek demektir. Türkçemizde kullanılan kulluk etmek deyimi de aynı anlamı karşılamaktadır. İbadet, yaratıcı kudret karşısında boyun bükmenin zirvesi ve O’na olan sevginin sonucu ve göstergesi olarak değerlendirilmiş ve sırf Allah için, Allah’ın rızâsı için yapılması ve sadece Allah’a tahsis edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Gerçekten de yaratan, yaşatan ve öldüren Allah’tan başka, ibadete lâyık olan bir varlık yoktur. Hesap gününde muhatap olunacak olan “Neye taptınız?” ve “Ne için ibadet ettiniz?” sorusunu insan daima hatırında tutmalı ve bu dünyada iken “Allah’a tapıyorum ve ibadeti Allah için yapıyorum” diyebilmeli, bunu gönlünde hissedebilmelidir.

İbadetin Önemi Nedir?

İnsan, ibadet sayesinde Allah’a (c.c.) yaklaşır. İbadet, insanı manevi olarak yüceltir. İbadet, insana Yaratıcı ile sürekli iletişim sağlar. Bu bilinçle yaşayan insan Allah’ı (c.c.) unutmaz. Allah’ın (c.c.) sevgisi kalbine yerleşir. İbadet insanı iyiliklere sevk eder, kötülüklerden uzaklaştırır. İbadet, insana dünya ve ahirette huzur, mutluluk ve güven verir.

İslam’da İbadet Yükümlülüğü

İslam dininde Yüce Allah’ın (c.c.) emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından kaçınmakla sorumlu tutulan kimseye mükellef denir. Dinimizde ibadetle yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümlere de ef ’ali mükellefin (mükelleflerin fiilleri) denir.

İslam dininde ibadetlerle sorumlu kılınan insanların bazı davranışları yapmaları, bazılarını da yapmamaları gerekir. Dinimizde yapılması istenen davranışlar farz, vacip, sünnet, mendup kavramlarıyla ifade edilir. Yapılmaması istenen davranışlar ise haram
ve mekruh kavramlarıyla belirtilir. Yapıp yapmamakta serbest bırakılan davranışlar için de mubah kavramı kullanılır.

İslam’da İbadetlerde Temel İlkeler

İbadet, Allah’ın insanlara verdiği nimetler karşısında kişinin bir tür teşekkür etmesidir. İbadetler, bedeni olarak yapılır. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek bedenen yapılan ibadetlerdir. Ancak İslam’da ibadetin temel ilkeleri vardır. Yani ibadetin geçerli olması için gerekli olan ilkeler.

İbadetlerin temel ilkelerinin başlıcaları; Kur’an ve sünnete uygunluk, niyet ve ihlastır. İbadetler, Kur’an-ı Kerim’de genel olarak belirtilirken uygulanışı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) rehberliğine ve uygulamasına bırakılmıştır. İbadetlerin geçerli olabilmesi için Kur’an ve sünnete uygun olması gerekir.

Niyet, yapılan ibadetin amacıdır. Niyet, ibadetin özüdür. İbadetin kabul olması, Allah için, yapılmasına bağlıdır. Allah’a (c.c.) inanan bir insan, ibadetlerini yalnızca O’nun için yapar, her türlü riyadan ve gösterişten uzak durur. İbadetlerinde hiçbir
dünyevi çıkar ve menfaat beklemez, hiçbir şeyi O’na ortak koşmaz.

İhlas; samimiyet, içtenlik, temizlik, saflık, gösterişsizlik anlamlarına gelir. İhlas, tutum ve davranışlarda sadece Allah’ın hoşnutluğunu gözetme, sözün öze uyması, riyakâr ve ikiyüzlülükten uzak olmaktır. İnsanın bütün davranışlarında, sözlerinde,
inançlarında ve ibadetlerinde yalnızca Allah’ın rızasını gözetmesidir.

İslam’da İbadet Ahlak İlişkisi

İbadetler, Allah (c.c.) emrettiği için yapılır. Bu temel ilkenin yanında ibadetlerin bireysel ve toplumsal birçok faydası vardır. İnsan ibadetlerle Allah’ (c.c.) yaklaşır ve O’nunla olan bağını güçlendirir.

İbadet insana huzur ve mutluluk verir. Hayatın karmaşası içinde manevi yönden destek olur. İbadet, insanın yaratıcısı ile ilişkisini canlı tutmasını sağlar. İnsana sorumluluk bilinci kazandırır. Duyarlı bir insan olmasına katkı sağlar. İnsana iradesine sahip çıkmayı öğretir. Bilinçli ve ihlaslı yapılan ibadetler, insanı kötülüklerden uzaklaştırır. İbadet aynı zamanda insanın Allah’a (c.c.) olan şükrünün bir göstergesidir.

İbadetlerin toplum içinde diğer insanlarla birlikte yaşayan insana pek çok katkıları vardır. İbadetler, toplumdaki insanlar arasındaki bağların kuvvetlenmesine katkı sağlar. Cemaatle kılınan namazlarda bir araya gelen Müslümanlar, birbirleriyle tanışır, kaynaşır ve dostluk kurarlar. Cemaatle kılınan namaz topluluk bilincini geliştirir, sosyal dayanışmaya katkı sağlar. Oruç, insan sağlığını olumlu yönde etkiler, yoksullara yardım duygularını geliştirir ve yokluk içinde yaşayan insanların hâlini daha iyi anlamamızı sağlar. Zekât insanın cimrilik ve bencillik gibi olumsuz duygularından kurtulmasına yardımcı olur. Hac ibadeti, dünyanın her yerinden gelen Müslümanların, bir ve beraber olmalarının sembolüdür.

Kur’an’dan Mesajlar: Bakara Suresi 177. Ayet

Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz erdemlilik değildir. Asıl erdemli kişi Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve özgürlüğünü kaybetmiş olanlara harcayan; namazı kılıp zekâtı verendir. Böyleleri anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takvâ sahipleri bunlardır.

Bakara Suresi 177. Ayette verilen mesajlar, sadece ilki ile sınırlı kalmamaktadır. Birinci bölümde “yüzlerin doğu ve batıya çevrilmesinin” asıl iyilik olmadığı vurgulanırken ikinci bölümde ise asıl iyiliğin neler olduğu aktarılmaktadır. İmanın şartları 6’dır. Bunlar;

Allah’a iman,
Meleklere iman,
Kitaplara iman,
Peygamberlere iman,
Ahiret gününe iman,
Kadere, yani hayır ve şerlerin (iyilik ve kötülüklerin) Allahü teâlâdan olduğuna iman etmek.

Bakara Suresi 177. Ayette verilen masaj da tam olarak ikinci bölümde imanın şartlarını anlatmaktadır. İmanın şartlarına ek olarak gerçek manada bir insanın iman etmesi için yapması gereken diğer şeyler de aktarılmaktadır.

TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Rabiya kuzgun dedi ki:

    Ben çok beğendim tyt ye hazırlanıyorum çok yararlı bir yazı olmuş teşekkürler

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?