4. Sınıf Besinlerimiz Konu Anlatımı

Canlı yaşamı ve besin içerikleri arasındaki ilişkiyi açıklayacak, Su ve minerallerin tüm besinlerde bulunduğunu fark edecek, Sağlıklı yaşam için besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemini öğrenecek, İnsan sağlığı ile dengeli beslenmeyi ilişkilendirecek, Alkol ve sigara kullanımının insan sağlığına olan olumsuz etkilerini anlattığımız konu anlatımı işte karşımızda. 4. Sınıf Besinlerimiz Konu Anlatımı, Besinlerimiz Konu Anlatımı, 4. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatımı

Besinlerimiz

Besinler ve Özellikleri

Canlılar ise yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi besin adı verilen maddelerden karşılar.

Besinlerin bazıları vücudumuzda enerji verici, bazıları yapıcı ve onarıcı, bazıları ise düzenleyici olarak kullanılır. Besinler içeriklerine göre karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılır.

Proteinler: Yeni doğan bir bebeğin boyu yetişkinlere göre kısadır. Bebek zamanla büyür ve bebeğin boyu uzar. Elimizde ufak bir kesik oluştuğunda bu kesik zamanla kaybolur. Boyun uzaması, yaraların iyileşmesi, büyüme gibi olaylar için proteinlerden yararlanılır. Proteinlerin vücuttaki öncelikli görevi yapıcı ve onarıcı olarak kullanılmalarıdır. Vücuda yeterince protein alınmadığında, büyüme ve gelişmede aksaklıklar, yaraların geç iyileşmesi, bağışıklığın zayıflaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Protein yönünden zengin olan besinlerden bazıları et, yoğurt, süt, peynir, yumurta ve baklagillerdir.

Karbonhidratlar: Beden eğitimi dersinde voleybol, basketbol gibi oyunlar oynar, çeşitli egzersizler yaparız. Bu sırada vücudumuz enerji harcar. Vücudumuz için gereken enerji öncelikle karbonhidratlardan karşılanır. Ekmek, makarna gibi besinler ve tahıllar karbonhidrat bakımından zengindir.

Yağlar: Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan bir diğer besin içeriğidir. Bunun dışında vücudu darbelere karşı korumada ve vücut ısısını ayarlamada görevlidirler. Tereyağı, ceviz, badem, zeytin ve fındık yağ bakımından zengin besinlerdendir.

Vitaminler: Vücudumuzda her gün farkında olduğumuz ya da olmadığımız birçok yaşamsal faaliyet gerçekleşir. Vücuttaki çeşitli yaşamsal faaliyetlerin düzenlenmesinde vitamin, su ve mineraller görev alır. Vitaminler; kemik gelişimi, bağışıklığın güçlenmesi, büyüme ve gelişmede etkilidir. Sebze, meyve, et, süt, tahıl gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Vitaminlerin eksikliğinde çeşitli hastalıklar görülebilir.

Su: Vücudumuzun yaklaşık olarak %70’i sudan oluşur. Vücudumuz açlığa uzun süre dayanabilirken susuzluğa çok daha az bir süre dayanır. Çünkü su, vücudumuz için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Vücut ısısının ayarlanmasından, kandaki maddelerin taşınmasına kadar birçok olayda görev alır. Ayrıca su, yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesinde düzenleyici olarak görev yapar.

Mineraller: Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapan başka bir besin içeriği de minerallerdir. Bitkiler, mineralleri topraktan; hayvanlar ise besinlerden alır. Mineraller; kemiklerin güçlenmesine, yaraların iyileşmesine, vücudun gelişmesine yardımcı olur. Minerallerin farklı çeşitleri ve görevleri vardır.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 52 + 4 kaçtır?