YGS Başvurusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz

YGS başvurusunda bunlara dikkat edin. Üniversiteli olmak için yaklaşık 2 milyon genç ilk adım olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuracak. YGS için başvurular geçtiğimiz 4 Ocak'ta başladı ve 18 Ocak'ta son bulacak. Her yıl onlarca genç hatalı başvuru yapıyor. Ancak başvuruların son bulacağı güne kadar başvurunuz üzerinde değişiklik yapma hakkınız olduğunu unutmayın.         

İki aşamalı üniversite sınavlarının ilk aşamasını YGS ikinci aşamasını ise Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) oluşturuyor. YGS'de 6 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan alırsanız LYS'lere katılma hakkınız oluyor. YGS'nin ilk barajı olan 150 ve üzerinde puan alırsanız da önlisans programlarını tercih edebilirsiniz. 

Peki YGS başvurusu nasıl yapılır? Başvuru üzerinde nasıl değişiklik yapılır? 

Hatasız bir YGS başvurusunda bunlara dikkat edin.   

HERKES YGS'YE BAŞVURACAK

Her yıl 70 binin üzerinde mesleki ve teknik lise mezunu genç alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkından yararlandığı için YGS'ye girmek zorunda değildi. Ancak bu yıl sınavsız geçiş kaldırıldığı için önlisans ya da lisans programları isteyen tüm adaylar YGS'ye başvurmak zorunda. 

ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARI

YÖK bu yıl öğretmenlik programları için LYS'de ilgili puan türünde ilk 240 bin barajı getirirken bir başka karar daha aldı. YGS ile öğrenci alan tüm öğretmenlik programları LYS puan türüne geçti. Bu yüzden bu öğretmenliklere sadece YGS ile giremeyeceğinizi unutmayın. Burada istisna sadece iki öğretmenlik, resim ve müzik öğretmenlikleri için geçerli. Bu öğretmenlikler özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak.  Yine ilahiyat okuyacaksanız yalnızca YGS yeterli olmayacak. Çünkü bu fakülte puanı da YGS'den LYS'ye geçti. 

SON SINIF ÖĞRENCİLERİ BAŞVURU MERKEZİNE

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri'nden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacaklar. 

RANDEVU ALMAYI UNUTMAYIN

Başvuru Merkezi'nden başvurunuzu yapacaksanız sadece resmî çalışma saatleri içinde işlem yapılacağını unutlayın. Şahsen gitmeniz gerekiyor ve yanınızda mutlaka eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2017-ÖSYS Aday Başvuru Formu, üzerinde soğuk damga ve fotoğraf olan nüfus cüzdanı olmalı. Ya da geçerliliği olan pasaport olmalı. Merkezde çektirdiğiniz fotoğraf sınav günü tanınmanızı sağlayacak. Bu yüzden saç, bıyık gibi tanınmanızda sorun çıkaracak değişiklikler yapmayın. Başvurudaki eksik ya da hatadan siz sorumlusunuz. Bu yüzden başvuru formunuz verildikten sonra kontrol edip, onay kodunu görevliye vermelisiniz. Onay kodu girilmezse başvuru işleminiz geçerli olmaz ve sınav ücretini de yatıramazsınız. Bu belgeyi de saklamalısınız. 

MEZUN ADAYLAR NASIL BAŞVURACAK? 

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde son 50 ay içinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgilerinde herhangi bir düzeltmesi olmayan adaylar başvurularını bireysel olarak ÖSYM'nin sitesinden yapabilecek. İnternetten başvuru yapacaksanız süreniz 18 Ocak saat 23.59'da son bulacak. Başvuru ekranında "Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir" açıklamasını görmelisiniz ve bir dökümünü de almalısınız. 

OKUDUM, KABUL EDİYORUM SEÇENEĞİ İŞARETLENECEK

Bu yıl aday başvuru kılavuzunda bir değişiklik yapıldı. “Kılavuz koşullarını okudum kabul ediyorum” şıkkının eklenmesi. Adayların bu cümlenin olduğu kutucuğu işaretlemeleri gerekiyor. Böylece kılavuzdaki herhangi bir sorun çıktığında da ya da adaylar gelecekte olası bir hata gördüklerinde bu kutucuğu işaretledikleri için herhangi bir hak iddia edemeyecek, ÖSYM de sorumluluktan kurtulmuş olacak.  

YGS SINAV MERKEZLERİ SEÇİMİ NASIL OLACAK?

YGS sınav merkezleri tercihlerini adayın okulunun bulunduğu merkez ve bu veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılacak. Başvuru sürecinde sınav merkezleri ile ilgili değişiklik yapılabilir. ÖSYM, gerektiği takdirde bu merkezleri değiştirebilir, bazılarını iptal edebilir, aday sayısına göre yeni merkezler açabilir. Aday sayısının 1000’in altında kaldığı merkezlerde sınav yapılıp yapılmayacağına ÖSYM karar verecek.

İSTANBUL'DA SINAVA GİRECEKLER DİKKAT 

İstanbul’da sınava girecek adaylar için ise sınırlama olacak. Eğer ikamet adresiniz ile okulunuz İstanbul’da ise iki tercihini de aday bu ilden yana kullanabilir. Bu adreslerden biri İstanbul ise adaylar tercihlerinin birini kullanabilir. İki adres de İstanbul olmayanlar ise bu kenti tercih edemeyecek. 

DİN SORULARI BÖLÜMÜNÜ İŞARETLEMEYİ UNUTMLAYIN

Adayların başvuru formunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alıp almadıklarını işaretlemeleri gerekiyor. Çünkü YGS’de 5 tane din sorusu olacak. Bu dersten muaf olan adaylar için alternatif felsefe grubu soruları yöneltilecek. 

ÖNCE BAŞVURU SONRA ÜCRET YATACAK

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra YGS sınav ücreti olan 60 TL'yi 19 Ocak tarihine kadar yatırmak zorunda. Sınav ücretini belirtilen süre içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacak. Bu adayların başvuru bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak. Bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecek ve YGS'yegiremeyecekler. İnternet üzerinden ödeme yapacaklar için süre 19 Ocak saat 23.59'da son bulacak. Verilen internet şifrenizi de saklamanız gerekiyor

18 OCAK SAAT 23.59'A KADAR

Başvuruların internet üzerinden son bulacağı 18 Ocak saat 23.59'a kadar ÖSYM'nin aday başvuru bölümünden değişiklik yapma hakkınız var. Bu tarihten sonra bir daha değişiklik yapamazsınız. 

SINAVA GİRİŞ BELGESİ GÖNDERİLMEYECEK

Adaylara 12 Mart’ta yapılacak YGS için sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Bu belgeyi TC kimlik numaranız ve şifrenizle ÖSYM’nin aday sayfasından sınavdan 10 gün öncesinden başlamak üzere alacaksınız.

2017 ÖSYS'DE Yapılan Değişikler buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Ygs de yapılan değişiklikler buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Lys de yapılan değişiklikler buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

Üniversite Taban Puanları İçin Tıklayınız

2 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

LYS VE YGS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Bölümler Hakkında Geniş Bilgi İçin Tıklayınız

TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak:Pervin Kaplan

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Ağızdan ağıza dolaşmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız dağılmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız yaymak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız tamburası çalmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız satmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız açtırmamak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız kullanmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız etmek Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız aramak (yoklamak) Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız (ağzını) açmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağız ağıza vermek Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağırlık olmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağırlık basmak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağırlığını ortaya koymak Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ağırlığınca altın etmek Deyiminin Anlamı Örnek Cümle içinde Kullanımı? TDK - Ford, Audi, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, DS Automobiles, Fiat, Honda, Hyundai, Iveco, Jeep, KIA, Land Rover, Mazda, Mercedes, MINI, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Ssangyong, Toyota, Volkswagen, Volvo,Sıfır Araba,Araba,jaguar araba,oyunlar,jaguar,Eğitim,egitim,çınar kozmetik,gratis,farmasi kozmetik,üniversite,vakıf üniversitesi, özel üniversite, hukuk, tıp, sağlık bölümleri,pilotaj, özel sağlık sigortaları, forex, amerika dil eğitimi,Tıp Fakültesi Ücretli, hukuk ücretli,
Basari Sıralamaları