Diş hekimliği ve eczacılık için baraj puanı getirildi

2020 YKS: Diş hekimliği ve eczacılık için baraj geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine de ilk kez başarı sırası sınırlaması getirdiklerini açıkladı.

Saraç, YÖK Genel Kurulu’nda gelecek yıl yapılacak YKS’den itibaren uygulanmak üzere üniversitelerin bazı bölümlerine girişte başarı sırası sınırlaması getirdiklerini bildirdi.

2020 YKS: DİŞ HEKİMLİĞİ VE ECZACILIK İÇİN BARAJ GELDİ
Uzun zamandır diş hekimliği ve eczacılık fakültelerine de başarı sıralaması şartı getirilmesi ile ilgili talepler aldıklarını aktaran Saraç, şöyle devam etti:

“11. Kalkınma Planı hedefleri çerçevesinde bu fakültelerin taleplerini de değerlendirdik. Diş hekimliği programı için devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 67 bin 855 iken, vakıf üniversitelerinde 88 bin 168, KKTC’de ise 116 bin 362 olduğunu görüyoruz. Arada çok büyük bir fark var. Eczacılık fakültesine baktığımızda ise devlet üniversitelerinde en düşük başarı sırası 47 bin 878, vakıf üniversitelerinde 121 bin 557, KKTC’de ise 169 bin 803. Burada da çok açık bir makas aralığı var.

Bunun için öğrenci merkezli bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımın, girdi esaslı iyileştirmenin yükseköğretimin kalitesine olumlu etkileri olacağı düşüncesiyle, başarı sırası şartını iki fakülte için daha genişlettik ve eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası şartını da 80 bin olarak belirledik.”

YÖK’ ün aldığı son kararla Eczacılık ve Diş Hekimliği bölümlerine de başarı sıralaması sınırı getirildi. karara göre Diş Hekimliği için 80 bin Eczacılık içinse 100 bin olarak başarı sıralaması sınırı düzenlendi. Ayrıca Hukuk fakülteleri için 190 bin olan sınır 125 bine çekildi.

Bazı bölümlerdeki başarı sıralaması şartları yeniden düzenlendi. Mühendislik, Mimarlık, Tıp ve Hukuk Alanlarında değiştirilen başarı sıralaması sınırları aşağıdaki gibi oldu.

YÖK yükseköğretim sisteminde eğitim-öğretim süreçlerinin niteliğinin arttırılmasına yönelik bir dizi düzenleme gerçekleştirmişti.

Bu kapsamda özellikle meslek icrasına yönelik programlarda “başarı sırasına göre sınırlama” uygulaması başlatılmıştır.

Bilindiği üzere bu kapsamda ilk olarak Tıp’ta 40 bin, Hukuk’ta ise 150 bin başarı sırası sınırı belirlenmiş ve 2015 ÖSYS’de uygulanmıştır. Bu uygulama bu sene genişletilmiştir.

Tabloda bu yıl uygulanacak sınırlamalar yer almaktadır.

Program Türü İlgili Puan Türü Başarı Sırası
Hukuk programlarına yerleştirmede Eşit Ağırlık Puan Türünde En düşük 125 bininci
Mühendislik programlarına yerleştirmede (Orman, Ziraat,
Su Ürünleri Fakülteleri hariç, Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği programı dâhil)
Sayısal  Puan Türünde En düşük 300 bininci
Mimarlık programlarına yerleştirmede Sayısal Puan Türünde En düşük 250 bininci
Tıp programlarına yerleştirmede Sayısal Puan Türünde En düşük 50 bininci
Eczacılık Sayısal Puan Türünde En düşük 100 bininci
Diş Hekimliği Sayısal Puan Türünde En düşük 80 bininci

Tüm Öğretmenlikler (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık-PDR Dahil) En Düşük 300 bininci

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. Cebrail dedi ki:

    Eğer yks de puanım diş hekimliği yetmese özel okula gidebilirmiyim acaba yorum yazın lütfen

  2. Barzo dedi ki:

    Eczacılık diş hekimliğini tüccar zihniyeti ile bakıyor aileler baraj olmasa parayı basan diplomayı alır hukuk düzeltmesi çok iyi oldu 100bine giremeyen nasıl sınıf geçecek

