7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86-87-88-89-90-91

Karatay

Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 3 Sayfa 86, 87, 88, 89, 90 ve 91 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 86 Soru ve Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

• İnsanlar niçin kitap okumaya ihtiyaç duyarlar?

Cevap:

Okudukça beyninize sürekli bilgi yükler ve yeni şeyler öğrenirsiniz. Edineceğiniz her yeni bilgi hayatta daha fazla avantaj sağlamanıza imkan verir.

• Okumanın “düşünmek” üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap:

Kitap okuyan insanların, kelime hazneleri ve konuştukları dile hakimiyeti, kendini ifade becerileri, okumayanlara oranla daha fazla. Aynı zamanda okuduğunu anlama, yorumlama becerileri daha gelişmiştir.

• Kendimizi keşfetmek için okumaya ve düşünmeye ihtiyacımız var mıdır? Neden?

Cevap:

İnsanların kendilerini anlamaları, keşfetmeleri, tanımaları için bazı faaliyetler yapmaları gerekebilir. Bunun için derin düşünmek, geniş okumak da gerekebilir. Okumak ve düşünmek insanın özüne dönmesi, özünü bulması anlamına da gelir.

İnsanlar kendini keşfetmesi için okuma ve düşünme ihtiyacının karşılanması gerekir. Kendimizi keşfetmek için okumak bir çıkar yoldur. Okumak bir kurtuluştur. İnsanın hayatının amacını anlamak, bulmak, yaşamak için okumaya ve kendini bulmak için de düşünmeye ihtiyacı vardır.

Düşünmek insana özgü bir kavram olduğu için düşünmenin gücü ve etkisi de bilinmelidir. Bu nedenle insanların fıtri olarak okuması ve düşünmesi elzemdir, herkesin bunu yapması gerekir.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 87 Soru ve Cevapları

Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 88 Soru ve Cevapları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

Cevap:

keşfetmek: Var olduğu bilinmeyen bir şeyi bulmak

müfettiş: Bir kuruluştaki işlerin kanun ve tüzüklere uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini denetleyen kimse, denetmen

biyolog: Biyoloji ile uğraşan kimse, biyoloji uzmanı

kubbe: Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam, kümbet

kâşif: Var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran kimse, bulucu

düşünür: Genel sorunlar üzerine yeni ve kendine özgü düşünceleri olan kimse, düşünücü, mütefekkir

yasa: Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun

2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Okumak ile düşünmek arasında nasıl bir bağ vardır?

Cevap

İnsan düşünmek için okur.

2. Yazarın okumak ile düşünmek arasında kurduğu bağlantıya katılıp katılmadığınızı nedenleriyle anlatınız.

Cevap:

Katılıyorum. İnsan bir şeyler hakkında sürekli düşünür. Fakat bu düşünceleri kendi bilgisi ile sınırlıdır. Daha iyi düşünmek için araştırmalıdır. Bu da okumayı gerektirir.

3. Düşünmek ile kendimizi ve hayatı keşfetmek arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap

Kendimizde ve hayatımızda var olan fakat bizim farkında olmadığımız şeylerin düşünerek farkına varabiliriz.

4. Yazarın bilim adamları ile “düşünmek” hakkındaki görüşlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap:

Yazar, bilim adamlarının yaptıkları keşifleri, düşünmeleri sayesinde ortaya çıkardıklarını anlatıyor. Yazarın bu görüşü mantıklı bir bakış açısıdır.

5. Yazarın sağlıklı beyin ve düşünme eylemiyle ilgili görüşlerine katılıyor musunuz? Neden?

Cevap

Evet. Vücudumuz gerekli besinlerin yanı sıra hareket ederek sağlıklı kalır. Beynimizin hareketi de düşünmektir. Düşünerek hareket eden beyin sağlıklı kalacaktır.

6. Metinde anlatılanın dışında size göre okumanın ve düşünmenin ne gibi yararları vardır?

Cevap:

 İçimizde var olan fakat henüz keşfetmediğimiz birçok özelliğimiz vardır. Her okuduğumuzda kendimiz hakkında yeni şeyler keşfederiz. Bu keşifler bizi düşünmeye iter. Böylece düşüncelerimiz şekillenir. Kişiliğimiz gelişir. Daha bilinçli bireyler oluruz.

