ÖSYM 2017 YGS başvuruları başladı !

Üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuru dönemi başladı. 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuruları, 4-18 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 18 Ocak 2017 tarihinde, saat 23.59’da sona erecektir. Ücret ödeme için son gün 19 Ocak 2017 tarihidir. YGS ise 12 Mart 2017'de yapılacak.

Üniversite adaylarının beklediği haber geldi. YGS başvuruları başlıyor! Başvurularda aranan şartlar neler? Nasıl başvuru yapabilirim? Ücreti ne kadar? Harcı nereye nasıl yatırabilirim? Nasıl başvuru yapabilirim? gibi sorularınızın yanıtını haberimizin detayında bulabilirsiniz…

Lise son sınıfta okuyan veya mezun olup üniversite sınavlarına girmek isteyenler 4-18 Ocak arasında başvuru işlemlerini tamamlayabilir. 19 Ocak akşamına kadar da sınav ücretlerini ilgili bankalara yatırabilir. ÖSYM, bu yıl YGS ücretini 60, LYS’lerin her oturumu için ise sınav ücretini 40 TL olarak belirledi.

2017-ÖSYS kılavuzu yayınlandı. Adaylar ÖSYM’nin internet sitesinden sınav başvuru kılavuzunu edinebilir. Öğrenciler üniversiteye girişte ilk aşama olarak uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için 60, ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) her birine ise 40 TL ödeyecek. 5 LYS oturumu ve YGS’ye katılmak için toplam ödenmesi gereken ücret ise 260 TL’yi buluyor.
Adaylar başvuru hizmet ücreti olarak 5 TL, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden şifre almak için 5 TL ödeyecek.

2017 YGS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Ücretini yatırmayanın başvurusu geçersiz sayılacak

2016-2017 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezi yerleştirme veya ilgili kurumlarca düzenlenecek özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların 2017-ÖSYS’ye başvuru yapması gerekiyor.

Lise veya dengi okullarda son sınıfta okuyan, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda olanlar, lise mezunları ile ortaöğrenimlerini yurtdışında tamalamış olanlar 2017-ÖSYS’ye başvuru yapabilecek. Adayların internet, başvuru merkezleri veya sınav koordinatörlükleri aracılığıyla başvurusunu tamamladıktan sonra ilgili bankalara ücretini yatırması gerekiyor. Ücretini yatırmayanların başvurusu geçersiz sayılacak.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olan adaylardan işlemini bir başvuru merkezinde yapacak olanların, bu merkezlere gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine TC kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde kayıtlı olan eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor.

Adaylar, ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna verilen süre içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecek. Kılavuzun satışı yapılmayacak.

Bir ortaöğretim kurumunda son sınıfta okuyan adaylar; başvurularını kendi okullarından yapacak. Okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından bir başvuru merkezine yönlendirilecek.

Mezunlar ve açık lise öğrencilerinden ise MEB e-okul sisteminde veya ÖSYM aday işlemleri isteminde eğitim bilgisi doğru olarak bulunan ve ÖSYM sisteminde geçerli fotoğrafı olan adaylar başvurularını isterlerse internetten ya da başvuru merkezinden yapabilecek. Ancak bu eğitim bilgileri sistemde olmayan veya güncelleme gereken ya da geçerli fotoğrafı bulunmayan adaylar, başvurularını sınav koordinatörlükleri veya başvuru merkezlerinden yapacak.

-Merkezlerde başvurular resmi iş günleri ve saatlerinde yapılacak

Başvuruların merkez tarafından yapacak adayların, başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alınacak. Adayların başvuru merkezine şahsen gitmesi, son sınıf düzeyinde olup da okulu başvuru merkezi olmayan ve e-okulda bilgisi bulunmayan adayların da başvuru formundaki eğitim bilgilerinin kendi okul müdürlükleri tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Başvuru merkezine giderken adayın yanında, eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş aday başvuru formu, üzerinde soğuk damga basılı, güncel bir fotoğraf ve T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport olması gerekiyor.

Aday İşlemleri Sisteminde engel veya sağlık bilgisi yer almayan ya da engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu veya Engel Bilgi Formlarının yanlarında olması zorunlu olacak.

MEB e-okul sisteminde ve Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan, bilgilerinde değişiklik olan adaylar, başvuru merkezlerine giderken bu belgelere ek olarak eğitim bilgilerini gösterir belgelerinin resmi onaylı bir örneğini de yanlarında bulunduracak.

Adayların, işlemleri tamamlandıktan sonra Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgedeki, fotoğraflarının uygun çekilmiş ve diğer bilgilerinin doğru olarak sisteme işlenmiş oduğunu kontrol etmesi ve imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri vermesi önem arz ediyor. Adayların, bu belgeyi saklaması ve onay kodunun görevli tarafından sisteme kaydedildiğinden emin olması gerekiyor. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ya da sınavsız geçiş başvuru ücreti yatırılamayacağından sorumluluk adaya ait olacak.

Başvuru işlemini  yaptıktan sonra adayların başvuru ücretini süresi içinde yatırması gerekiyor.

-İnternet ile başvurular 

ÖSYS’ye internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, "2017-ÖSYS Bireysel Başvuru” alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve sınav başvuru ücretini yatıracak.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 18 Ocak saat 23.59’da sona erecek. Başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” açıklamasının mutlaka görülmesi ve ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekiyor.

2017 ÖSYS’DE Yapılan Değişikler buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Ygs de yapılan değişiklikler buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Lys de yapılan değişiklikler buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

Üniversite Taban Puanları İçin Tıklayınız

2 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

LYS VE YGS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız

Bölümler Hakkında Geniş Bilgi İçin Tıklayınız

TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

6114 sayılı Kanun’un 7. maddesinin 5. fıkrası gereği, ÖSYS ile ilgili açıklama ve duyurular; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının internet sayfasında yapılmaktadır. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. ÖSYM tarafından sınav ve yerleştirmelerle ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler, ÖSYM’nin internet sayfasından kamuoyuna duyurulacaktır. Bu nedenle, ilgililerin ÖSYM’nin internet sayfasını sık sık kontrol etmeleri yararlarına olacaktır.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri            : 4-18 Ocak 2017 (Ücret ödeme için son gün,  19 Ocak 2017)

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi    : 12 Mart 2017 (Pazar), 10.00, 160 dakika

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri              : 4-17 Nisan 2017 (Ücret ödeme için son gün,  18 Nisan 2017)

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi         : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi     : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi       : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi    : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika

 Ücretler :

YGS Sınav Ücreti                                                                 : 60,00 TL

LYS Sınav Ücretleri (Girmek istediğiniz her bir LYS için)         : 40,00 TL (Farklı alanlarda puan türlerinin
hesaplanabilmesi için, adayların 2017-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)

Ek yerleştirme ücreti                    : 15,00 TL

Başvuru Hizmeti Ücreti                : 5,00 TL ÖSYM

Sınav Koordinatörlüklerinden Yeniden Şifre Edinme Ücreti           : 5,00 TL

yorumlar
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

yorum-yaz
BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?