2016-2017 Öğretim Yılı 2.TEOG Sınavlarının Değerlendirmesi

2016-2017 Öğretim Yılı TEOG-2 Sınavı 26-27 Nisan 2017 Tarihlerinde Gerçekleştirildi.Uzmanlar sınav soruları hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde;

MATEMATİK

TEOG-2 Matematik soruları beklendiği gibi müfredata uygun olarak gelmiştir. Sınavda üslü sayılar hariç her konudan soru çıkmıştır.

Soru dağılımı ise cebirsel ifadelerden 3 soru, üçgenlerden 3 soru, 1 tane Pisagor, 1 tane benzerlik, 2 dönüşüm geometrisi, 2 tane olasılık, doğrusal denklemlerden 4 soru, 1 soru eğim, 1 soru eşitsizlik, 1 soru karekökü sayılar, 1 soru da çarpanlar ve katlardan gelmiştir.

Soruların genelinin kolay ve orta düzey sorulardan oluştuğu söylenebilir. Bununla birlikte 3 sorunun zorlayıcı ve dikkat isteyen sorular tarzında olduğu söylenebilir. Bu sorular, belirleyici sorular olacaktır.

TÜRKÇE

TEOG-2 Türkçe sorularının tamamı müfredata ait konulardan sorulmuştur. Sorular kolay ve orta düzey sorular olmakla birlikte okuduğunu anlamayı ön plana alan sorular yine ağırlıkta olduğu için okuma alışkanlığı olan öğrenciler soruları rahatça cevaplayabilmişlerdir. Soruların konu dağılımları MEB’in sene başında yayınladığı kazanım tablosu ile uyuşmaktadır.

Anlam soruları 14 soru ile yine sınavın ağırlığını teşkil etmektedir. Geri kalan 6 soru ise yazım kuralları, noktalama işaretleri, söz sanatları, cümlenin öğeleri, cümle türleri ve fiilde çatı konularına dağıtılmıştır. TEOG-2 Türkçe sınavında hatalı soru bulunmamaktadır. Sınavın tüm öğrenciler için hayırlara vesile olmasını temenni ederiz.

T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK

TEOG-2 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında sorulan soruların tamamı beklendiği gibi müfredata uygun olarak gelmiştir.

Geçmiş yıların TEOG-2 soruları ile karşılaştırdığımızda bu yılki soruların dağılımı 3, 4 ve 5. ünitelerden geldiğini görüyoruz. Genelde sorular öngördüğümüz gibi yoruma dayalı bilgi ölçer nitelikte ve dikkat isteyen bir formatta sorulmuştur.

Birinci ve ikinci ünitelerle ilgili doğrudan soru sorulmadığını ancak bir sorunun bu üniteler ile kaynaştırıldığını söyleyebiliriz. Sorular orta düzeyde olmakla birlikte bir iki sorunun belirleyici olduğu görülmektedir.

FEN BİLİMLERİ

TEOG-2 Fen ve Teknoloji sınavında TEOG-1 konularından hiç soru gelmemiştir.

İnsan ve Çevre İlişkileri ünitesinden 6 soru, Işık ve Ses ünitesinden 2 soru, Yaşamımızdaki Elektrik ünitesinden 3 soru, Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinden 3 soru ve Madde ve Isı ünitesinden 6 soru olmak üzere toplam 20 soru sorulmuştur.

Soruların konulara göre dağılımı sınav öncesinde ön gördüğümüze oldukça yakın çıkmıştır, TEOG-1 konularından hiç soru gelmemesi sürpriz olmuştur. Soruların zorluk derecesi TEOG-1 ayarında olup beklenen seviyede gelmiştir. Sorular kolay ve orta seviyededir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

TEOG-2 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları genel anlamda kaliteli ve zorluk düzeyi ortanın üzerinde olmuş, 5 soru Peygamber Efendimizin örnek ahlakı temelli, 6 soru İslam’a göre kötü alışkanlıklar ki bunlardan 2 tanesi kul hakkı ile ilgili gelmiş, Yardımlaşma ile ilgili 2 soru ki yine bu 2 sorudan 1’i yardımlaşma kuruluşlarının ismiyle ilgili olmuş, 1 soru Zekât, 1 soru Hac, 1 soru ise Hac ve Umre ortak sorusu olarak gelmiş, Kurban’la ilgili 1 soru, Kuran’da Akıl ve Bilgi ünitesine dair 2 soru gelirken Teog-1 sınavının %80’ini oluşturan Kader-Kaza ünitesinin, Evrendeki düzen bölümü ile ilgili 1 soru gelmiş, geçen yıl 1 sorunun geldiği Ayet’el-Kursi’den ise bu dönem soru sorulmamıştır.
Genel anlamda sorulara bakıldığında sorular din temelli olmasına rağmen paragraf soru kalıplarında görülen“değinilmemiştir, ilişkilendirilemez, ulaşılamaz” gibi ifadelerle öğrencinin aynı zamanda dikkat ve anlayışı da değerlendirilmek istenmiştir.

YABANCI DİL

TEOG-2 İngilizce sınavında yer alan sorular, müfredata uygun şekilde sorulmuştur.

Soruların konu dağılımı ve soru sayısı ise şu şekildedir: 1. ünite Friendship 1 soru, 2. ünite Teen Life 1 soru, 4. ünite Communication 3 soru, 5. ünite Internet 4 soru, 6. ünite Adventures 5 soru, 7. ünite Tourism 3 soru, 8. ünite Chores 3 soru.

Soruların zorluk düzeyi genel olarak orta seviyededir. Birkaç soru çeldiricileri kuvvetli hazırlanarak öğrenciyi zorlayacak ve eleyecek düzeyde sorulmuştur. Müfredat dışı konu veya kelime sorulmamıştır. Sınavda hatalı soru bulunmamaktadır.

2017 Lise Taban Puanları ve Yüzdelik Dilimleri TEOG-MEB İçin Tıklayınız

2017 TEOG-YEP Puan Hesaplama-MEB İçin Tıklayınız

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?