7. Sınıf Geçmişten Günümüze Hücre Konu Anlatımı

Hücresel yapıya sahip olma canlılarla cansızları ayıran en önemli özelliktir. Canlıları oluşturan ve canlılık özelliklerini gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. 7. sınıf Geçmişten Günümüze Hücre konu anlatımı hakkında her şey.

Geçmişten Günümüze Hücre

Hücre ile ilgili çalışmalar ancak 16. yüzyılın sonlarında mikroskobun icadıyla başlamıştır. Hollandalı bilim insanı Zacharias Janssen’in (Zakaryas Yansen) 1590 yılında teleskoptan yola çıkarak mikroskobu geliştirdiği kabul edilmektedir.

Mikroskopla ilgili çalışmalar yapan bilim insanlarından biri de Robert Hooke’tur (Rabırt Huk). Biyoloji bilimine küçük yaşlarda ilgi duymaya başlamıştır. Hücreyi ilk gözlemleyen ve ‘’hücre‘’ terimini ilk olarak tanımlayan kişidir. 1665 yılında kendi yaptığı mikroskopta şişe mantarından aldığı parçaları incelemiştir. Hook, hücreyi ölü şişe mantarı dokusunda boş odacıklar şeklinde keşfetmiştir. Hooke’un gördüğü boş odacıklar boşluklar değil bitki hücrelerinin etrafını saran cansız hücre çeperlerinin oluşturduğu odacıklardır. Yani ölü mantar hücresinin hücre duvarlarıdır.

 

Bilim insanları yıllar boyunca hücre ile ilgili çalışmalar yaptılar, çalışmalarını birbirleriyle paylaştılar ve hücre ile ilgili bilinenler her geçen gün arttı. Hücre ve mikroskop alanlarında kilometre taşı sayılan çalışmalar kronolojik sırasıyla şu şekildedir:

Kolliker (1857)
Mitokondriyi gözlemledi.

Walther Flemming (1879)
Hücre bölünmesini görüntüledi.

Ernst Abbe (Ernst Abbe) ve Carl Zeiss (Karl Zayıs) (1886)
İlk modern mikroskobu yaptılar.

Camillo Golgi (1898)
Golgi aygıtını buldu.

Ernst Ruska ve Max Knoll (1931)
Elektron mikroskobunu buldu.
Bu sayede hücre daha ayrıntılı incelenmiştir.

James Watson ve Francis Crick (1953)
DNA’nın yapısını keşfettiler.

Dolly (1996)
İlk kopya koyun (Klon) üretildi.

Aziz Sancar (2015)
Hasarlı DNA’nın nasıl onarıldığını açıkladı.

Not: Hücreyle ilgili çalışmalar halen devam etmektedir.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Abdul rezzak dedi ki:

    İyı

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?