3.Etkinlik

Defterinize aldığınız notlardan hareketle metni özetleyiniz.

Cevap:

İnsan düşünmek için okur. Hayatta var olan fakat var olduğunu bilmediğimiz şeyler, düşünerek ortaya çıkmıştır. Birçok bilim adamı yaptıkları keşifleri düşünerek ortaya çıkarmışlardır. Arşimet suyun kaldırma kuvvetini, herkesin günlük hayatta gördüğü tasın suyun yüzeyinde batmadan durması üzerinde düşünerek keşfetmiştir. Newton, elmanın ağaç dalından kopup düşmesi gibi normal bir olay üzerine düşünerek yer çekimi kanunu keşfetmiştir. Düşünmek, beynimizin sağlıklı kalmasını sağlar. Okuyarak daha iyi düşünebilir, dünyaya kayda değer eserler bırakabiliriz.

4.Etkinlik

“Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkılarıyla ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

Richard Owen, biyoloji bilimi ile ilgilenmiş bilim insanlarından bir tanesidir. Çalışmalarının çoğunu bu alanda yapmış olmasına rağmen tek ilgi alanı biyoloji değildir. Richard Owen, karşılaştırmalı anatomi, doğa bilimi, zooloji, antropoloji ve paleontoloji ile ilgilenmiş, bu alanda çalışmalar yapmıştır.

Richard Owen, İngiliz bilim insanıdır ve 19. yüzyılın en bilgin insanlarından biri olarak kabul edilir. Darwin’i ve onun evrim kuramını en çok eleştiren biyoloji uzmanı olmuştur.

Kendisi henüz 10 yaşındayken bir doktor olmaya karar vermiş ve uzun çabaları sonucu bir cerrahın yanında çırak olarak çalışmaya başlamıştır. 88 yıllık hayatına, bilimsel çalışmalar ve dertlerine çare olduğu birçok hastayı sığdırabilmesi de 10 yaşından beri çabalamasından kaynaklanmaktadır.

Büyük Okyanusta yaşayan bir Nautilus üzerine monografisini yazmış ve bilim dünyasının ilgisini üzerine çekmiştir.
Sürüngenler ve kuşlar arasındaki geçiş dönemini incelemiş, bunun üzerine metinler yazmıştır.
Yeni Zelanda’nın soyu tükenmiş kuşlarından bir tanesi olan uçamayan moaları bilim dünyasına tanıtmıştır.
Darwin’in doğal seçilim yolu ile oluşan evrim düşüncesine şiddetle karşı çıkmıştır. (Bilim dünyasında saygınlığını yitirmesinin temel sebebi olarak görülür.)
İngiltere’nin fosil kuşlarının tarihi üzerine inceleme yapmış ve bu alanda önemli bir eser kaleme almıştır.
Memeliler ve özellikle omurgalılar üzerine yaptığı çalışmaların sonucunda “Memelilerin Sınıflandırılması ve Coğrafi Dağılımı Üzerine” ve “Omurgalıların Anatomisi ve Fizyolojisi Üzerine” adlı iki eser kaleme almıştır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 89 Soru ve Cevapları

5.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde yer alan zarfların altını çizerek cümlelerin anlamlarına olan katkılarını yazınız.

Cevap:

Fuarda çok güzel kitaplar vardı. Cümleye durum anlamı katmıştır.

Aşağı inip gelmesini bekledi. Cümleye yer-yön anlamı katmıştır.

Bir gün önce sınıflarına müfettiş gelmişti. Cümleye zaman anlamı katmıştır.

Asel odasında mışıl mışıl uyuyordu. Cümleye durum anlamı katmıştır.

Uçakla Ankara – İstanbul arası ne kadar sürer? Cümleye soru anlamı katmıştır.

Sonunda araya taraya yer çekimi yasasını bulur. Cümleye zaman ve durum anlamı katmışlardır.

Niye bu kapak zıplayıp duruyor? Cümleye soru anlamı katmıştır.

6.Etkinlik

Aşağıdaki paragraflarda kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını bularak altlarındaki boşluklara yazınız.

