6. Sınıf Türkçe İdare Lambası Metni Cevapları Sayfa 80-81

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları İdare Lambası Metni Sayfa 80-81 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 80-81 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 80 Ders Kitabı Cevapları

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz. Soruları yanıtlayınız.

ÇOCUKLUĞUNU ÖZLEYEN KAVUK

Bir gün hava çok sıcakmış. Hoca boncuk boncuk terliyormuş. Derken sokakta oynayan çocukları görmüş. Biraz serinlemek ve çocukları seyretmek için bir ağacın altına oturmuş. Cebinden mendilini çıkararak terini silmiş. Kahkahalar atarak eğlenen çocukları izlemeye dalmış.

Hoca, çocukları izlerken mahallenin en yaramaz çocuğu Ali, ağacın arkasından gizlice yaklaşmış ve Hoca’nın başındaki kavuğu kapmış. Hoca ne olduğunu anlayamadan Ali, kavuğu arkadaşlarına götürmüş.

Çocuklar kavuğu birbirlerine atarak oynamaya başlamışlar. Hoca, kavuğunu geri almak için onlara doğru koşmuş. Çocuklar Hoca’nın geldiğini görünce dört bir yana dağılmışlar. Hoca, kavuğu elinde tutan çocuğa yaklaşınca çocuk kavuğu diğer arkadaşına atıyormuş. Kavuk böylece sürekli el değiştiriyormuş.

Hoca’nın oradan oraya koşturduğunu gören mahalleli, Hoca’ya yardım etmek istemiş ama hiçbiri çocukları yakalayamamış. Bu kovalamaca uzun süre devam etmiş. Hoca nefes nefese kalmış, dizlerinin üstüne çökmüş. Bir süre dinlendikten sonra kavuksuz olarak eve dönmüş. Hanımı onu böyle görünce çok şaşırmış:

— Bey, sen kavuğunu hiç başından çıkarmazdın. Hayrola, bir şey mi oldu? Kavuğun nerede, diye sormuş.

Nasrettin Hoca gülümseyerek hanımına cevap vermiş:

— Sorma hanım, benim kavuk çocukluğunu özlemiş, şimdi komşu çocukları ile sokakta oyun oynuyor.

Hazırlayan: Gamze ALICI

1. Nasrettin Hoca kavuğunu alan çocuklara nasıl davranmıştır?

Cevap:
Onların peşinden koşmuş en son alamayacağını görünce kavuğu bırakıp dönmüş.

2. Nasrettin Hoca’nın eşine verdiği yanıt onun hangi kişilik Özelliğini yansıtır?

Cevap:
Onun esprili her zaman komik olan kısımları düşündüğü özelliğini göstermektedir.

3. Metinde karşılaştırma anlamı içeren cümlenin altını çiziniz.

Cevap:
Mahallenin en yaramaz çocuğu Ali cümlesinde Ali’nin diğer çocuklardan daha yaramaz olduğu söylenmektedir.

4. Siz Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydınız çocuklara nasıl davranırdınız?

Cevap:
Ben olsam ben de Nasrettin Hoca gibi davranırdım. Sonunda çocuklar vazgeçecek ve kavuğu vereceklerdir.

5. Yukarıdaki metin ile “İdare Lambası” adlı metni olay örgüsü açısından karşılaştırınız.

Cevap:
İkisinde de olay çocukluğa dayanmaktadır. İkisinde de zaman geçmiş zamandır. Aradaki fark ise kahramanlardır. Birinci metinde sadece yazar ve ailesi ikinci metinde ise Hoca karısı ve çocuklar kahramandır.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 81 Ders Kitabı Cevapları

6. ETKİNLİK

Günümüzde idare lambası yerine hangi aydınlatma araçları kullanılmaktadır? Bunlardan bildiklerinizi betimleyerek arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:
Floresan lamba / el fenerleri / sokak lambaları / led ışıklar ve lambalar

7. ETKİNLİK

Yazar, çocukluk yıllarında toplumun daha tutumlu şimdi ise daha tüketici olduğunu belirtmiştir. Tüketim sorununa çözüm önerilerinizi kendi hayatınızdan örnekler vererek aşağıya yazınız.

Cevap:
Gençlere israfın haram ve zararlı bir şey olduğunu anlatmak gerekir. İsraf ile ilgili afiş broşür hazırlanmalıdır. Reklam filmleri çekilmeli ve de insanlara tüketimin zararı tutumlu olmanın faydaları anlatılmalıdır.

8. ETKİNLİK

Manevi değeri olan bir eşyanızın sizde uyandırdığı duyguları yazınız.

Cevap:
Ben de manevi duygular uyandıran en önemli eşyalarımın başında ninemin bana ördüğü kazak gelmektedir. Hala ninemin pamuk elleri ve göz nuru ile ördüğü kazağı giyince sanki ona sarılıyormuşum gibi hissediyorum. Bunun için bende manevi duyguları çok olan bir eşyamdır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Farklı ülkelerdeki çocukların ev ve okul yaşamları ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap:
İsrail’de zorunlu eğitim yaşı 6-15 yaş arasıdır. Bizde ise daha farklı uygulamalar söz konusudur. Finlandiya’da ve Japonya’da öğrencilere ödev verilmezken bizim ülkemizde çocuklara okulda çok ödev verilmektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları İdare Lambası Metni Sayfa 80-81 Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları