İngiliz Dil Bilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

İngiliz Dil Bilimi bölümü hangi üniversitelerde var, İngiliz Dil Bilimi bölümü iş olanakları,İngiliz Dil Bilimi bölümü taban puanları,İngiliz Dil Bilimi bölümü olan üniversiteler,İngiliz Dil Bilimi bölümü atamaları,İngiliz Dil Bilimi bölümü dersleri,İngiliz Dil Bilimi bölümü taban puanları,İngiliz Dil Bilimi bölümü kaç yıllık,İngiliz Dil Bilimi maaşları

İngiliz Dil Bilimi Bölümü Nedir?

İngiliz Dil Bilimi programında İngilizce’nin yapısı, gramer özellikleri, sözcüklerin kökeni ve diğer dillerle ilişkileri ile ilgili konular okutulmaktadır. Mezunlar, TRT, DPT, Kültür ve Turizm ile Dış İşleri Bakanlıklarına bağlı alanlarda çalışabilirler. Öğretmenlik formasyonu alanlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.

İngiliz Dil Bilimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İngiliz Dil Bilimi bölümü eğitim süresi 4 yıldır.

İngiliz Dil Bilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dilbilimin temel inceleme alanları küçük-ölçekli ve büyük-ölçekli incelemeler olarak ikiye ayrılır. Birinci grup incelemeler daha çok dilin sesbilim, sesletim bilgisi, biçimbilim, sözcük bilgisi, sözdizimi, anlambilim bağlamındaki yapısal ve işlevsel özelliklerini ele alır. İkinci grup incelemeler ise dilin bireysel ve toplumsal özelliklere bağlı olarak ortaya çıkan görünümlerini araştırır. Bu incelemeler doğrultusunda bölümde Dil, Kültür ve İletişim, Sesbilgisi ve Sesbilim, Dilbilim Tarihi, Morfoloji, Sinir dilbilim, Metin dilbilim, Medya ve Dil, Toplum dilbilim Uygulamaları, Dil ve Cinsiyet, Söylem Çözümlemesi gibi dersler bulunmaktadır.
Programın eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler Dilbilimci unvanıyla mezun olarak lisans diploması alırlar.

* Hacettepe Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi’nde Hazırlık Yeterlik Sınavını geçemeyen öğrenciler 1 yıl hazırlık sınıfında eğitim görürler.

İngiliz Dil Bilimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İngiliz Dilbilimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İngiliz Dilbilimi mezunlarının görevleri şunlardır:

Dilbilim mezunları özel sektörde de birçok iş imkanına sahip olabilmektedir. Bunlardan ilki teknoloji endüstrisinde bilişimsel dil uzmanlığıdır. Bu mesleği icra edecek kişiler hesaplamalı dilbilim, yapay zeka, makine çevirisi, doğal dil ara yüzleri, stil deneyimi ve bilgisayar destekli dil alanlarında çalışabilirler. Fakat bu alanda çalışabilmek için programlama ve yüksek lisans gerekir. Bir diğer iş imkanı ise konuşma terapistliğidir.

Konuşma terapistleri dil ve iletişim sorunu (kekemelik, konuşmada gecikme ve ses bozuklukları vb.) olan bebek, çocuk ve yetişkinlerin tedavisiyle ilgilenir. Yine bu mesleği yapabilmek için Dil ve Konuşma Terapisi alanında yüksek lisans sahibi olmak gerekir. Dilbilim mezunu olunduğu takdirde, bir çevirmenlik bürosunda çalışılabilir buna ek olarak kişiler kendi çevirmenlik bürolarını da açabilirler. Bunların yanında özel sektördeki şirketlerde özellikle editörlük ve reklamcılık alanlarında dilbilimciler tercih edilmektedir. Mezunlar bu alanlarda özellikle metin yazarlığı ve yaratıcı yönetmenlik mesleklerini yaparlar.

İngiliz Dil Bilimi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bir dilbilimci dil olgusunun önemli bir parametre olduğu her ortamda iş bulabilir, dahası yeni iş ortamları yaratabilir. Bu doğrultuda Dilbilim bölümü mezunlarının yaygın olarak çalıştığı alanlardan bazıları şöyledir:
• Yazılım sektörü (Doğal dil işleme)
• Reklam ajanslarında metin yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik (creative director)
• Pazar araştırma şirketlerinde dilbilim araştırma uzmanı
• Özel eğitim kurumlarında İngilizce, yabancılar için Türkçe okutmanlığı
• Çevirmenlik
• Basın yayın kuruluşlarında dil uzmanlığı
• Konuşma bozuklukları tedavisi
• Özel öğretim kurumlarında veya MEB’e bağlı okullarda İngilizce öğretmenliği

İngiliz Dil Bilimi Bölümü DGS İle Geçiş Var Mı?

İngiliz Dil Bilimi bölümüne DGS ile geçiş vardır.

İngiliz Dil Bilimi Bölümü İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

Bu bölüm için kaç net gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

İngiliz Dil Bilimi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bu bölümün hangi Üniversitelerde olduğunu öğrenmek için tıklayınız.

İngiliz Dil Bilimi Bölümü Taban Puanları Nelerdir?

İngiliz Dil Bilimi Taban Puanları için tıklayınız.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?