Açıköğretim de Sınavsız İkinci Üniversite Okuma

Tüm Üniversite Öğrencilerine ve Mezunlarına Sınavsız İkinci Üniversite Olanağı

Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile iki veya dört yıllık örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler, Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin bölüm ve programlarının herhangi birine okudukları veya mezun oldukları programlardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapabilirler.

Açık Öğretim Fakültesi, Üniversite mezunlarına veya örgün bir programda okuyan öğrencilere sınavsız ikinci üniversite imkanı sağlıyor. Peki bu imkandan kimler, nasıl yararlanabilir, hangi bölümlerde okuyabilir ? Konunun devamında sınavsız ikinci üniversite hakkında soru cevap ile aklınızdaki soruları cevaplamaya çalışacağız. Aradığınız sorunun cevabını bulamadıysanız konu altına yorum bırakınız.

Kimler Sınavsız İkinci Üniversiteye Başvurabilir ? 22 07 2013

BKZ. Kimler Sınavsız 2. Üniversiteye Başvurabilir ?

1-Örgün/uzaktan eğitim yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından,
a) Meslek yüksekokullarında okuyan/mezun olanlar ile örgün lisans programlarından ön lisans diploması alarak ayrılmış olanlar,
b) Lisans programlarında okuyan/mezun olanlar,
c) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar (halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar) ve diğer yükseköğretim kurumlarının açıköğretim programlarında okuyan/mezun olanlar;
Herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin ön lisans /lisans programlarından birine,
Herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim Fakültesinin ön lisans programlarından birine okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak kaydıyla, sınava girmeden ve örgün/uzaktan öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesine başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler.

2-Yukarıdaki koşullarda açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açık öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.

3-Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açık öğretim programına kayıt yaptırabilirler.

4-ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.

5-Bir yükseköğretim programından mezun olamadan yükseköğretim programından ilişiği kesilen, herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan veya açık öğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.

6-Açıköğretim programlarının herhangi birinde öğrenci iken okumakta olduğu alan dışındaki örgün öğretim programlarından birine yerleştirilen adayların açık öğretimdeki kayıtları silinmez.

7-Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar veya bu programlardan mezun olanlardan, açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç, açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.

8-Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.

9-Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından denklik belgesi alanlar başvurabilirler.

Sınavsız İkinci Üniversite Askerlik Durumlarını Nasıl Etkiler ?

İkinci Üniversite kapsamında okurken öğrenciler askerlik tecil işlemlerinden (Örgün öğretimdeki kaydını sildirmiş ve askerlik ile ilgili tecil işlemi için örgün öğretimdeki kaydının silindiğini gösteren belgeyi ve askerlikle ilişiği bulunmadığına dair dilekçeyi Fakültemize ulaştıranlar hariç) faydalanamamaktadırlar.

Örgün öğretim ile birlikte açıköğretim programına kaydolacak erkek öğrencilerin askerlik işlemleri, örgün öğretimdeki statülerine göre yapılır. Bu durumdaki öğrencilerin açıköğretim programlarına kaydolmaları, askerlik işlemleri ile ilgili herhangi bir hak sağlamaz. Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetinden yararlanırlar.

Bir yükseköğretim programından mezun olan veya halen bir örgün yükseköğretim programında okuyanlardan açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.

Üniversiteler arası ders veya kredi transferi mümkün müdür?

Yukarıdaki koşullarda açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açıköğretime veya açıköğretim’den örgün öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.

Bir üniversitede okuyanlar hangi bölümlere kayıt yaptırabilir ?

Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açıköğretim programına kayıt yaptırabilirler.

Kuzey Kıbrıs’ta okuyan öğrenciler de sınavsız ikinci üniversiteye kaydolabilirler mi ?

ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.

Yabancı Öğrenciler de sınavsız ikinci üniversite okuyabilirler mi ?

Üniversitelerin yaptığı yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavı ile Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler. Uyruğundan biri T.C. olup yurt dışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından denklik belgesi alanlar da başvurabilirler.

Yurtdışında okuyan öğrenciler faydalanabilir mi ?

Yurt dışında bir yükseköğretim kurumunda hâlen kayıtlı olan öğrenciler ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptıramazlar.

Üniversite mezunları Sınavsız İkinci Üniversiteye girebilir mi ?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar yukarıdaki koşullarda İkinci Üniversite için başvurup kayıt yaptırabilirler.

Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olamayan (kaydı silinen), herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan ve halen açıköğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.

Kayıtlar nasıl yapılıyor ?

Yukarıdaki koşullara uyan lisans veya ön lisans mezunu veya örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler İkinci Üniversite kayıt türünden yararlanabilirler. Adayların kayıtları “İnternet Başvuru” ve “AÖF Bürolarından Kayıt” olmak üzere iki aşamalı yapılmaktadır.

İkinci Üniversite ile ilgili her türlü bilgiyi www.anadolu.edu.tr adresinde “Açıköğretim” bölümünden takip edebilirsiniz.

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 23 YORUM
  1. Serhat dedi ki:

    2 yıllık elektrik teknikeri mezunuyum sınavsız 4 yıllık sağlık yönetimini açıktan okuyabilir miyim ?

    1. Gökçe dedi ki:

      Boşuna okuma derim sağlık yönetimi lisans mezunuyum 3 yıldır hala iş yok

      1. Yasin dedi ki:

        Sağlık karın doyurmuyor 4 yıl örgün okurken çalıştım orta derece yönetici de oldum 5 kuruş vermezler.

  2. Ali dedi ki:

    Merhaba, şuanda 2 yıllık bir bölüm okuyorum. 1 sınıfım açıktan bir 2 yıllık bölüm okumak istiyorum yks sınavına tekrar girmem gerekiyormu?

  3. Nur dedi ki:

    4 yıllık açık öğretim fakültesi kazansam 2 yıllıkda kıbrısta örgün eyitim okuma şansım varmı acaba

  4. volkan dedi ki:

    Önlisan mezunuyum sınavsız 2 yıl daha okuyum linas diploması almak mümkün mü, bölüm önemli değil amacım lisans diplamam olsun.

  5. Aslı dedi ki:

    4 yıllık bir bölümde okuyorum 2 yıllık ikinci öğretim okuyabilir miyim

  6. Mehmet Ali Salman dedi ki:

    örgün ön lisans okuyorum açık öğretim 4 yıllığa başvurabilir miyim

  7. Ali dedi ki:

    Lisans mezunuyum. Odyoloji bölümünden mezun oldum. Açıköğretimden HEMŞİRELİK bölümüne kayıt yaptırabilir miyim?

  8. Fatma türkmen dedi ki:

    Lisans mezunu onlisans okuyup onlisanstan atamasi yapilabilirmi

  9. Fadime dedi ki:

    Ben iki yıllık çocuk gelişimi mezunuyum açıktan iki yıl daha okumak imkanım var mı mezun olalı 3 sene oldu bilgilendirme yapabilir misiniz

  10. Sevda dedi ki:

    Ben acikogretim işletme 4.siniftayim mezun olduktan sonra sınavsız acikogretim den ikinci bir üniversite okuyabilir miyim ve eğer okunuyorsa hangi hangi bölümler var

  11. Ahmet dedi ki:

    Şuan önlisans işletme 1. Sınıfım 4 yıllık aof yazabilirmiyim

    1. Funda dedi ki:

      2 yıllık okuyabilirsiniz

  12. Soner dedi ki:

    İyi günler ben 4 yıllık iktisad okuyorum ama açık öğretim değil ikinci bi 2 yıllık sınavsız üniversite kaydı yapabiliyormuyum bende

  13. Aygül dedi ki:

    Merhabalar ben makine bölümü 2yılık okudum şuan açık öğretimde direk 4yılığa geçmek istyrum.pek bilgi sahibi olmadığım için karar veremiyorum yardımcı olabilecek varmı.

  14. Yasin dedi ki:

    4 yıllık bölüm okuyabilirsiniz ama belli programlar var sadece istediğiniz bölümü okuyamazsınız yani

  15. sevda dedi ki:

    ön lisans sosyal hizmetler mezunuyum.lisans yapmak istiyorum sosyal hizmetler yada sosyoloji alanında benim ne yapmam lazım bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Yasin dedi ki:

      4 yıllık bölüm okuyabilirsiniz ama belli programlar var sadece istediğiniz bölümü okuyamazsınız yani

      1. Okan dedi ki:

        Yasin bey yanlışınız olmasın 2 yıllık mezunlar sadece 2 yıllık seçebiliyor diye biliyorum

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?