6. Sınıf Türkçe Topkapı Sarayı’nın Kardeşleri Dinleme İzleme Metni Cevapları Sayfa 156-157

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları Topkapı Sarayı’nın Kardeşleri Dinleme İzleme Metni Sayfa 156-157 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 156-157 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 156 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kültürel miraslarımızla ilgili yaptığınız araştırmayı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:
1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985
2. İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985
3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı)
4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986
5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987
6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı)
7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988
8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994
9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998
10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011
11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012
12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014
13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014
14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015
15. Efes (İzmir) 2015
16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016
17. Aphrodisias (Aydın) 2017
18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018
19. Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken Barış’ın gezdiği yerlerin özelliklerini verilen bölümlere not alınız.

Cevap:

Topkapı Sarayı:
1478’de yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1924’te müzeye dönüştürülmüştür.

Dolmabahçe Sarayı:
1855 yılında yapımı tamamlanmıştır. cumhuriyet döneminde yabancı devlet başkanları burada ağırlanmıştır. 10 Kasım 1938’de Atatürk burada vefat etmiştir. Ahşap parkeleri, ipek ve yün halıları, altın süslemeleri, kristal avizeleri ile ihtişamlı bir saraydır.

Yıldız Sarayı:
Osmanlı döneminin son sarayıdır. II. Abdülhamit döneminde yönetim merkezi olmuştur. Farklı dönemlerde farklı mimarların yaptığı bölümlerden oluşur. Yıldız Parkı’nın içindedir.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 157 Ders Kitabı Cevapları

Beylerbeyi Sarayı:
Osmanlı döneminde yazlık saray olarak kullanılmıştır. Ağaçlıklı, sessiz, huzurlu bir bahçesi vardır. Doğu ve batı motiflerinin bir arada kullanıldığı süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Sarayın tavanlarında gemi resimleri vardır.

Çırağan Sarayı:
Yıldız Sarayı’na bir köprüyle bağlıdır. altın yaldızlı mobilyalar, sedeften işlemeler, taş sütunlar, değerli halılar, mermer duvarlar, ahşap tavanlarla süslü çok zengin görünümlü bir saraydır. II. Mahmut kendisi için yaptırmıştır. 1841 yılında tamamlanmıştır. 1910 yılında ağır bir yangın geçirmiştir. Savaş döneminde yağmalanmıştır. 5 yıldızlı bir otele dönüştürülmüştür.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Barış’ın kardeşini kıskanma sebebi nedir? Açıklayınız.

Cevap:
Barış’ın kardeşini kıskanma sebebi anne ve babasının, kardeşini daha çok sevdiğini düşündüğü için kıskanmaktadır.

2. Çocuklar Topkapı Sarayı’nda en çok neyi beğeniyorlar?

Cevap:
Çocuklar Topkapı Sarayı’nda en çok Topkapı Hançeri’ni beğeniyorlar.

3. Topkapı Sarayı’nın Dolmabahçe’yi kıskanma sebebi nedir?

Cevap:
Topkapı Sarayı’nın Dolmabahçe’yi kıskanma sebebi Dolmabahçe Sarayı yapıldığı zaman saray halkının Topkapı Sarayı’nı terk edip Dolmabahçe Sarayı’na yerleşmesidir.

4. Siz tarihî mekânları gezmeyi sever misiniz? Niçin?

Cevap:
Tarihî mekânları gezmeyi severim. Tarihi mekanlar sayesinde kültürümüzü yaşar, tanıklık eder ve kültürümüz hakkında bilgi toplarım.

5. Tarihî mekânları niçin korumalıyız?

Cevap:
Tarihî mekanlar bize geçmişten kalan miraslardır. Biz tarihimiz ve kültürel geçmişimiz hakkında bu mekanlar sayesinde bilgi sahibi oluruz. Tarihimizi en iyi şekilde öğrenebilip geleceğimizi inşa edebilmemiz için bu mekanları korumamız gerekir.

6. Bir ülkede tarihî mekânların çok olması o ülkenin hangi zenginliğini ön plana çıkarır? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap:
Bir ülkede tarihî mekânların çok olması o ülkenin sanat, mimari ve kültürel zenginliğini ön plana çıkarır.

3. ETKİNLİK

a) Dinlediğiniz metnin konusunu belirtiniz.

Cevap:
Topkapı Sarayı’nın Kardeşleri metninin konusu Osmanlı Devleti’nden kalan saraylardır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları Topkapı Sarayı’nın Kardeşleri Dinleme İzleme Metni Sayfa 156-157 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları