5. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Tema Sayfa 1

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Tema Sayfa 1 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Tema Sayfa 1

1.Etkinlik

A) TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca’ya ait aşağıdaki biyografide numaralanmış bölümler yer almaktadır. Bu bölümlere, metnin anlam akışını göz önünde bulundurarak Hayrettin Karaca’nın kendi cümlelerini yerleştiriniz. Numaralı bölüme hangi cümleyi yerleştirdiyseniz o cümlenin başına bölüm numarasını yazınız.

EROZYON DEDE HAYRETTİN KARACA

1922 yılında Bandırma’da doğdu. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmesine rağmen ailesi bu durumdan olumsuz etkilenmesine izin vermedi. (I) Küçük yaşlardan itibaren doğayı tanımaya ve çevre köyleri gezmeye başladı. Tarlada ve kırda büyükleriyle çalışarak yetişti. Her işi öğrenmek için büyük bir gayretle çalıştı. (II)

Çalışkan ve disiplinli bir insan olan babası Hocazade Halil Efendi bir fabrikatördü. Hayrettin Karaca daha ilkokuldayken sürekli fabrikaya gider, oradaki işleri dikkatle gözlemleyerek öğrenmeye çalışırdı. (III) Babasının da isteğiyle 1941 yılında fabrikanın başına geçerek iş hayatına atıldı.

Karaca, dünyadaki sürekli tüketimin doğayı yok ettiğini fark etti. Doğayı korumanın ve bunun için de toplumu bilinçlendirmenin önemli bir görev olduğunu düşünürdü. Bunun üzerine bitki örnekleri toplamak amacıyla Türkiye’yi dolaşmaya başladı. (IV) 1980 yılında Yalova’nın Samanlı köyünde Türkiye’nin ilk botanik parkı olan “Karaca Ağaç ve Bitki Parkı”nı kuran Hayrettin Karaca, 135 dönümlük alanda 45 bin bitkinin toplanmasını sağladı. Burada bitki türleri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır. (V)

Hayrettin Karaca ve birkaç gönüllü arkadaşının girişimiyle 1992 yılında Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) kuruldu. TEMA aracılığıyla topluma erozyon tehlikesi anlatılmaya başlandı. (VI)

Ömrünü yurduna hizmetle geçiren Hayrettin Karaca, TEMA’yı bütün dünyada tanınan ve 54 ülkenin doğrudan üye olduğu bir vakıf hâline getirdi. Çalışmalarıyla pek çok ödül aldı. (VII) Hayrettin Karaca 20 Ocak 2020 tarihinde vefat etti.

Cevap:

VII. Bunların arasında 2 tanesi benim için en büyük ödüldür. Biri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamdır. Diğeri de 2500 metre yükseklikte bir dağda, küçük bir çocuğun beni arkadaşlarına göstererek “Koşun, Erozyon Dede gelmiş!” demesidir.

VI. Toprak çok değerlidir. 1 cm toprağın oluşabilmesi için bazen 200 yıl geçmesi gerekir. Bizler canımızla kazandığımız bu toprakları korumak için yeterince çalışmıyoruz.

II. Küçük bir çocukken öğrenmeye meraklı ve doğaya âşıktım. Büyüklerimi dikkatle seyreder ve her işi ben de öğrenmek isterdim.

V. Bununla yetinmemeliydim. Sahip olduğumuz doğal güzellikler bir bir yok olurken daha büyük projeler üretmem gerekiyordu. Bunun
için el ele vermeli ve çok çalışmalıydık.

I. Ailem zor durumda olanlara yardım etmeyi severdi, akraba ve komşuluk bağlarımız güçlüydü; ben de bu bilinçle büyüdüm. Tüketmeyi değil, üretmeyi ve paylaşmayı öğrendim.

III.  Burada el çıkrığında iplik sarar, ustaları seyrederek onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışırdım.

IV. Gezilerimde Türkiye’deki bitki türlerinin ve anıtsal ağaçların fotoğraflarını çektim ve bunların korunması için çalışmalar başlattım.

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 1 Meb Yayınları

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?