Edebiyat-Tarih İlişkisi Konu Anlatımı

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Türk Dili ve Edebiyatı Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Edebiyat-Tarih İlişkisi sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Edebiyat-Tarih İlişkisi

Tarih, geçmiş dönemlerdeki olayları, savaşları, uygarlıkları belgelere dayanarak yer ve zaman göstererek inceleyen bilim dalıdır. Edebiyat tarihi ise geçmiş dönemlerde yazılmış eserleri inceleyen, onlardan sonuçlar çıkaran bir bilim dalıdır.

Tarih, insanlığın yaşadığı acıları, sevinçleri, büyük olayları ve değişimleri kayıt altına alır. Edebiyat da bu bilgilerden yararlanarak insanların bu süreçler içinde yaşadığı duyguları konu edinir. Örneğin, Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu halkının yaşadığı sıkıntılar ve göstermiş olduğu üstün mücadele konusunu temel alarak bir şiir, hikaye ya da roman yazmak isteyen bir edebiyatçının yararlanacağı ilk kaynak, tarihi metinlerdir. O dönemde nerede neler olup bittiğini, olayların nasıl geliştiğini tam anlamıyla bilmeyen bir edebiyatçının ortaya koyacağı eser gerçekliği yansıtamaz. Gerçekliği yansıtmayan bir edebi eser ilgi görmez. Edebiyatımızın önemli romanlarından olan Yaban, Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye, Küçük Ağa eserlerinde Milli Mücadele yılları anlatılmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı uzun şiirinin yıllardır sevilmesinin nedeni, tarihte yaşanmış, acılarla dolu bir savaşın sahnelerini duygu yüklü bir üslupla ve gerçeğe çok yakın bir şekilde yansıtmasıdır.

10. Sınıf Edebiyata Giriş Konu Anlatımı Tıklayınız…

10. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Konuları için Tıklayınız…

10. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız…

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. İsimsiz dedi ki:

    Bence gayet iyi yazılmış bir not gayet güzel örnekleri de var öneririm

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?