  3. Aysen Bağcik dedi ki:

    BAŞARI SIRASI SINIRLAMASI ESNETİLMELİ
    2021 YKS sıonuçlarına bakıldığı zaman 180 puan barajını geçen aday sayısı sözel bölümde 565 bin 808, sayısalda 390 bin 132, eşit ağırlıkta 587 bin 678 ve dil puanında 70 bin 842 oldu. Yine, sınavın ilk aşaması TYT’ de 150 puan barajını 1 milyon 627 bin 539 aday geçti. 2.6 milyon adayın girdiği sınavda 1 milyona yakın aday 150 puan alamayarak baraj altı kaldı.
    2 milyon 592 bin adaydan sadece 650 bini 4 yıllık bir fakülte tercihi yapabilecek.
    pandemi dolayısıyla okulları sekteye uğrayan öğrenciler sınavda zorlandılar , başarı sıralamaları istedikleri gibi gelmedi.. ,
    Sonuç olarak en azından bu yıl sayısalda bu kadar az öğrenci tercih yapabilecekken bu barajlar esnetilmeli,diş hekimliği 95/100bin ve eczacılıkta 115 /120bin … gibi başarı sırası sınırlaması herkesin yararına olacaktır. Böyle olunca böylesine zorlu bir süreçten böylesine zorlu bir sınavdan sonra hem öğrenciler mezuna kalmayacak ve önümüzdeki yıllara birikme yapmayacak hem de üniversitelerin kontenjanları boş kalmamış olacaktır..

    1. Öneri dedi ki:

      Bu düşüncelerinizi CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) ne iletirseniz belki sesimizi duyarlar.

  4. merve dedi ki:

    bu sınırlamanın esnetilmesi gerekiyor idealimizdeki mesleği okumak için yurt dışına mı çıkmamız gerekiyor..ülkemizde kalmak istiyoruz..diş hekimliği benim tek hedefimdi fakat bu sınırlama çok adaletsiz 1 soru ile kaçırıyor olmam 82000 de kalmış olmam beni çok üzüyor..daha önceden girenler pandemi şartları olmamasına rağmen 150000 le girerken pandemi de aksine kolaylık sağlanması gerekirken daha da zorlaştı bu böyle olmamalı çok üzgünüm çok..bu konuda lütfen çalışma yapılmalı yurt dışına çıkmak istemiyorum..kendi ülkemde okumak istiyorum..

    1. Öneri dedi ki:

      Ben CİMER aracılığla YÖK e bu konu hakkında bir yazı yazdım eğer siz de yazarsanız belki sesimizi duyarlar.

    2. Ömer dedi ki:

      Kanka naptın gittin mi

  5. Fatihli dedi ki:

    Lütfen çocukların önünü kesmeyin bırak In isteyen istediği yer okusun
    Her sene sistemi değişir

  6. Kemal dedi ki:

    çok doğru bir karar esnetildikçe sadece parası olan okuyabiliyor Keşke parayla hiç bir üniversiteye öğrenci almasa okumak isteyen oturup çalışacak

    1. Ebru ozturk dedi ki:

      Parası olan değil başarısı olan okusun.nokta

  7. Yeteryeter dedi ki:

    Baraj kaldırılsın ya da biraz daha esnetilsin özel okulların buna itiraz etmesi gerekmiyor mu bir sürü boş kontenjan kalıcak zaten diş hekimliği 100 milyardan 10 kişi gelmese Üniversiteyi rahatsız etmicek mi? Baraj esnetilsin bu ne ya geçen sene bir şey yok her şey bu seneye patladı zaten pandemi diye her şey yapıldı.Bunu niye alıyosunuz elimizden?sanki milletin çok parası var yök kaldır bu barajı

  8. Ali haydar dedi ki:

    Vatandaşın çocuğunun geleceğiyle 4 tane meslek odasının baskısıyla oynuyorlar ne demek eczacılık baraj 100 bin dişhekimliği 80 bin bu sene mezuna kalan öğrenci saygısı 750 bin bu kadar yığılmanın olduğu yerde yök diyorki bu çoculara okumayın okuyacaksanız bu bu ülkede okumayın yurt dışına gidin ayıptır günahtır bu çocuklara büyük haksızlık yapılıyor

  9. beyza deniz dedi ki:

    hocam anlayamıyoruz,mesela 32bin küsur olan ege eczacılık 35 bin falan mı olacak aydınlatabilir misiniz lütfen

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?