6. Sınıf Sesin Maddeyle Etkileşimi Konu Anlatımı

Ses kaynaklarında oluşan titreşim sonucu açığa çıkan enerjiye ses denir. Sesle ilgili her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. Sesin Maddeyle Etkileşimi nedir?, Sesin Maddeyle Etkileşimi nasıl oluşur?

Sesin Maddeyle Etkileşimi

Ses Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?

Titreşerek ses veren her madde ya da cisim bir ses kaynağıdır. Sesimiz, soluk verme sırasında akciğerden çıkan havanın gırtlağımızda bulunan ses tellerini titreştirmesiyle oluşur. Ses kaynağından çıkarak her yere dağılan ses dalgalarının bir engele çarparak geri dönmesi sesin yansıması olarak adlandırılır.

– Ses dalgaları, sert bir engele çarptığında yön değiştirerek yansımaya uğrar. Bu olay, karşı duvara doğru attığınız topun tekrar size doğru gelmesi gibidir.

– Evinizin boş bir odasında sesinizi daha şiddetli duyarsınız. Bunun nedeni boş odanın duvarlarından
yansıyarak gelen sesin daha fazla olmasıdır.

– Ses dalgaları, sert ve pürüzsüz yüzeylerde daha çok yansımaya uğrar. Evinizin banyo, tuvalet gibi
bölümlerinin duvarları fayansla kaplı olduğu için sesi daha şiddetli duyarsınız. Bu bölümlerde eşyaların az
olması yansıyarak gelen ses miktarının fazla olmasına neden olur.

Ses dalgasının çarptığı ortamda enerjisini kaybetmesi ve bunun sonucunda yayılamaması soğurulma olarak adlandırılır.

– Bir fabrikada çalışan işçiler ile yoldan geçen insanlar, fabrikada çalışan makinelerin sesini farklı duyarlar.

– Otobüse bindiğinizdeki otobüsün motor sesi ile dışarıdayken duyduğunuz sesi birbirinden farklıdır.

Çünkü sesin bir kısmı çevremizdeki maddeler ile karşılaştığında bu maddeler tarafından soğurulur.Genel olarak ses bir ortamda yayılırken engelle karşılaştığında sesin bir bölümü engel tarafından soğurulur, bir kısmı engelden yansır, kalanı da engelin diğer tarafına geçer. Ses şiddeti soğuruldukça azalır.

Sesin Yayılmasını Önleyebilir miyiz?

Sesin madde ortamında yayıldığından bahsettik. Öyleyse ses etrafında boşluk oluşturduğumuzda sesin yayılmasını önleyebiliriz.

Sesin yayılmasını önlemek için yumuşak ve gözenekli malzemeler kullanılır. Bu malzemeler içlerinde hava boşlukları bulundurduğu için yalıtım sağlar. Ses yayılmasını önleyen bu tür malzemeler sesi soğurma özelliğine sahiptir.

Sesin yayılmasını önlemek için aşağıdaki malzemeler kullanılır.

Ses Yalıtım Teknolojileri

Ses yalıtımı, gürültü ile mücadelenin önemli unsurlarındandır. Bunun için konut, okul, hastane gibi yerlerin inşasında kullanılan yapı elemanları büyük önem taşır. Ayrıca bu binaların inşa edilecekleri yerler trafiğin yoğun
olduğu alanlardan uzak seçilmeli, binaların mimari projeleri, çevre düzenlemeleri gürültüyü en aza indirecek şekilde tasarlanmalıdır.

Akustik Nedir?

Akustik, seslerin özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Gürültünün azaltılması, sesin dengeli ve insanları rahatsız etmeyecek biçimde yayılması, ses yalıtımları vb. hep akustik düzenlemelerle yapılmaktadır.

Eski zamanların antik tiyatrolar ve camiler akustik konusunda benzer özellik taşırlar.

İç ortamda sesin iyi algılanabilmesi için akustik düzenleme oluşturulur. Akustik oda geometrisi, odanın boyutu, odanın içindeki ses soğurucu veya yansıtıcı yüzeylerin uygun şekilde düzenlenmesi ile mümkün olur.

 

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?