6. Sınıf Isı İletkenliği Konu Anlatımı
6. sınıf Fen Bilgisi dersinde, ısı iletkenliğini detaylı bir şekilde öğreneceğiz. Isı iletkenliği nedir, hangi maddeler iyi iletken, hangileri yalıtkan olarak sınıflandırılır? Ayrıca, ısı iletkenliğinin günlük yaşamdaki önemi ve uygulama alanlarını keşfedeceğiz. Isı iletkenliği, birçok teknolojik cihazdan evde kullandığımız mutfak gereçlerine kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkar.
Isı İletkenliği
Maddelerin ısı iletkenlikleri birbirinden farklıdır. Bazı maddeler ısıyı iyi iletirken bazı maddelerin ısı iletimi çok azdır. Isı iletimi sıcak maddelerden soğuk maddelere doğru gerçekleşir. Isının sıcak maddelerden soğuk maddelere doğru iletilmesine ısı iletkenliği adı verilir. Isı iletimi aynı maddenin tanecikleri arasında gerçekleşebileceği gibi farklı maddelerin tanecikleri arasında da gerçekleşebilir. Isı alış verişi sıcaklığı farklı olan maddeler arasında gerçekleşir. Sıcaklığı eşit olan maddeler arasında ısı alışverişi olmaz. Isı alışverişi maddelerin sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder. Isı alışverişi sonunda ısı alan maddenin sıcaklığı artarken ısı veren maddenin sıcaklığı azalır. Isı alışverişinin gerçekleşebilmesi için maddelerin birbirine temas etmesi ve temasın engellenmemesi gerekir.
Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni madde denir. Isı iletkeni maddelere;
-Demir,
-Altın,
-Gümüş,
-Cıva,
-Sodyum,
-Çelik,
-Kurşun,
-Alüminyum gibi maddeler örnek verilebilir.
Isı iletkeni maddeler ısının iyi iletilmesinin istenildiği yerlerde kullanılır. Örneğin yemek yaparken kullandığımız tencere, tava gibi mutfak araç geçleri demir, çelik ve bakır gibi ısı iletkeni metallerden yapılır. Aynı şekilde kalorifer petekleri gibi ısının iyi iletilmesinin istenildiği yerlerde de ısı iletkeni maddeler kullanılır. Isıyı ileten maddelerin ısı iletkenliği, yapıldıkları maddenin türüne bağlı olarak değişir. Bu nedenle farklı maddeler ısıyı farklı miktarlarda iletir. Öyle ki her ikisi de ısı iletkeni olan demir ve bakırın ısı iletkenlikleri de birbirinden farklıdır.