5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı 6. Tema Sayfa 1 Cevapları

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı 6. Tema Sayfa 1 Cevapları

Sizler için hazırladığımız 5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Tema Sayfa 1 yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Tema Sayfa 1

1. Etkinlik

MEVSÄ°MSEL GRÄ°P HASTALIÄžI

Grip; influenza virüsünün neden olduğu mevsimsel (özellikle kasım–aralık ayları ve nisan–mayıs ayları arası dönemde görülen), yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle ciddi bir hastalıktır. Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır.

Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında iki yüze yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli; burun akıntısı, boğaz ağrısı ve hâlsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Soğuk algınlığında şikâyetler, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklindedir. Gripte görülen çok yüksek ateş, kas ağrısı gibi tüm vücudu etkileyen şikâyetler görülmez ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturmaz.

Grip Belirtileri
• Ateş (koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri)
• Öksürük
• Boğaz ağrısı
• Burun akıntısı ve tıkanıklığı
• Baş ağrısı
• Vücut ağrıları
• Titreme
• Nadiren kusma ve ishal

Grip Hastalığının Tedavisi
• Genellikle gribin belirtilerine yönelik, hastanın rahatlamasını sağlayıcı tedavi verilmektedir.
• Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.
• Antibiyotikler gribi tedavi etmez.
• Risk grubunda yer alan hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve hastalık belirtilerinin ağır seyrettiği vakalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse ilaç kullanmalıdır.

 

Sağlık Bakanlığı Broşürü
(https://www.grip.gov.tr)

A) Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

B) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1) Grip nasıl oluşmaktadır? Yazınız.

İnfluenza virüsünün neden olduğu mevsimsel (özellikle kasım–aralık ayları ve nisan–mayıs ayları arası dönemde görülen), yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.

2) Soğuk algınlığının belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı, boğaz ağrısı ve hâlsizlik.

3) Gribin belirtileri nelerdir? Örneklerle açıklayınız.

Çok yüksek ateş ve kas ağrısı.

4) Gribin tedavi yöntemleri nelerdir? Açıklayınız.

Genellikle gribin belirtilerine yönelik, hastanın rahatlamasını sağlayıcı tedavi verilmektedir.
Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.
Antibiyotikler gribi tedavi etmez.
Risk grubunda yer alan hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve hastalık belirtilerinin ağır seyrettiği vakalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse ilaç kullanmalıdır.

5) Gripten korunmak için hangi tedbirleri alabiliriz? Düşüncelerinizi yazınız.

Sık el yıkama alışkanlığı temas yoluyla bulaşan virüslere karşı en iyi korunma yöntemidir. Hapşırdığınızda ağzınızı elinizle kapatırsanız dokunduğunuz eşyalarda virüsler saatlerce hatta günlerce canlı kalabilir. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın temastan kaçının. İşiniz gereği tokalaşmak zorundaysanız ilk fırsatta ellerinizi yıkayın.
Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. Özellikle turunçgiller, domates, kivi, brokoli, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarını sofranızdan eksik etmeyin.
Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır.
Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir.
Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
Egzersiz, vücut ısısını artırarak terlemeyle birlikte vücut sıvılarınızı tazeler ve toksinlerinizi atmanızı sağlar. Düzenli egzersiz yapanlarda soğuk algınlığı ve grip daha az görülür.
Günde en az 8 bardak su için. Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 1 Meb Yayınları

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BÄ°R YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?