Örneklendirme                    Sayısal Verilerden Yararlanma                    Tanık Gösterme

Yaşantılarımıza olduğu kadar deyimlerimize de yerleşmiş kapılar. Sözgelimi akşam misafirliklerinde kapı kapı gezeriz. Hiç belli olmaz, belki kararımızı değiştiririz diye açık kapı bırakırız. Aileye uzak birilerinden bahsederken dış kapının mandalı deyiveririz. El kapılarında çalışır, ekmeğimizi kazanırız. İstenmediğimiz yerlerden kapı dışarı ediliriz. Kapıdan kovsalar bacadan gireriz kimi zaman, eğer bir şeyi kafamıza koyduysak.

Düşünceyi Geliştirme Yolu: Örneklendirme

Yapılan istatistiksel çalışmalara göre İngiltere’de 3508 kişiye bir kütüphane, Belçika’da 4253 kişiye bir kütüphane, ülkemizde ise 64600 kişiye bir kütüphane düşmektedir. Bu kütüphanelerdeki kitap sayısı ise okuma alışkanlığımızın az olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Düşünceyi Geliştirme Yolu: b

Saygı; bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusudur. Bu duyguyu davranışa dönüştürmeye önce kendimizden başlamalıyız. Çünkü saygı, verildiği kadar alınan bir davranıştır. İnsanların bir arada mutlu ve huzurlu yaşamaları o toplumdaki saygı kavramının gelişmişlik derecesine bağlıdır. Atatürk‘ün “Saygı düzenin anahtarıdır.” sözü de bu düşünceyi desteklemektedir.

 Düşünceyi Geliştirme Yolu: Tanık Gösterme

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 90 Soru ve Cevapları

7.Etkinlik

Aşağıdaki ifadelerin sizin dâhil olduğunuz bir sosyal medya grubunda paylaşıldığını düşününüz. Boş bırakılan yerlere kendi düşüncelerinizi yazınız

8.Etkinlik

Aşağıda verilen “E-kütüphane Formu”nu doldurunuz.

Kendi bilgilerinize göre doldurunuz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 91 Soru ve Cevapları

9. Etkinlik

Aşağıda bir bölümü verilmiş olan yazıyı tamamlayınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap:

İnsanoğlu ve Düşünmek

Yazımın başlığını henüz koymadım ancak aklımda şekillenmeye başlayan bir şeyler var. Başlık demişken “Düşünmek” olabilir, diyorum. Neden olmasın? İnsanoğlu günümüze düşünerek, düşündüklerini hayata geçirerek ulaşmıştır. Düşünmek için okumaya ve düşündüklerini yazmaya ihtiyaç duyan insan aslında bir şeyin farkına varmıştır.

İnsanoğlunun varlığı düşünmeye bağlıdır. Evet, insanoğlu düşünmese, varlığını bu kadar uzun süre devam ettiremezdi. Nasıl mı? Çok eski zamanlarda dünyanın bir buz çağı yaşadığını biliyoruz. O zamanki insanlar, o soğuktan korunmak için mağaralarda, ağaç kavuklarında saklanmayı düşünemeseydi, belki de tesadüf eseri bulunan ateş ile ısınabileceğini akıl erdiremeseydi, şimdiye bütün insanlık yok olmuştu.

İnsanoğlunun hayatta kalabilmesi, gelişebilmesi, onun düşünmesine bağlıdır. Sadece düşünmek yetmez; daha iyi düşünmek gerekir. Düşündüklerini yazıya geçirmek gerekir. Böylece önceki düşünenlerin düşünceleri daha da geliştirilip daha etkili işler ortaya konabilir. Daha iyi düşünmenin yolu da okumaktan geçer.

Gelecek Derse Hazırlık

Yazma alışkanlığının sağladığı faydaları araştırınız.

Cevap:

1- Öğrenme Becerilerimizi Geliştiriyor. Günümüzde yazmak istediklerimizi genellikle dijital ortamda klavye kullanarak kelimelere döküyoruz.
2- Belleğimizi Güçlendiriyor.
3- Ruh Hâlimizi İyileştiriyor.
4- Bağışıklığı Güçlendiriyor

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları