2020 YKS Kimler başvurabilir ve başvuru nasıl yapılacak?

2.5 milyondan fazla adayın merakla beklediği 2020 YKS Başvuru Kılavuzu çıktı. Başvurular 6 Şubat-3 Mart tarihleri arasında yapılacak. Bu süre içerisinde başvurunuzda değişiklik yapabilirsiniz. Bu süre içinde başvurunuzu yapamazsınız geç başvuru günü var. 18-19 Mart tarihlerinde başvuru yapabilirsiniz. Burada ücret artıyor. Her oturum için 105 TL. 3 oturuma da gireceksiniz 315 TL ödeyeceksiniz.

2020 YKS: Kimler başvurabilir? 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular 6 Şubat -3 Mart 2020 tarihleri arasında alınacak. 2020 YKS, 20-21 Haziran tarihlerinde yapılacak. Tüm adayların katılmak zorunda oldukları Temel Yeterlilik Testi (TYT) 20 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te başlayacak. Sınav 135 dakika sürecek. 21 Haziran Pazar günü ise iki sınav olacak. Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.15’te başlayacak ve süresi 180 dakika olacak. Yabancı Dil Testi (YDT) ise 15.45’te başlayacak, süresi 120 dakika. Ancak 15 dakika kuralı geçerli olacağı için sınav başlamadan 15 dakika önce salon kapılarının kapatılacağını ve sınava giremeyeceğinizi unutmayın.

Her oturum için adaylar 70 TL ödeyecek. Sınav ücreti ödemek için son tarih 4 Mart.

6 Şubat-3 Mart tarihleri arasında başvurusunu yapamayanlar için 18-19 Mart 2020 geç başvuru günü olacak. Başvuru ücreti ise cezalı olacak. Her oturum için 70 TL yerine 105 TL ödeyecek. Ücretini ödemeyenin başvurusu geçersiz sayılacak.

2020 YKS: KİMLER BAŞVURABİLİR?
2019-TYT puanı 200 ve üzerinde olan ve puanını 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020-YKS merkezi yerleştirme ile özel yetenek sınavlarında kullanmak isteyenler ise 20 TL başvuru ücreti ödeyecek. Bu adaylar geç başvuru gününe kalırsa sınav ücreti 30 TL olacak.

Başvurunuzun tüm kayıt bilgilerini de saklayın. ÖSYM aday sisteminde kayıtlı bilginiz var ve başvuru işleminizi herhangi bir başvuru merkezinden yapmanız gerekiyorsa gitmeden önce ÖSYM’nin aday sayfasına TC Kimlik Numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak sistemde bulunan eğitim bilgilerinizi kontrol ediniz.

SINAVA KİMLER BAŞVURABİLİR?
2020-2021 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil) veya ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2020-YKS’ye başvuru yapmak zorunda.

HER ADAY TYT’YE GİRECEK
YKS, 3 oturumlu bir sınav. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) katılmaları zorunlu. Diğer oturumlar ise isteğe bağlı. 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2020-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebilecekler. 2020-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin (2019-TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2020-AYT ve/veya 2020-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunlu.

2020-YKS’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabileceklerdir:

– 2019-2020 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler.

-Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar.

– Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar.

– Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

4 Yıllık Bölümlerin Başarı Sıralamaları Taban Puanları İçin Tıklayınız

2 Yıllık Üniversite (Önlisans) Bölümleri Başarı Sıralaması Taban Puanları İçin Tıklayınız

Üniversitelerin Taban Puanları Başarı Sıralamaları ve Bölümleri İçin Tıklayınız

TYT AYT- YKS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Bölümler Hakkında Geniş Bilgi İçin Tıklayınız

Hangi Bölüm Kaç Net İle Kazanılır İçin Tıklayınız

YABANCI UYRUKLULAR NE YAPACAK?
Durumları yukarıdaki şartlardan herhangi birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler. Ancak; bu adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce TC uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler.

Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmakta.

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), sınava başvurabilirler. Bu adaylar, 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

SINAVA GİRME ZORUNLUĞU VAR MI?
ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS’ye girmeleri zorunlu.

Bazı adayların YKS’ye girme zorunluluğu bulunmuyor. Bunlar TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda altın, gümüş, bronz madalya alanlar. Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışması’na katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alanlar. Bu adaylar isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına (burslu ve indirimli programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların YKS’ye girme zorunluluğu yok. Ancak, bu durumdaki adayların başvuru süresi içinde 2020-YKS başvurması gerek.

Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurtdışında tamamlayanların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirleniyor.

Bu adaylar ayrıntılı bilgiye www.yok.gov.tr internet adresindeki Öğrenci başlığı altında yer alan Kendi İmkanları ile Eğitim Alacaklar/Yurt Dışında Lise Eğitimi Alanlar sekmesinden ulaşılabilir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin 2020-YKS’ye başvuru yapma ve YKS’ye girme zorunluluğu yok. Ancak, bazı yükseköğretim kurumları yurtdışından öğrenci kabulünde YKS puanlarını kullanabilecek. Bununla birlikte ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan TC uyruklu veya uyruğundan biri TC olan çift uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına girişte bu sınavın sonuçlarından yararlanmayı istemeleri halinde 2020-YKS’ye başvuru yapma ve YKS’ye girme zorunluluğu bulunmakta.

– 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2019-TYT puanını 2020-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecek. Ancak, bu adayların 2020-YKS’ye başvuru yapmaları zorunlu. Bu durumda olup ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların da, Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için 2020-YKS’ye başvuru yapmaları zorunlu.

SINAVA BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?
2020-YKS Kılavuzuna Erişim: Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler.

Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

BAŞVURUNUZU NEREYE YAPACAKSINIZ?

SON SINIF ÖĞRENCİLERİ

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacakl.

MEZUNLAR NEREYE GİDECEK?
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgileri güncel olanlar internet üzerinden başvuru yapabilirler. Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraf sayılıyor. Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, MEB e-okul veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme bulunmayanlar.

Eğer fotoğraf ya da eğitim bilginiz güncel değilse ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birine gideceksiniz.

2020 YKS BAŞVURULARI: KİM NASIL BAŞVURACAK?
2019-TYT Puanı 200 ve Üzeri Olanlar: Puanını 2020 YKS’de hiçbir oturuma girmeden kullanmak istiyorlarsa o zaman sadece başvuru yapacak ve 20 TL ödeyecek. Geç başvuru için ise 30 TL ödenecek. Fakat unutmayın tekrar TYT’ye girmeyecek olsanız bile başvurmanız gerek.

0.5 ham puan kuralı 2020 YKS için de geçerli. Adayların TYT puanlarının hesaplanabilmesi için hesaplanabilmesi Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0.5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor. AYT ve YDT puanlarının hesaplanabilmesi için de adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekiyor.

SON SINIF ÖĞRENCİLERİ NASIL BAŞVURU YAPACAK?
Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacak.

MEZUNLAR NASIL BAŞVURU YAPACAK?
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı yani Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğrafı olanlar ile eğitim bilgisi (Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, MEB e-okul veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme bulunmayanlar) adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklar.

EĞİTİM BİLGİLERİNİ KONTROL EDİN
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı bilginiz var ve başvuru işleminizi herhangi bir başvuru merkezinden yapmanız gerekiyorsa başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine TC Kimlik Numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak sistemde bulunan eğitim bilgilerinizi kontrol ediniz.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?