4. Sınıf Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı

Kuvvet, Hareket. Hızlanma, Yavaşlama, Yön değiştirme, Durma Şekil değiştirme terimlerinin açıklandığı azıyı sizler için hazırladık. 4. Sınıf Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı, Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı, 4. Sınıf Fen Bilimleri

Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri

Kuvvet, cisimlerin hareket durumlarını ya da şeklini değiştiren bir etkidir.

Kuvvetin Cisimlerin Hareketine Etkisi

Kuvvetin etkilerinden biri duran cismi hareket ettirebilmesidir.

Duran topa vurulduğunda, açık çekmece itildiğinde yine cisimleri hareket ettiren bir kuvvet uygulanmış olur.

Hareket hâlindeki bir cisme hareket yönünde bir kuvvet uygulandığında cisim hızlanır.

Pistte hareket etmeye başlayan bir uçakta, gaz kolu itildiğinde uçağın ileri doğru hareketi yönünde bir kuvvet uygulanmış olur. Bunun sonucunda uçak daha da hızlanır ve sonra havalanır.

Kuvvetin cisimlerin hareketine bir başka etkisi de onları yavaşlatma ve durdurmadır. Hareket eden bir cismin hareketine zıt yönde bir kuvvet uygulandığında cisim yavaşlar veya durabilir.

Halat çekme oyununda da rakip takımın çektiği ipe zıt yönlü kuvvet uygulayarak ipin hareketini yavaşlatıp durdurabiliriz.

Kuvvetin cisimlerin hareket yönünü değiştirebildiğini gösterir.

Bir voleybolcu da topa kuvvet uygulayıp bu sayede topun yönünü değiştirerek topu istediği yere gönderebilir.

Kuvvetin Cisimlerin Şekline Etkisi

Bazı cisimler kuvvet uygulandığında şekil değiştirse bile o kuvvet ortadan kalktığında eski şeklini alır. Bu cisimlere esnek cisim adı verilir. Yay, sünger, lastik gibi cisimler esnek cisimlerdir.

Bardak ve metal çubuğa uygulanan kuvvetler onların şeklini değiştirebilir. Ancak uygulanan bu kuvvetler ortadan kalktığında bu cisimler tekrar eski şekillerini almaz. Böyle cisimlere esnek olmayan cisim adı verilir. Tahta, cam, demir gibi cisimler esnek olmayan cisimlerdir.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?